Ana Sayfa Gönül Heybesi 14 Mart 2024 85 Görüntüleme

EVLERİMİZ İÇİN RAMAZAN PROGRAMI

Evlerimiz için Ramazan Programı

Evimizde üç şeye çeki düzen vereceğiz:

Televizyona, internete ve telefona. Çünkü bu üç şeyi kontrol edemezsek gözümüzü haramdan, vaktimizi gafletten, kalbimizi kasvetten kurtaramayız. Televizyonu, interneti ve telefonu kontrol edemeyenlerin Ramazan gündemini televizyon, internet ve telefon belirler.

Evimizde üç şeyi yasaklayacağız: Gıybet, tartışma ve küskünlük. Çünkü gıybet, yaptığımız salih amellerimizi yiyip bitirir. Tartışma, kavganın, gürültünün, kin ve nefretin kapılarını açar. Geride oruç ahlakından bir şey kalmaz. Küskünlük, Ramazan’ı bize zehir eder. Bu üç hata Ramazan’ımızı mahvetmesi için şeytana sunulmuş en büyük fırsatlardır.

Evimizde üç şeye devam edeceğiz: Cemaatle namaza, Kur’an tilavetine kitap okuma ve haftalık sohbete. Çünkü cemaatle namaz, evin düzenini sağlar, manevi atmosferi oluşturur. Kur’an tilaveti, kalplerimize şifa, evlerimize bereket olur. Sohbet, okuma, ruhumuza gıda, ailemize nasihat olur. Tüm bunları elde etmek için teravihimizi ailecek kılacağız. Mukabelemizi ailecek yapacağız. Haftada bir gün sohbet ve ders dinleyeceğiz.

Evimizde üç şeyi çoğaltacağız: Dua, istiğfar ve zikir. Çünkü dua ibadetin özüdür. Ailecek yapılan dualar aileyi birbirine bağlar. İstiğfar, bela ve musibetleri engeller ve Allah’ın rahmetine kapı açar. Zikir ise kalbimizi yumuşatır, yüzümüzü nurlandırır ve manevi derecelerimizi artırır.

Evimizde üç şeyi azaltacağız: Çok yemeyi, çok uyumayı, çok konuşmayı. Çünkü çok yemek hastalığa, çok uyumak tembelliğe, çok konuşmak çok hataya sebep olur. İşte bu yüzden yemek israfından, uyku israfından ve söz israfından kaçınacağız.

Evimizde üç huyu terk edeceğiz: Eleştiriyi, kınamayı ve iğnelemeyi. Çünkü sürekli eleştiri sevdiklerimizi bizden uzaklaştırır. Sürekli kınama aramızdaki muhabbeti öldürür. İğneleyici konuşmalar nefislerimizi harekete geçirir. Eğer bu huylardan vazgeçemezsek evde Ramazan’dan geriye bir şey kalmaz.

Evimizde üç huyu kazanacağız: Yumuşak huyluluk, kolaylaştırıcılık, bağışlayıcılık. Çünkü yumuşak huyluluk, huzur ve mutluluğun kapısıdır. Dünya işlerinde kolaylaştırıcılık, ahiret işleri için bolca vakit bırakmak demektir. Bağışlayıcılık, başlı başına bir Ramazan ahlakıdır.

 

Evimizde üç şeyden kaçınacağız: Kalp kırmaktan, ayıp araştırmaktan, kul hakkına girmekten. Çünkü kalp kırmak evin huzurunu, ayıp araştırmak kalbin huzurunu, kul hakkına girmek ise dünya ve ahiret huzurunu kaçırır. Özellikle eşlerimizin kalbini kırıp, ayıp ve kusurlarını yüzlerine vurup, kul hakkına girmekten kaçınacağız.

 

Evimizde üç şeyi ihmal etmeyeceğiz: Helalleşmeyi, özür dilemeyi, teşekkür etmeyi. Çünkü helalleşmek kalplerdeki kini bitirir. Özür dilemek, sevdiklerimize kıymet verdiğimizi gösterir. Teşekkür etmek, her türlü hayrı ve iyiliği teşvik eder.

Evimizde üç bağlantıyı kesmeyeceğiz: Akrabalarla, komşularla ve gariplerle. Çünkü akrabayla münasebet rızkın ve ömrün bereketidir. Komşularla güzel geçim, ahlakımızın gereğidir. Gariplerle münasebet rahmetin vesilesidir.

Evimize üç şeyi sokmayacağız: Faizi, haksız kazancı ve haram katkılı gıda maddelerini. Çünkü eve giren faiz, bela ve musibetleri de peşinden getirir. Haksız kazanç, huzuru ve bereketi kaçırır. Haram lokma dualarımızın kabulüne engel olur.

Evimize üç duanın girmesine gayret edeceğiz: Anan-babalarımızın duası, gariplerin duası, salihlerin duası. Çünkü ana-baba duası, huzurlu bir Ramazan için bulunmaz bir fırsattır. Gariplerin ve ihtiyaç sahiplerinin duası, bela ve musibetlere karşı kalkandır. Salihlerin duası evimiz, rızkımız ve ömrümüz için berekettir.

Evimizde üç şeyi teşvik edeceğiz: Sabrı, şükrü ve kanaati. Çünkü sabredene dayanma gücü verilir, şükredene nimetler artırılır, kanaat edene zenginlik kapıları açılır.

(Abdulaziz kıranşal)

Cennet 4 Kimseye Aşıktır

1- Kur’an-ı Kerim’i tilavet eden

2- Dilini koruyan

3- Açları doyuran

4- Ramazanda oruç tutan

 

Oruçlunun susması tesbihtir,

Oruçlunun uykusu ibadettir,

Oruçlunun yaptığı dua kabuldür,

Oruçlunun yaptığı ibadat-ü taat katmerlidir…

 

Abdullah ibni Ebi evfa Radiyallahü Anh’tan rivayet edilen bir hadisi şerifte, Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem:

“Oruçlunun uykusu ibadet, susması tesbih, ameli kat kat edilmiş, duası makbul ve günahı affedilmiştir!” buyurdu…

(Ali el Muttaki, Kenzül ummal, cilt 8 sayfa 443 no: 23562)

 

-Tüm bu fırsatlara rağmen Unutma!

-Şahsiyet yoksa, ilim fayda etmez.

-Şuur/Bilinç yoksa, bilgi fayda etmez

-Temsil/Örneklik yoksa, tebliğ fayda etmez

-Yaşantı yoksa, dava fayda etmez

Öyleyse bu Ramazan:

-Şahsiyetini onar

-Şuurunu geliştir

-Örnek ol

-Konuşmadan ziyade İslamı yaşamaya bak…

 

Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurdu:

Aziz ve celîl olan Allah “İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim” buyurmuştur.

Allah’’a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.

Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.” (Buhârî, Savm 9; Müslim, Sıyâm 163)

 

Bu hadisi Şerif’lerle örtüşen çok çarpıcı bir rivayeti dikkatinize sunmak isterim;

MUSA (as) TURU SİNADA RABBİM BENİM KADAR YAKIN BAŞKA BİR KULUN VAR MI?

Bir gün Hz. Musa (A.S) bin bir cümlelik her zaman ki konuşmasını bitirince Yüce Allah’a şöyle bir soru sorar.

”Ortağı ve eşi olmayan Allah’ım. Sana dillere ve cümlelere sığmaz derecede şükürler olsun.

Bana kendinle konuşma şerefini verdin. Beni zatına kadar yaklaştırdın. Merak ediyorum benden başka kullarından herhangi birini kendine bu kadar yakın kıldın mı?

Allah (C.C) Hz.Musa (A.S.)’a şu cevabı verir.

“Ey Musa benim ahir zamanda yaşayacak bir takım kullarım olacaktır. Bu kullara rahmet denizinden sunulmuş hediye olarak bir ramazan ayı vereceğim. Bu ayda benim hoşnutluğumu kazanmak niyetiyle oruç tutan kimse bana senden de daha yakın olur.

Çünkü sen her ne kadar benimle konuşabiliyorsan da aramızda 70.000 perde vardır. Fakat ahirzaman peygamberinin ümmeti ramazan ayında oruç tutarak susuzluktan çatlayan dudakları ve açlıktan sapsarı kesilmiş yüzleriyle akşam iftarına oturdukları zaman onlarla aramızdaki tüm perdeleri kaldırırım.

İşte bu bahtiyar kullarım bana o anda senden yetmiş bin derece daha yakın olurlar. Ey Musa Ramazan orucu tutarken susuzluktan bağrı yanan ve açlıktan kıvranan kimselere müjdeler olsun.

Ortaksız ve benzersiz varlığıma and olsun ki oruçlunun benden dileyip de reddedilecek hiçbir arzusu yoktur.

Madem Hazreti Musa (as) ifadesi ile bu vakitler çok kıymetlidir. Rabbimizin bize rahmeti ile bu kadar yaklaştığı bu iftar vakitlerini boşa geçirmeyelim ezan okunurken en güzel dualarımızı yapalım, birbirimize dua edelim..

 

İlginizi çekebilir

Ramazan Medeniyetinden Bir Tablo

Ramazan Medeniyetinden Bir Tablo

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri