Ana Sayfa Ordu Haber 30 Ocak 2018 148 Görüntüleme

YILMAZ: “TARIMDA ÇOK ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK”

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, 2017 yılında tarım alanında verimli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “2017 yılında örnek fındık bahçeleri konusunda büyük adımlar attık” dedi.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, 2017 yılında tarım alanında verimli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “2017 yılında örnek fındık bahçeleri konusunda büyük adımlar attık” dedi.
Toplantıda fındıkta verim ve kaliteyi artırmaya yönelik 2014 yılında başlatılan ve 2017 yılında da artırarak devam ettirilen çalışmalar hakkında da bilgi veren Yılmaz, “Öncelikle üreticilerimizin yaptığı hatalı budama ve gübrelemelerin ortadan kaldırılması ve üreticilerimize örnek teşkil etmesi amacıyla İl Müdürlüğümüz uzman personellerinin gözetiminde tüm ilçelerimizde toplamda 500 dekarın üzerinde örnek bahçeler oluşturduk. Oluşturduğumuz örnek bahçelerle yetinmeyip budamayı tekniğine uygun yapacak ve bunu meslek haline getirmiş 2 bin 500’ün üzerinde budama elemanı yetiştirdik. Oluşturduğumuz örnek bahçelerimizde dekara 250-300 kg’a varan fındık verimine ulaştık” dedi.
Çilek üretimi arttı
Verimden düşen fındık bahçelerinin yenilenmesi için 2017 yılında “Fındıkta Yenileme ve Gençleştirme Projesi”ni hayata geçirdiklerini de hatırlatan Kemal Yılmaz, şunları söyledi: “Üreticilerimizin daha çok kazanmasını sağlamak amacıyla ürün çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmalarımız da devam etmiştir. Özellikle çilek yetiştiriciliği konusunda çok yol kat ettik. Son yıllarda üretim miktarı 15 tona kadar gerileyen çilek yetiştiriciliği, 2017 yılında 300 dekar alanda 750 tonun üzerine çıkmıştır. 2018 yılında bin ton üretim miktarının üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Yine son yıllarda gelişmekte olan istiridye mantarı üreticiliğini artırmak için de çalışmalar yaptık. Gerek Genç Çiftçi Projeleri, gerekse verdiğimiz eğitimler ve destekler sonucunda 2015 yılında 1 işletmemiz varken, 2017 yılı itibari ile işletme sayımız 15’e ulaşmış olup 70 ton üretim gerçekleştirildi. Amacımız 2018 yılında istiridye mantarı tesis sayısını ve üretimini iki katına çıkartmaktır.”
197 genç çiftçi
Yılmaz, ‘Genç Çiftçi Projesi’nin de başarıyla sürdüğünü belirterek, “İlimiz ürün çeşitliliği açısından önemli bir diğer ürün olan ceviz üretimini yaygınlaştırmak amacıyla uyguladığımız projeler ile de 375 dekar alanda yeni kapama ceviz bahçeleri oluşturduk. Bunların yanı sıra patates yetiştiriciliği, sebze tarımı ve seracılığı geliştirmek amacıyla yine birçok başarılı proje ve çalışmaya imza attık. İlimizde hayvancılığı geliştirmek amacıyla Bakanlığımız tarafından uygulanan Genç Çiftçi Projesi kapsamında 134 yetiştiricimize 777 adet büyükbaş, 59 yetiştiricimize 2 bin 166 adet küçükbaş hayvan dağıtımı gerçekleştirdik” diye konuştu.

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri