Ordu Büyükşehir Belediyesi, Kasım ayı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın başkanlığında toplanan Büyükşehir Meclisi,ihtisas komisyonlarından gelen raporların yanı sıra dairelerden gelen teklifleri görüştü.
Başkan Yılmaz Büyükşehir Belediyesinin yatırımlarıyla ilgili yaptığı sunumda, Toplu Taşıma Projesi’nden Karşıyaka Spor Tesislerine, çöpten sahil düzenlemesine kadar birçok konuda meclis üyelerini bilgilendirdi.
BAŞKAN YILMAZ, “TOPLU TAŞIMA İLE ULAŞIMDA BÜYÜK DEĞİŞİKLİK YAŞANACAK”
Altınordu İlçesi Toplu Taşıma Rehabilitasyon Projesi’nin 2018’de hizmete gireceğinin müjdesini verenBaşkan Enver Yılmaz, ekonomik, konforlu ve engelli erişimine uygun araç modelleri ile sistemin kurulacağını ifade ederek, “Bu kapsamda 322 adet aracın 161 adet 5,5-8 m aralığında ve 16 adet 8-10 m aralığında olmak üzere 177 adet araca dönüştürülmesi sağlanacak. Güzergâh planlamasında hastane, üniversite, alışveriş merkezi ve toplu konut alanları gibi cazibe merkezlerine olan ulaşımlar birbirine entegre hâlinde olacak şekilde ayarlanarak, şehirde doğu-batı-güney ulaşım aksları oluşturuldu. 14 adet ana hat ve 12 adet besleme hat olmak üzere toplam 26 adet hat planlanmaktadır. Ana hatlarda 3-8 dk.aralığında sefer saatleri detaylandırılmış olup, besleme hatlarda seferler 10-20 dk. aralığında planlanmıştır.
Cumhuriyet Meydanı’nın bir bölümü Toplu Ulaşım Merkezine (TUM) dönüştürülecek. Şahincili Mahallemizde uygun görülen alanlarda 2 adet olmak üzere depolama alanı, üniversite bölgesinde ve Kumbaşı Mahallemizde uygun görülen alanlarda toplu taşıma araçları için depolama sahasının yapımı planlanmaktadır.Durakta araç bekleyen yolcularımız için şehir içinde çalışan toplu taşıma araçları hakkında bilgiler vermek üzere ana akslara akıllı duraklar yerleştirilecektir. Akıllı Durak Sistemi, hizmet veren araçların güzergâhı, konumu ve durumu hakkında seyahat edecek yolcuları anlık olarak bilgilendirecektir. Konum ve araçlara ait bilgiler GPRS ile Ulaşım Kontrol Merkezine aktarılacak; otobüsler, uydu görüntüsü üzerinde gerçek zamanlı veya geçmişe yönelik bir tarih aralığında takip edilecektir. Görüntülenen araçların sayısal dökümleri alınarak ana serverile uyumlu çalışan vadilatör saatleri sayesinde sürücü çalışma bilgileri gerçek zamanlı olarak alınacaktır. Ulaşım sisteminde Çağrı Merkezimiz ile 7/24 hizmet verilecektir” diye konuştu.
Ordu ilinin Büyükşehir statüsüne geçmeden önce en büyük sorunlarının başında çöpün geldiğini hatırlatan Başkan Enver Yılmaz, “Biz göreve gelmeden önce ilimizde toplam 23 vahşi depolama alanı bulunuyordu. Büyükşehir’le birlikte toplama merkezini ikiye indirdik. Çöp için toplam 60 milyon TL’lik yatırım yapıldı” dedi.
“ÇÖP KANGREN OLMAKTAN ÇIKTI, ARTIK PARA KAZANIYORUZ”
Karadeniz’e kıyısı olan belediyelerin en büyük sıkıntıları arasında görülen çöp sorununun Ordu’da çözüldüğünü belirten Başkan Yılmaz, “Ordu ilimizde kurulan yeni sistemde çöp, açık alanlara dökülmeden bertaraf ediliyor.Göreve geldikten sadece bir yıl sonra Altınordu ilçemizde asırlık çöp sorununu çözmeyi başardık. İlçelerimizde gelişigüzel alanlara çöp dökülmesine artık izin vermiyoruz. Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılan çalışmalar, en ileri mühendislik teknolojileri kullanılarak planlanmakta ve yapılmaktadır.Kurduğumuz yeni sistem ile çöpler artık açık alanlara dökülmeden bertaraf ediliyor. Evsel atıkların ekonomik olarak çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi amacıyla Ünye ve Fatsa ilçelerimizde katı atık aktarma istasyonlarını kurmuştuk. Transfer istasyonlarımız son teknoloji kullanılarak imal edildi. Her bir transfer istasyonu uzaktan kontrol sistemi ile çalışıyor. Yeni sistem ile Ünye, Fatsa ve iç kesimdeki ilçelerimizden düşük kapasiteli araçlarla toplanan çöp, ilk önce istasyonlara getiriliyor; ardından bekleme yapılmadan büyük kapasiteli nakliye araçlarıyla Altınordu ve Ünye’deki katı atık ayrıştırma ve geri dönüşüm tesislerine sevk ediliyor. Katı Atık Ayrıştırma Tesisimizdeişlenen çöpler ise Ünye Çimentoya satılıyor. Bu sayede hem çöp sorununu çözecek hem de çöpten gelir elde eden bir kurum hâline geleceğiz. Ünye Çimento ile yapılan sözleşme gereği çöpler, çimento fabrikasında yakılmak üzere verilmekte ve ton başına 5 TL ücret alınmaktadır. Günlük nihai hedef olarak 165 ton atığın yakılarak ekonomiye kazandırılması planlanmıştır. Ünye Çimento Fabrikasınca ısıl değeri linyit kömürüne eşdeğer olan ve Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) kullanabilmek için yapılan tesisimizfaaliyetlerine başlamıştır.Bu sistem sayesinde bundan sonra ilçelerimizde gelişigüzel alanlara çöp dökülmesine izin vermeyeceğiz ve daha önce çöp dökülen alanları da kapatarak rehabilite edeceğiz.İlimizde toplanacak 600 ton atıktan 30 ton metal, pet vb. geri kazanılacak, 180 ton çimento fabrikası için aty,120 ton peyzaj alanları için kompost, 240 ton su ve su buharı ve 30 ton iseinert(herhangi bir yöntemle biyolojik olarak bozulmayan ve bazı ülkelerde yol ve altyapı dolgusu olarak kullanılan malzeme) gibi maddeler ortaya çıkmaktadır. Hedefimiz ise ilimizde bu hesapla 30 tır toplanan atığın sadece 1,5 tırlık kısmını düzenli depolama sahasında bertaraf etmektir. Entegre atık yönetiminde evsel atıklar ve mevcut var olan bütün teknolojiler kullanılacak, son artık yöntemi kalmayan atıklar bertaraf edilecektir. Söz verdiğimiz gibi daha temiz bir çevre için Ordu’muzda çöp sorununu çözmenin mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
“YEŞİL ATIKLARDAN KOMPOST YAPILACAK”
İlimizde oluşan park bahçe atıkları ve ağaç budamaları sonrası ortaya çıkan atıklar, fındık budama artıkları ve fındık kapsüllerinin ayrı toplanarak bu yeşil atıkların dal kırma ve parçalama makinesinde küçük parçalar hâline getirildikten sonra bitkisel kompostlama işlemine tabi tutulacağını da söyleyen Başkan Yılmaz, “Tesisimiz bünyesinde kullanıma hazır 75 tonkompostbulunmaktadır. Bu tesisin yatırım maliyeti 1 milyon 850 bin TL’dir. Köylerde yol kenarlarına bırakılan ve dere yataklarına atılan bu atıklar, kompostlama ile toprak iyileştirici madde olarak kullanılacaktır. Yol kenarlarına ve derelere bırakılan bu atıklar ekonomiye, doğaya geri kazandırılarak derelerin kirlenmesi, yol menfezlerinin tıkanması önlenecek ve yolların korunması sağlanacaktır” dedi.
Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi, Kasım ayı ikinci birleşim toplantısını 23 Kasım 2017 Perşembe günü saat 14.00’te gerçekleştirecek.