Ana Sayfa Ordu Haber 3 Kasım 2017 443 Görüntüleme

YARILGAÇ: ODÜ HER GEÇEN GÜN GELİŞMEKTE 

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç TV 52 Haber Müdürü Fatma Meltem Naz Yılmaz’ın sorularını yanıtladı

 

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç TV 52 Haber Müdürü Fatma Meltem Naz Yılmaz’ın sorularını yanıtladı. Yarılgaç,  Ordu Üniversitenin dünden bugüne akademik ve fiziksel gelişim süreci, yerleşke içerisinde yapımı devam eden ve tamamlanan binalar, gerek Üniversite bünyesinde gerekse DOKAP ile ortak yürütülen projeler, Ziraat Fakültesinde fındık ile ilgili yapılan çalışmalar, Üniversitenin şehrin kültürüne, turizmine olan katkıları ile ilgili sorulara cevap verdi.

 Bölge Tarımına Katkı

Üniversitemiz Ziraat Fakültesinin bölgenin simgesi haline gelmiş olan fındığın, ülkenin gündeminde tutulmasını ve üretiminden ihracatına bütün aşamalarıyla araştırılmasını, her açıdan tartışılmasını temel görevlerinden biri edindiğini belirten Yarılgaç,  fındıkla ilgili birçok çalışma yürütüldüğünü söyledi.  Yarılgaç, “2014 yılında gerçekleşen don zararının ardından soğuğa dayanıklı varyetelerin elde edilmesi amacıyla ıslah çalışmalarına hız verilmiştir. Fındık üzerine yapılan bir başka araştırmada birim alandan elde edilen verimin oldukça düşük seviyede olduğu, düzenli ve zamanında uygulanması gereken bakım koşullarının sağlanmamasının fındıkta verim ve kaliteyi azaltacağı sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle Ziraat Fakültesinde TÜBİTAK destekli yürütülen proje ile yapılan ölçüm ve analizler sonucunda fındıkta birim alandan elde edilen verim 60 kilogramdan 250 kilograma kadar ulaşmıştır. Ayrıca Üniversitemizde yapılan çalışmalarla Karadeniz Bölgesi’nde kirece göre daha ucuz ve milli bir kaynak olan gidyanın kullanımının fındıktaki verimi yüzde 54 oranında artırdığı belirlenmiştir. Bu gelişme fındıkta kalitenin artırılmasının yanı sıra ticarileşmesi halinde ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağının bir göstergesi olarak düşünülebilir. Bununla birlikte yapılan çalışmalar sonucunda yeni bir patent başvurumuz kabul edilmiş olup özellikle fındık sütünün kullanımı ile ilgili bölgemiz adına bizi de mutlu eden bir gelişme gerçekleşmiştir. Fındıktan üretilen ürünlere bir yenisi daha eklenerek fındık sütünden dondurma elde edilmiş ve bunun patenti alınmıştır.” dedi.

İlginizi çekebilir

Hepsi bir evde ele geçirildi

Hepsi bir evde ele geçirildi

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri