Eğitim-öğretim yılının huzur ve güven içerisinde geçirilmesini sağlamak amacıyla Vali Seddar Yavuz başkanlığında “Okul Güvenliği” toplantısı yapıldı.
Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya, Vali Seddar Yavuz, İl Emniyet Müdürü Mehmet Erduğan, İl Jandarma Komutanı Albay Tolunay Başer, Vali Yardımcısı Ahmet Arık, Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, İl Milli Eğitim Müdürü Kutlu Tekin Baş, daire müdürleri, muhtarlar, okul müdürleri, öğretmenler ve okul aile birliği başkanları katıldı.
“Çocuklarımızı Hayata Hazırlamada Gayretli Bir Şekilde Çalışacağız”
Katılımın oldukça yüksek olduğu “Okul Güvenliği” toplantısında bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, çocukları hayata hazırlamada gayretli bir şekilde çalışılacağını söyledi.
Ordu’da 130 bin öğrenci ile 9 bin öğretmenin 5 Şubat 2018 tarihinde dersbaşı yapacağını belirten Vali Yavuz, “13 Eylül 2017 tarihinde yayınladığımız Genelge ile 2017-2018 eğitim-öğretim yılında alınması gereken tedbirleri eğitimcilerimize iletmiştik. Birçok yönüyle Türkiye’de örnek olabilecek bu genelgenin, bir kez daha sizler tarafından okunmasını istiyorum” dedi.
“Her Okulda Güvenli Eğitim Koordinasyon Görevlisi Bulunuyor”
“Güvenli Okul, Güvenli Eğitim” projesi kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi vere Vali Yavuz, proje kapsamında her okulda bir güvenlik koordinatörü ile irtibat görevlisi bulunduğunu belirterek, ”Okulla ilişkisi bulunmayan kişilerin, okul çevresinde dolaşmasını engelleyen çalışmalarımız var. Bunu önlemeye yönelik Valiliğimizin hazırladığı ve yayınladığı bir idari yaptırım kararı da bulunuyor. Öğrencilerimizi dış faktörlerden korumak için aldığımız tedbirlerin, etkin bir şekilde yürütülmesi için çalışıyoruz. Bu konuda herhangi bir taviz vermemiz de söz konusu değil. Okullar ve çevresinde alınacak güvenlik tedbirleri kapsamında; il genelinde polis sorumluluk bölgesindeki 238 okulun tamamında Güvenli Eğitim Koordinasyon Görevlisi bulunurken, 68 resmi ve sivil ekipler tarafından okul çevreleri sıklıkla kontrol edilmekte ve okullara güvenli bir şekilde giriş ve çıkışlar sağlanmaktadır. Diğer taraftan okul servislerine yönelik etkin kontrol ve denetimler de yapılmaktadır. İlk dönemde, 1.658 okul servis aracı denetlendi” diye konuştu.
“En Büyük Görevimiz; Çocuklarımızı Uyuşturucudan Korumak”
Konuşmasında uyuşturucu konusuna da dikkat çeken Vali Yavuz, “Geleceğimiz olan gençlerimizi, çocuklarımızı bizlerden çalan uyuşturucu tacirleriyle amansız mücadelemizi sürdürüyoruz. Geleceğimizi çalan bu alçakların, ellerinin, kollarının kırılması, hukuken gerekli tedbirlerin alınması, devlet olarak en büyük vazifemiz. 2017 yılında diğer yıllarla kıyaslanmayacak ölçüde operasyonlar yapılmak suretiyle yaklaşık 800’e yakın kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 130’a yakını şu anda cezaevindedir. Uyuşturucu ile etkin bir şekilde mücadele etme konusunda kararlıyız. Bu mucadelede emeği geçen İl Emniyet Müdürümüze, Jandarma Komutanımıza KOM ve istihbarat birimlerimize, diğer güvenlik birimlerimize ve duyarlılık gösteren halkımıza teşekkür ediyorum. Uyuşturucunun ilk adımı olan sigara ve tütünün önlenmesi noktasında da önemli gayretler ve çalışmalar yapıyoruz” dedi.
“Öğrencilerimizin %24’ü Taşınıyor. Pansiyon Yapımına Ağırlık Verilmeli”
“Çocuklarımızın güvenli bir şekilde taşınması, üzerinde hassasiyetle durduğumuz önemli hususlardan bir tanesidir. Amacımız, okul servisi yapan şoför kardeşlerimizi potansiyel suçlu olarak görmek değildir. Okul servisi araçlarında çalışan kardeşlerimiz de bu toplumun bir parçasıdır. Biz, sadece kuralla uymalarını istiyoruz. Bununla ilgili olarak da, kurallara uymayan 162 servis aracına işlem yapılmıştır” diyen Vali Seddar Yavuz, ”Güvenli okul kapsamında, okul güvenlik kameralarının, kent güvenlik sistemlerine entegrasyonu devam ediyor. Bu konu ile ilgili ihale süreçleri başlamak üzere. İŞKUR üzerinden 151 özel güvenlik görevlisini okullarımızda görevlendirmek suretiyle bu alanda önemli bir ihtiyacı giderdik. Bir başka konu ise, öğrencilerimizin %24’ünü taşıyoruz. Bu bir şehir için çok yüksek bir oran ve taşımaya olağanüstü bir kaynak aktarıyoruz. Ortaöğretim kurumlarına yönelik olarak başta Altınordu ilçemiz olmak üzere yurt yapımına ağırlık vermemiz gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“Vali Olarak Görevimiz; İşbirliği, Koordinasyon ve Ahengi Sağlamak”
Vali Yavuz, ”Bizim görevimiz bu şehirde Devletin ve Hükümetin temsilcisi sıfatıyla işbirliği, koordinasyon ve ahengi sağlamaktır. Sorun varsa bu sorunun nasıl çözüleceğine ilişkin tarafları bir araya getirmek, ortak bir politika, yol ve yöntemleri uygulamaktır. Valiler, sadece bayramlarda esas duruş gösteren, çelenk koyan insanlar değildir. Buradaki sendikalar, iş dünyası dahil, bu şehrin sorunlarına çözüm arayan, insanları bir masa etrafında toplayan ve buradan bir sonuç çıkaran kişilerdir. Ağlayan, şikayet eden değil, bizim sorun çözmek gibi bir yükümlülüğümüz bulunuyor” diyerek, çözüm odaklı yaklaşımın altını çizdi.
“Okul Müdürlerinden, Okul Aile Birliklerinden Proaktif Yönetimi Benimsemelerini İstiyorum”
Okul Müdürlerinden ve Okul Aile Birliklerinden reaktif yaklaşım yerine, proaktif yaklaşımı benimsemelerini özellikle isteyen Vali Seddar Yavuz, “Herhangi bir sorun ortaya çıktığında o sorunu şikayet etmek yerine, çözüm odaklı yaklaşın. Bu şehrin Valisi olarak sizlerden beklentim, proaktif yaklaşımı mutlak suretle ortaya koymanızdır. Hayatınızın değiştiğini, daha olumlu bakmaya başladığınızı sizler de göreceksiniz” diye konuştu.
“Geleceğimizin Teminatı Çocuklarımızı Korumak Zorundayız”
Vali Yavuz, ”Her gittiğimiz yerde okul güvenliğinden bahsediyoruz. Geleceğimizin teminatı sevgili çocuklarımızın gerek fiziksel, gerek bedensel, gerekse ruhsal bütünlüğüne yönelik, dışsal müdahaleleri önlemek, birinci ve en önemli görevimiz. Sizlerin bizi yönlendirmesi, eksik ve noksan gördüğünüz konuları bize iletmeniz önemli. Kapılarımız sizlere açıktır. Eğitim camiamız bizim gönül verdiğimiz, saygıda kusur etmediğimiz bir camiadır” diyerek, toplantının birinci bölümünü tamamladı.
Ordu’da eğitim-öğretim yılının huzur ve güven içerisinde geçmesini sağlamak amacıyla düzenlenen “Okul Güvenliği” toplantısının ikinci bölümünde ise karşılaşılan sorunlar, okul güvenliği, madde kullanımı, şiddet konusunda neler yapılabileceği, alınan güvenlik tedbirlerinin yeterli olup olmadığı, verilen emir ve talimatların sahaya tam olarak yansıyıp yansımadığı noktasında görüş alışverişinde bulunularak, katılımcılara tek tek söz verildi.