Ferrero Ziraat Mühendisleri, fındıkta verim ve kaliteyi arttırarak daha çok kazanç sağlamak için hasat işleminin tamamlanmasının ardından bahçelerin terk edilmemesi konusunda fındık üreticilerini uyardı. Üreticiler ise, bahçe işlemleri ile bildikleri çoğu şeyin yanlış olduğunu Ferrero sayesinde fark ettiklerini belirterek, Ferrero’dan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Fındık bahçelerinde verim ve kaliteyi arttırmak için Değerli Tarım Uygulamaları adı altında çalışmalar başlatan ve 2017 ürünü hasat işleminin tamamlanmasının ardından yeni dönem için harekete geçen Ferrero Fındık, hasat işleminin hemen ardından bahçelerde zararlılar ve hastalıklarla mücadele edilmesi, budama ve gübreleme işlemlerine başlanması konusunda fındık üreticilerini uyardı. Sakarya’nın Hendek ilçesi Sümbüllü Mahallesi’nde ikamet eden ve yaklaşık 20 senedir çiftçilik yapan Yılmaz Şafak, Ferrero ile ortak çalışmalarından sonra fındığının 3 buçuk ton arttığını söyleyerek, “Ben yaklaşık 30-35 dönümlük fındık arazisinde çiftçilik yapıyorum, Ferrero ile ortak çalışmadan önce 4-5 yani maksimum 6 ton fındık alıyordum bu araziden. Ve bir sene oluyordu diğer sene olmuyordu fındık. Şimdi Ferrero ile çalışıp toprak tahlillerimizi yaptıktan sonra fındığım yaklaşık 3 buçuk ton arttı. Ve fındığın olup olmadığı sene diye bir şey kalmadı” dedi.
Bahçe işlemleri ile ilgili bildiklerinin yanlış olduğunu Ferrero sayesinde fark ettiklerini ifade eden Şafak, “Fındık bahçesinde yapılan işler bize Ferrero mühendislerinin gösterdiği toprak tahlili, ilaçlama, budama, zirai ilaçlama ve yaprak gübresi gibi bu tip uygulamaları Ferrero mühendislerinin bizlere öğrettiği şekilde yapıyor ve memnunuz. Bahçe işlemleri ile ilgili bildiklerimizin yanlış olduğunu Ferrero ile fark ettik. Yıllardan beri bizler dededen, atadan gelen gelenekler ile üretim yapıyorduk. Yani gübre atma zamanını, gübrenin dozajını ve gübrenin hangi çeşit gübre olduğunu bunu toprak tahlili yapmadan biz dededen, atadan gelen gelenekler ile bu uygulamayı yapıyorduk. Ve bunda da bazen çok başarısız oluyorduk, fındık hakkında eskiden beri bir sene verir bir sene vermez diye söylentiler vardı, bu kalktı artık fındık her sene veriyor bunun sebebi de bu mühendislerin bilimsel çalışmaları, toprak tahlilleri ve fındığın toprağının neyin eksik olduğunu bizlere göstererek, bizde gösterilen dozajlarda uygulayarak güzel bir verim alıyoruz” diye konuştu.
“Ferrero ile verim, randıman ve fındığın kalitesi arttı”
Gerçekleştirilen uygulamalar sayesinde fındığın verim, randıman ve kalitesinin arttığını dile getiren Şafak, “Verim ve randıman arttı, fındığın kalitesi arttı. Zirai ilaçlamalar çok önemli. Zirai ilaçlamaları çiftçi daha yeni yeni kabulleniyor. Daha öncesinde fındıkta zirai ilaçlama yoktu, bir toz ilaç atılıyordu. Şimdi ise bu uygulamayla birlikte gerekli şeyleri dozajında ve zamanında attığımızda fındık çiçek halindeyken böcek dökülmesi olmuyor hem de yaprağın daha güzel gelişmesi fındığı besliyor. Gübre çeşitlerini neye göre ihtiyacı varsa ona göre tespit ettik ve ona göre gübre verdik, fındığın verimi kalitesi arttı. Diğer üreticilere önerim fındığı dededen, atadan gelen geleneklere göre değil de, mühendislerin onlara tarif ettikleri şekilde fındıklarına bakmalarını öneriyorum. İkincisi olarakta fındıklarını tam olgunlaştıktan sonra yerden toplamalarını söylüyorum. Çünkü bu maliyetleri düşürüyor ve fındığın daha fazla olgunlaşarak randımanın artmasını sebep oluyor” şeklinde konuştu.