Ana Sayfa Ordu Haber 11 Ekim 2017 372 Görüntüleme

TMO’DAN İDDİALARA AÇIKLAMA VAR

Fındık alımlarına devam etmekte olan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), şu ana kadar 25 bin fındık üreticisinden 45 bin ton kabuklu fındık alımı yapıldığını belirtti.

 

Fındık alımlarına devam etmekte olan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), şu ana kadar 25 bin fındık üreticisinden 45 bin ton kabuklu fındık alımı yapıldığını belirtti.

TMO, 44 noktada günde 1.750 üreticiden neredeyse 3 bin ton kabuklu fındık alımı yapmakta. Bugüne kadar toplam 25 bin fındık üreticisinden 45 bin ton fındık alımı yapmış olan TMO, hakkındaki iddialara açıklamada bulundu. Kurumdan yazılı olarak yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kurumumuzca bugün itibari ile 25 bin fındık üreticisinden 45 bin ton kabuklu fındık alımı yapılmıştır. 44 alım noktamızda günlük ortalama 1.750 üreticiden 2.500-3.000 ton arası kabuklu fındık alımları devam etmektedir. Bazı basın yayın organlarında TMO’dan fındık için randevu almasına rağmen fındığını alım kriterlerine uymaması sebebiyle satamayan birkaç üreticiye dair “TMO’dan şikâyet var”, “TMO mağdur mu ediyor?” başlıklı haberler yayımlanarak fındık üreticilerinin TMO alım noktalarından geri döndürüldüğü, üreticinin mağdur edildiği şeklinde algı oluşturulmaktadır. İlk olarak belirtmek gerekiyor ki TMO bugüne kadar 25 bin üreticinin fındığını satın almıştır. Günlük olarak ortalama 1.750 üreticiden fındık satın alıyorken çürük oranı, taş ve benzeri yabancı madde karışıklığı sebebi ile fındığını satamayan üretici sayısı yalnızca 15-20 kişi olup bu rakamda günlük randevu alan üretici sayısının %1’ine tekabül etmektedir.”

“İkinci Bir Randevu Verildi”

“Haberlere konu olan şahıslara bakarsak eğer, 30.09.2017 tarihinde Ordu ili Ünye ilçesindeki alım noktamıza 11 ton fındık getiren bir üreticimizin ürünü için yapılan analizler sonucunda yabancı madde (taş, toprak miktarı) oranı %2,8 olarak belirlenmiştir ve bu oran barem limit değerimizin yaklaşık 6 katı olmaktadır. Üretici alımın 2 saat durup aksamasına sebebiyet vermiş, sırada bekleyen diğer üreticilerimiz de davranışlarından dolayı kendisine tepki vermişlerdir. Bahsi geçen üreticimize 01.10.2017 tarihinde ikinci bir randevu verilmiş ve ürününü yabancı maddelerden temizlemesi durumunda alıma tabi tutulacağı belirtilmiş olmasına rağmen üretici verilen ikinci randevuya gelmemiştir.”
“2 Tonluk Ürününde Çürük Oranı %6”

“Benzer şekilde 07.10.2017 tarihinde Akçaabat alım noktamıza gelen bir fındık üreticimizin 2 ton olan ürününde çürük oranı %6 olarak tespit edildiğinden ürün reddedilmiş ve bu da barem limit değerimizin %20 fazlası olmaktadır. Kabul etmek gerekir ki fındık alınırken alım kriterlerine uygun olması gerekir ve üreticilerimizin de bu duruma hassasiyet göstermesi beklenir. Zira TMO, fındık üreticilerimizden piyasa fiyat istikrarı için satın aldığı fındığı uzun süre muhafaza etmeyi de göz önüne almaktadır. Birkaç üreticimizin fındığının belirlenen kriterlere uymaması sebebiyle reddedilmesi arzu edilen bir şey olmamasına rağmen bir gerekliliktir. TMO’nun piyasadaki fındığı yoğun şekilde satın aldığı, fındık fiyatlarının piyasada yükselmeye başladığı, toplam randevuların azaldığı bir atmosferde, bu tür haberlerin fındık üreticilerine hizmet etmeyeceği açıkça bellidir. TMO bütün iş yerleriyle her türlü bilgilendirmeye açıktır.”

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri