Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinasyonunda yürütülen “Sıfır Atık Projesi” kapsamında düzenlenen “Sıfır Atık” zirvesine katıldı.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’la birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, belediye başkanları, bürokratlar ve yetkililer yer aldı.
EMİNE ERDOĞAN, “MİSAFİR OLDUĞUMUZ YERYÜZÜNÜ BİZDEN SONRAKİLERE BIRAKMAK HEPİMİZİN TEMEL SORUNUDUR”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan yaptığı açılış konuşmasında, “Depolama yerine geri dönüşüme odaklanmalıyız” vurgusu yaptı. Sağlıklı bir çevrede yaşamanın herkesin hakkı olduğunu söyleyen Emine Erdoğan, “”Sürdürülebilir bir yaşam ormanın, toprağın korunmasına bağlıdır. Bizden sonra gelen nesillere kaynakları tükenmiş bir dünya bırakamayız. Misafir olduğumuz yeryüzünü bizden sonrakilere bırakmak hepimizin temel görevidir. Doğa biz olmadan sürebilir ama biz tabiat olmadan yaşamayız. Küresel ısınmaya dair yayınlanan bir çalışmaya göre; dünyamız sanayi öncesi döneme göre ısındı, deniz seviyesi yükseldi, buzullar erimeye başladı. Küresel ısınmanın 2050’lerde 1,5 derece sınırını aşması bekleniyor. Dünya hızlı yenilenebilir enerjiye geçmeli. Dünyayı değiştiren şey fikirler değil, onları takip eden insanlardır. Ürettiğimiz ve tükettiğimiz her şeyin tabiata ne kadar zararı olduğunu hesap etmeliyiz. Üretim ve tüketim kültürümüzü gözden geçirmeliyiz. Depolama yerine geri dönüşüme odaklanmalıyız. Kullan at kültürü yerine değişimi başlatmamız gerekiyor” dedi.
“ORDU, TÜRKİYE’DE MODEL BİR İL HALİNE GELDİ”
Toplantı sonrasında yaptığı değerlendirmede Ordu Büyükşehir Belediyesinin yürütülen “Sıfır Atık Projesi”ne tam destek verdiğini belirten Başkan Tekintaş, Büyükşehir Belediyesinin bu konuda devam eden çalışmalarla hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem de Avrupa Birliği normlarının üzerinde bir seviyeye ulaşarak özellikle katı atıkta Türkiye’de model bir il hâline geldiğini söyledi.
“AYRI TOPLAMA NOKTALARI OLUŞTURULDU”
Yürütülen “Sıfır Atık Projesi”nin kamu kurumlarına, sivil toplum örgütlerine yayılması ve projeye destek verilmesi amacıyla çeşitli eğitim programları ve toplantılar düzenlendiğine vurgu yapan Başkan Engin Tekintaş, “Sıfır Atık Projesi ile atıkların tekrar ekonomiye kazandırılması amacıyla geri dönüşebilen atıklar, organik atıklar, inert atıklar ve atık piller için her katta ayrı toplama noktaları oluşturuluyor. Burada ayrı toplanan atıklar, öncelikle kurulan geçici depolama alanlarında depolanıyor, ardından da değerlendirilebilir atıklar çevre lisanslı geri kazanım tesislerine değerlendirilemeyen atıklar ise çevre lisanslı bertaraf tesislerine gönderiliyor” diye konuştu.
“TONLARCA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR ATIK TOPLANDI”
Projenin başladığı tarih itibarıyla Büyükşehir binaları başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanması için çalışmalara başlandığını ifade eden Başkan Tekintaş, “Süreç içerisinde ilçe belediyelerine “Sıfır Atık Projesi” ile ilgili bilinçlendirme ve koordinasyon toplantısı düzenlenerek ekipman desteği sağlandı. Geri dönüşüm ünitesi talep eden diğer kurumlara eğitim düzenlenerek numune geri dönüşüm üniteleri bırakıldı. Nisan ayından bu yana Büyükşehir Belediyesinin hizmet binalarında toplam 6 bin 747 kg kâğıt, 586 kg plastik, 85 kg metal, 707 kg cam geri dönüştürülebilir atık toplandı” ifadelerini kullandı.