Ana Sayfa Ordu Haber 5 Ocak 2023 139 Görüntüleme

SAĞRA AİLESİNİN MÜZE HEYECANI

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatıyla açılan ve fındığın serüvenini anlatmasıyla Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Kahraman Sağra Fındık Müzesi, müzenin adını taşıyan Kahraman Sağra’nın torunlarının büyük beğenisini kazandı. Konağı, restorasyon sonrası ilk kez gören ve duygusal anlar yaşayan torunlar, Ordu’ya kazandırılan bu önemli eser için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerini iletti.

Fındığın verimli üretilmesini ve fındıktan katma değer elde edilmesini sağlamak için Ordu’da çeşitli projeler hayata geçiren Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, fındık müzesi ile fındığın geleneksel hikayesinin gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor. Başkan Güler’in girişimleri ile müzeye dönüştürülen tarihi konakta fındığın bahçeden tüketiciye ulaşıncaya kadarki zorlu yolculuğu ziyaretçilere adım adım aktarılıyor.

TARİHİ KONAK ‘FINDIK MÜZESİ’ OLDU

Ordu’nun Altınordu ilçesi Selimiye Mahallesi’ndeki tarihi üç katlı Kahraman Sağra Konağı, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in girişimleri ile restore edildi. Yöre halkının desteği ile fındık tarımında kullanılan eşyaların da bir araya getirilmesiyle tarihi konak, fındık müzesi olarak kullanılmaya başlandı.

KAHRAMAN SAĞRA’NIN TORUNLARINDAN BÜYÜKŞEHİRE ‘MÜZE’ TEŞEKKÜRÜ

Ordu’nun tanınan isimlerinden fındık sanayisinde yaptığı çalışmalarla bilinen Kahraman Sağra’nın torunları da çocukluklarında bolca ziyaret ettikleri tarihi konağı restorasyon sonrası ilk kez görme fırsatı yakaladı. Torunlardan Zeynep Selgur ve dedesi ile aynı adı taşıyan Kahraman Sağra, çocukluklarında güzel anılarının geçtiği konağı gezerken duygu yüklü anlar yaşadı. Konağın restore edilerek fındık müzesine dönüşmesinin çok güzel bir çalışma olduğunu belirten Sağra’nın torunları, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e de teşekkürlerini iletti.

ZEYNEP SELGUR: “MÜZEYİ GÖRÜNCE ÇOK ETKİLENDİM”

Torunlardan Zeynep Selgur, Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek müzeye dönüşen konak hakkında duygu ve düşüncelerini paylaştı.

‘Şehirler ve ülkeler yetiştirdikleri değerlere ne kadar sahip çıkarlarsa o kadar ileriye giderler’ diyen ve Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerini ileten Selgur, “İçinde bulunduğumuz bu konağa çocukluğumda gelirdik. Bugün restore edilmiş haliyle ilk kez görüyoruz. Gerçekten çok etkilendim, çok güzel bir restorasyon olmuş. Hem Ordu için hem Türkiye için çok güzel bir müze yapılmış. Fındık üzerine yapılması ayrıca sevindirici. Kullanılan argümanlar ve müze yapısı ile yurt dışındaki müzelerden hiçbir farkının olmadığını gördüm ve çok beğendim. Öte yandan belediyenin çocuklar için yaptığı proje kapsamında çocukları buraya getirmesi o kadar hoşuma gitti ki bu çalışma modern bir binada yapılsa çok anlam ifade etmeyebilirdi. Ama bu konakta olması Ordu’nun geçmişini de görmelerini sağlıyor. Turizmin her konuda geliştiği Ordu’da bu müze çok sayıda misafiri ağırlayacak ve geçmişi yaşatacak. Şehirler ve ülkeler yetiştirdikleri değerlere ne kadar sahip çıkarlarsa o kadar ileriye giderler” dedi.

KAHRAMAN SAĞRA: “DEDEMİZİN ADININ YAŞATILMASI GURUR VERİCİ”

Dedesi ile aynı ismi taşıyan Kahraman Sağra’da konağın müze olması dolayısıyla çok mutlu olduğunu vurguladı. Torun Sağra, “Bugün bu müzede olmak çok büyük gurur benim için. Dedem gibi Türkiye’ye mâl olmuş birisinin Ordu halkı, Büyükşehir Belediyesi ve Bakanlık eliyle burada yaşatılması çok önemli. Bundan dolayı torunları olarak bizler de çok mutlu oluyoruz. Bu müzenin yapılmasında emeği geçen Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

FINDIK TÜM DETAYLARI İLE BU MÜZEDE

Öte yandan fındığın zorlu yolculuğunun materyallerle hikayeleştirildiği müzeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere fındığın dikiminden üretimine, hasat sürecinden işlenmesi ve nakliyesine kadarki süreci aktarılıyor. Ziyaretçiler her aşamayı bu müzede adım adım görme imkânı bulurken fındık hakkında da detaylı bilgiler edinebiliyor.

Ordu Büyükşehir Belediyesi bu müze ile fındığın geleneksel yaşamdaki yerinin gelecek nesillere aktarılmasını amaçlıyor.

HAFTANIN HER GÜNÜ ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLIYOR

Altınordu ilçesi Selimiye Mahallesi’nde bulunan Kahraman Sağra Fındık Müzesi hafta içi 8.00 ile 17.00, hafta sonu ise 09.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık oluyor. Müzeye girişler ise ücretsiz yapılıyor.

İlginizi çekebilir

ENGİNYURT SAHAYA İNDİ

ENGİNYURT SAHAYA İNDİ

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri