Ana Sayfa Ordu Haber 13 Mayıs 2019 234 Görüntüleme

ORDU’YA GEZEGEN EVİ

Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) 4 Türk çalışanından biri olan Ordulu Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen söyleşide gençler ve çocuklarla bir araya geldi.

Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) 4 Türk çalışanından biri olan Ordulu Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla  düzenlenen söyleşide gençler ve çocuklarla bir araya geldi.

GENÇLER UZAYIN SIRLARINI ÖĞRENMEYE ÇALIŞTI

 Moderatörlüğünü Ordu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Görevlisi Filiz Demirci’nin yaptığı programda Ordulularla buluşan Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, uzay araştırmaları konusunda bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Çocukların yoğun ilgi gösterdiği söyleşi, soru-cevap şeklinde gerçekleşti. Özellikle genç yaştaki dinleyicilerden oluşan söyleşi de gençler, Astrofizikçi Umut Yıldız’a “Karadelik nedir, nasıl oluşur?”, “Derin uzaya hangi ülkeler misyon gönderiyor?”, “Mars’ta yaşam sağlanabilir mi?”, “Mars’ta bitki yetiştirilebilir mi?”, “İnsanlar uzaya gidebilecekler mi?”, “Astrofizikçi olmaya nasıl karar verdiniz?” gibi sorular yönelttiler.

Genç katılımcıların sorularını yanıtlayan Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, yaşam koşullarının daha da kötüleştirilmediği takdirde dünyanın maksimum yaşam süresinin 5 milyar yıl olduğunu söyledi. Astrofizikçi Yıldız, “Yıldızlar nasıl oluşuyor, gezegenler nasıl oluşuyor? Bunların içerisinde neler mevcut? Dünyada ki sular nasıl meydana geliyor? gibi soruların biz araştırmalarını yapıyoruz. Güneş sistemimizde ve hayatın içinde aslında merak ettiğimiz birçok şeyi orada araştırıp öğrenmeye çalışıyoruz” dedi.

ASTROFİZİKÇİ YILDIZ, UZAY MADENCİLİĞİ MESELESİ YAVAŞ YAVAŞ YERLEŞMEYE BAŞLADI

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in de dahil olduğu söyleşi de Başkan Güler Astrofizikçi Yıldız’a, “Uzay madenciliği konusunu merak ediyorum. Diyelim ki bazı gezegenlerde bizde kıymetli olan altın gibi elementler varsa bütün dünyadaki eko-sistemi etkileyebilir. Eğer o madenler dünyaya gelirse böyle bir ihtimali nasıl görüyorsunuz” diye sordu. Başkan Mehmet Hilmi Güler’in sorusunu cevaplayan Astrofizikçi Yıldız, “İhtimal var. Uzay madenciliği meselesi yavaş yavaş yerleşmeye başladı. Basın yoluyla bu duyurulmaya da başladı. Çok yakın bir zaman içerisinde uzay madenciliğinin olacağını düşünmüyorum. Asteroide gidecek aracı tasarlamak ve oraya gidip, araştırma yapmak çok uzun sürecek bir durum. Bunun dışında madeni bulup bunu dünyaya getirmekte çok uzun sürecek bir konu” dedi.

Programda katılımcılar uzayla alakalı meraklarını giderme imkanı bulurken Astrofizikçi Yıldız, gençlere içlerindeki uzay aşkını hiç kaybetmemelerini tavsiye etti. Astrofizikçi Umut Yıldız’a çiçek ve plaket takdiminin ardından söyleşi sona erdi.

 DR. UMUT YILDIZ KİMDİR?

1980 Ordu doğumlu olan Umut Yıldız, derin uzay iletişimi ve astrofizik alanlarında araştırmacı olarak çalışıyor. Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde lisansını, Hollanda’da Groningen Üniversitesinde yüksek lisansını ve LeidenÜniversitesi Gözlemevinde de Molekül Astrofiziği alanında doktorasını tamamlayan Yıldız, Hersschel Uzay Teleskobunu kullanarak yıldız oluşum bölgelerinde su ve oksijen moleküllerinin keşfini yapan takımda yer aldı. Çalışma konuları arasında derin uzay iletişimi, yıldız oluşumu ve büyük veri analizi ile bilgi madenciliği geliyor. Dr. Umut Yıldız, halen NASA’da Jet PropulsionLaboratory’de (JPL) derin uzay iletişimi ve astrofizik alanlarında araştırmacı olarak görev yapıyor.

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri