Ana Sayfa Yazarlar 30.06.2017 278 Görüntüleme
Temel AŞAR

Hayat ne uzun ne kısa sadece yaşadığın gün kadardır.

“O’NU TANIMAMAK ŞANSSIZLIKTIR”

Anlatmakta zorluk çekeceğim için çok fazla teferruata girmeden yüreği Ordu ve Tiyatro sevgisi ile dolup taşan Duayen Gazeteci Uğur Gürsoy büyüğümüzü maalesef Çarşamba günü öğlen saatlerinde kaybettik. Hepimizin acısı büyüktür. Uğur babaya, Allah gani gani rahmet eylesin, Mekânı cennet olsun.

Çarşamba günü OBB önünde Wosvos şenliği için start verilecekti.

O esnada başkan danışmanlığını yapan Ersin Özmen ile odaya çıkarak Gazoz sohbeti yaparken Ersin’e gelen bir telefon UĞUR GÜRSOY’un büstünün akıbetini soruyordu. Ersin sonra bana dönerek “bu konuyu Başkan gelsin halledelim” dedi ve konuyu kapattık. Aradan 1 saat geçti ben Belediyeden ayrıldım işyerine giderken Ersin beni aradı UĞUR GÜRSOY vefat etmiş haberin var mı dedi. Ben hemen Oğlu Hulusi Gürsoy’u aradım ve olayın doğru olduğunu öğrendim.

Sonrası malum işte ORDU ÇOK ÖNEMLİ BİR DEĞERİNİ daha kaybetti.

Biz ve bizden önceki kuşaklar, Uğur Gürsoy’u çok sever ve iyi tanırdı. Ordulu olup da Uğur abiden ve yaptığı güzel hizmetlerden haberi olmayan kimse yoktur. Ama onu tanımadıkları için şanssız olduklarına inandığımı bugünkü genç kuşaklar için Uğur Gürsoy’u kısaca anlatmak istiyorum.

1929 Ordu doğumlu olan Uğur Gürsoy, İlk ve orta tahsilini Ordu’da, liseyi Trabzon’da bitirmişti. Gazeteciliğe babası Ali Rıza Gürsoy’un kurduğu “Tekâmül “ gazetesinde başlayıp, Gürses ve Hareket gazetelerinde sürdürmüştü. 1964’te Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu’nu (OBKT) kurdu. 1972-1982 arasında Hürriyet gazetesi Karadeniz bölge şefliği ve Basın Konseyi üyeliği yapmıştı. Ordu şehrini dünya ile ilişkilendiren çok boyutlu ve entelektüel bir insandı.

Yaşarken OBKT tiyatro bahçesine büstü dikilen ender insanlardan biriydi, ama son zamanlarda büstü çevre düzenlemesi dolayısıyla ortadan kaybolmuştu. Yetkililer tadilat bitince, Uğur Gürsoy büstünün tekrar yerine konacağını beyan ediyorlar, takip ediyoruz. Uğur Gürsoy’un yazdığı çok önemli bir kitabı vardı. Adı “Yaşasın Bizim Tiyatro” idi. Bu kitap geçmiş yılların Ordu’sunun canlı ve renkli tarihini anlatıyordu. Bir döneme tanıklık eden duayen Gazeteci Uğur Gürsoy’un tüm ömrü Ordu’da ve bu şehrin insanlarıyla birlikte içiçe geçmişti.

Kültürel gelişme, insanlar ve toplum açısından çok önemlidir. Kültürel gelişmeyi sağlayan en büyük faktörlerden birisi de tiyatroydu. Tiyatro; sanatı insanlara birebir aktarıp yaşatabilen bir etkinliktir. Tiyatro, insanları toplumsal ya da bireysel konularda uyarır ve insanlara mesajlar verir. Tiyatro’da Uğur Gürsoy’un yaşamında her şeyden önce gelen en önemli tutkusuydu. Uğur Gürsoy, bu şehrin kültürünü yaşamını daima tiyatro ile buluşturmak istemişti. Çünkü tiyatro ile yakın olan toplum bireyleri olaylara ve sorunlara daha ılımlı bakacaklarına, bu da toplumun refahı ve huzuru için oldukça önemli olduğuna inanıyordu.

Ordu’daki tiyatro, aynı zamanda Türkiye’nin ilk bölge tiyatrolarından biriydi. Uğur Gürsoy, Muhsin Ertuğrul’la tanıştığında ona Ordu’da amatör olarak yaptıkları tiyatro çalışmalarından bahsetmişti. Muhsin Ertuğrul, Uğur Gürsoy’un bu tiyatro çalışmalarını çok takdir etmişti. Ve “bir tiyatro kurun” der; her türlü desteği de vermişti. Uğur Gürsoy da, Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu’nun (OBKT) ilk kurulduğu 1964 yılından beri çevre illere, ilçelere, köylere kadar giderek tiyatroyu halka aşılamayı amaçlamış ve netice olarak da başarmıştı.

Ordu’da tiyatro yapmanın maddi ve manevi sıkıntıları vardı. Bazen ekipman ve tesis bulmada zorlanılıyordu. Ancak, Ordu, gerek kültür seviyesi, gerek oyuncu ve gerek izleyici açısından önemli bir kapasiteye sahipti. Kısacası, Uğur Gürsoy’un Ordu’da uzun mücadeleler sonunda tiyatro hayalleri 1964’de yani tam 53 yıl önce gerçek olmuştu. 1972-1982 arasında Hürriyet Gazetesi Karadeniz Bölge Temsilciliği görevinde bulunmuştu. Ama Uğur Gürsoy’un çok başarılı gazetecilik mesleğine rağmen onun tek tutkusu olan tiyatro aşkının ifade eden bugünkü gençlere bir mesajı vardı. İşte Uğur Gürsoy’un siz gençlere son vasiyeti:

“ Tiyatro gücünü seyircisinden alan, tek varlık nedeni bu olan, ancak seyirci ile bütünlenen bir topluluk sanatı ve eylemidir. Yarım aşırı aşkın perdesini hiç kapatmadan, Anadolu’da tiyatro denince ilk akla gelen bölge tiyatrolarının önderi Ordu şehrinin güzel insanları; Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosunu sizlere emanet ediyorum. Biz kurduk, sizler yaşatın. Tiyatronuza sahip çıkın. Ona sahip çıkacağınızı bilme mutluluğu bana yeterde artar bile… Hepinizi ramp ışıkları altında saygıyla selamlıyorum…”

Büyük usta Uğur Gürsoy kabrinde daima ışıklar ve nurlar içinde uyu..

 

İlginizi çekebilir

Oyun Devam Ediyor…

Oyun Devam Ediyor…

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri