Ana Sayfa Ordu Haber 29 Ağustos 2017 169 Görüntüleme

Kurbanlıklar fındığa takıldı 

Ordu’nun Fatsa ilçesinde kurulan kurban pazarında ilginin az olması kurban satıcılarını tedirgin ediyor.

Ordu’nun Fatsa ilçesinde kurulan kurban pazarında ilginin az olması kurban satıcılarını tedirgin ediyor.
Kurtuluş Mahallesi’nde kurulan hayvan pazarında kurban satıcıları getirdikleri hayvanların yüzde 20’sini ancak satabildiklerini belirttiler. Fındığın bu yıl para etmemesi ve insanların alım gücünün düştüğünü belirten kurban satıcıları, bu yıl sezon başlamadan önce çok umutlu olduklarını, sezon başladığında ise büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını söylediler.

“Durumumuz çok kötü, kesinlikle battık”
80 hayvanından 12 tanesini sattığını söyleyen Fikret Altun, “Fındık bu yıl para etmedi. Üreticiler de halen bahçelerinde fındıklarını toplamaya devam ediyor. Bu durum ister istemez bize yansıdı. Durumumuz çok kötü, kesinlikle battık diyebilirim. Elimizdeki kurbanlıkları ne yapacağımızı şimdiden kara kara düşünmeye başladık. İki ay önceden kurbanlıklarımızı aldık ve pazara getirdik. Şu an ise kurbanlıkları satamıyoruz. Müşteriler bizim mallarımıza fiyat biçiyor, onlar ne derse biz o fiyata veriyoruz. Bizim verdiğimiz fiyatlar artık geçerli değil” dedi.
Kurbanlık pazarında büyük bir durgunluk yaşandığını söyleyen Muharrem Güldiken, “Kurbanlık pazarında bir hareketlilik yok. Vatandaşlarımız gelmiyor. Gelenlerin ise aylım gücü azaldığı için küçük kiloda hayvanları tercih ediyorlar. Fındık fiyatları ise pazarı son derece olumsuz derecede etkiledi. Fındık para ederse bizlerde de hareket olur. Son günlerde biraz daha pazarda hareketlilik bekliyoruz. Bütçesine uygun vatandaşlar son günlerde gelip kurbanlıklar alacaktır diye tahmin ediyoruz” diye konuştu.

“Herkes mağdur oldu”
Kurban pazarındaki iş düşüklüğünü fındık fiyatlarına bağlayan Ordu Kasaplar ve Celepler Derneği Başkanı Mehmet Şükrü Gülmez ise “Kurbanlık fiyatları çok yüksek değil. Normal fiyatlarında burada satıcılarımız kurbanlıklarını satışa sundular. Bu yıl sezon başlamadan önce ciddi derecede hareketlilik bekliyorduk. Çünkü gurbetçiler memleketlerinde ve tatile de denk gelince bayram işlerimiz ciddi derecede iyi olur umut ediyorduk. Birçok vatandaş kurban kesim işini fındığa bağlı olarak erteledi. Alanlar da bütçelerine göre kurbanlıklar aldılar. Bizimle pazarlığını yapıp cayanlar bile oldu. Herkes mağdur oldu diyebilirim. Ordu bölgemizin geçim kaynağı fındık. Fındığın ucuz oluşundan dolayı insanların gücü azaldı. Pazarda fiyatlar hisse başına 900 TL’den başlıyor, hayvanın durumuna göre değişiyor” şeklinde konuştu.

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri