ORDU Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Aşkın, ‘Yöremizde eğer yeterli yağış olmazsa fındıkta beslenme problemlerinin oluşacağı aşikardır. Bu da fındıkta verim kaybını tetikleyecektir. O nedenle topraktan beslemenin yanı sıra, yapraktan gübrelemeyi de çiftçilerimize şiddetle tavsiye ediyorum’ dedi.
Karadeniz’de küresel ısınmanın etkileriyle son aylarda azalan yağışlar, kuraklık tehlikesini de beraberinde getirdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yayınlanan ‘2023 Ocak Ayı Meteorolojik Kuraklık Durumu Haritasında’, Karadeniz Bölgesi’nde kuraklık artışının yaşandığı belirtildi. Türkiye’nin en çok yağış alan kentlerinden biri olan Ordu çok şiddetli kuraklık’ görülen iller arasında yer aldı.
‘ÜLKEMİZİN GENELİNDE TARIMSAL KURAKLIK PROBLEMİ İLE KARŞILAŞACAĞIMIZ AŞİKAR’
ODÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Aşkın, yağış miktarlarındaki düşüşle birlikte ülke genelinde tarımsal kuraklık problemi ile karşı karşıya kalınacağını söyledi. Ocak ayı sıcaklık ortalamasının Ordu’da 5.5 derece olarak gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Aşkın, ‘Kuraklık ülkemizi tehdit eden, yakın coğrafyamızı tehdit eden önemli bir problemdir. Burada son 50 yıl içerisindeki en sıcak ocak ayını yaşadık. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı rakamlara göre, uzun yıllar ortalamasında 2.9 derece olan ocak ayı sıcaklık ortalaması 2023 ocak ayı içerisinde 5.3 derece olarak gerçekleşti. Bu rakam Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Ordu’da 5.5 olarak gerçekleşti. Bu yaklaşık 2.5 derecelik bir sıcaklık fazlalığına denk geliyor. Bu rakam küçük gibi gelebilir ama bu küçük rakamlar ekosistem içerisinde pek çok olayı etkilediği için aslında çok önemli rakamlar. Dünyadaki 2 santigrat derecelik bir sıcaklık artışını biz ‘dünyayı ısıtıyor, dünyanın altını kaynatıyor’ diye ifade ederiz. Bunun yakın zaman içerisinde tarıma da çok önemli etkisi olacak. Bu sene eğer geri kalan zaman mart ayı içerisinde bir kar yağışı, kar örtüsüyle karşılaşmazsak hem Karadeniz Bölgesi’nde hem de ülkemizin genelinde tarımsal kuraklık problemi ile karşılaşacağımız bir aşikar’ diye konuştu.
‘BAHAR MEVSİMİNDEN BAŞLAMAK ÜZERE BİR KURAK DÖNEM BEKLİYORUZ’
Türkiye’nin ve dünyanın en fazla fındığının üretildiği Ordu’da, kuraklık nedeniyle fındıkta verim kaybının oluşacağını kaydeden Prof. Dr. Aşkın şunları söyledi:
‘Fındık ürününü toprak koruyan bir bitki örtüsü olarak başımızın üzerinde tutmamız lazım. Bahar mevsiminden başlamak üzere bir kurak dönem bekliyoruz. Yöremizde eğer yeterli yağış olmaz ise, toprakta yeterince su depolanmaz ise, fındıkta beslenme problemlerinin oluşacağı aşikardır. Bu da fındıkta verim kaybını tetikleyecektir. O nedenle topraktan beslemenin yanı sıra, yapraktan gübrelemeyi de çiftçilerimize şiddetle tavsiye ediyorum. Yetersiz beslenme, topraktaki bitki besin elementlerinin su içerisinde çözünmüş olarak bitki tarafından alındığını düşündüğümüzde su eksikliğinden ileri gelir. Yani suyun doğrudan doğruya etkisinin yanından bitki besin elementlerinin yaraşlılığının azaltması bakımından da su eksikliği önemli ürün zararlarına neden olur. Bazen bu zarar yüzde 20-30’lar civarında olur. Dolayısıyla eğer suyu korumak istiyorsak, eğer su tasarrufu yapmak istiyorsak yiyecek tasarrufu da su tasarrufunun bir anahtarıdır. Yani bitkide su tasarrufu yapmak demek gıda tasarrufu yapmak demektir. Yiyecek tasarrufu yapmak demek aynı zamanda su tasarrufu yapmak demektir.