Ana Sayfa Ordu Haber 12 Haziran 2018 307 Görüntüleme

“İYİKİ BARAJLARI YAPMIŞIZ” DİYEN BAKAN EROĞLU“525 BARAJ BİN ADET GÖLETLE KURAKLIĞI AŞTIK”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Geçen yıl 44 yılın en kurak yılını yaşamıştık.1972 yılından bu yana en kurak yıl olmuştu. Ama iyi ki barajlar yapmışız. 525 baraj, bin tane göletle kuraklığı aştık. Her hangi bir problem yok." dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Geçen yıl 44 yılın en kurak yılını yaşamıştık.1972 yılından bu yana en kurak yıl olmuştu. Ama iyi ki barajlar yapmışız. 525 baraj, bin tane göletle kuraklığı aştık. Her hangi bir problem yok.” dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere Ordu’ya gelen Eroğlu, Vali Seddar Yavuz’u makamında ziyaret etti.

Daha sonra valilik toplantı salonunda gazetecilerle bir araya gelen Eroğlu, bakanlığın Ordu’ya yaptığı ve devam eden projeleriyle ilgili bilgi verdi.

Erdoğlu, bir gazetecinin barajlardaki doluluk oranına ilişkin sorusu üzerine ise, Türkiye’de gerekli bütün tedbirleri aldıklarını söyledi.

Suyu dünyada en yöneten ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Eroğlu, “Türkiye su zengini bir ülke değil. Buralarda su nispeten buralarda bol. Ama Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da pek çok yerde su sıkıntısı var. Kurak. Rize’ye 2 bin 500 milimetre yağış düşerken Kayapınar’da 250 milimetre düşüyor. Halbuki ihtiyacı en az bin milimetre. Yani dörtte bir oranında yağış düşüyor.” diye konuştu.

Bazı barajların doluluk oranlarına ilişkin bilgi veren Erdoğlu, şöyle konuştu:

“Geçen yıl 44 yılın en kurak yılını yaşamıştık.1972 yılından bu yana en kurak yıl olmuştu. Ama iyi ki barajlar yapmışız. 525 baraj, bin tane göletle kuraklığı aştık. Her hangi bir problem yok. Allah’a şükür. Zaten geçen seneden barajlarda suyumuz da vardı. İstanbul’da şu anda barajlar yüzde 85 dolu, İzmir’de yüzde 44 ve Bursa’da yüzde 98 oranında dolu. 344 barajın toplam doluluk oranı yüzde 50’den fazla. Yazın bitmesine iki ay kadar bir süre kaldı. Bu suda rahat bir şekilde bize yeter. Merak edilecek bir şey yok. En büyük sıkıntı Güneydoğu Anadolu, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da idi. Ama buralarda da tedbirlerimizi aldık. Oradaki vatandaşlarımızı da sıkıntı yaşatmıyoruz.”

Bakan Eroğlu, sulama ve enerji maksatlı olan barajlarda da su sorununun olmadığını, bu barajlardaki doluluk oranının da yüzde 50’den fazla olduğunu kaydetti.

Orman yangınlarıyla mücadele

Bakan Eroğlu, Türkiye’de orman yangınları ile mücadelede çok ciddi mesafe alındığı bilgisini de vererek, “Dünya’da şu anda ilk 6’ya girecek şekilde çok muhteşem bir Afet Acil Durum Yönetim Merkezi kurduk. Bu merkez yangın ve afet gibi durumların takibi amacıyla kuruldu. Şu anda dünyada ilk 6’ya giren bir sistemimiz var.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin bir noktasında yangın çıktığı zaman bu merkezden her şeyi gördüklerini aktaran Eroğlu, “Nerede sıkıntı var, risk nerede. Büyük bir ekimiz var. Hemen görüyoruz. Ona göre de hemen müdahale ediyoruz. Yangın çıktığı anda ekipler hemen o bölgeye gönderilerek müdahale ediliyor.” açıklamasında bulundu.

Kurulan merkezdeki ekibin aynı anda birden fazla yangın çıkması durumunda ekipleri sevk ve idare ettiğini dile getiren Eroğlu, “Ben örneğin bu merkez aracılığı ile bir helikopter ya da uçağın koordinatlarını, kaç kilometre hızla gittiğini odamdan görebilecek durumdayım. Hatta hangi gölden kaç sefer su aldığını adeta uzay üssü gibi merkezimizde görüyoruz.” dedi.

“Yangınlara müdahale süresi eskiden 45 dakikaydı, şimdi bunu teknoloji sayesinde 15 dakikaya indirdik” diyen Bakan Eroğlu, “İnşallah bunu daha da aşağıya indireceğiz. Öyle bir sisteme sahibiz ki dumanı gördüğü zaman hemen alarm veriyor. Bizde onu hemen bu merkezimizde görüyoruz. Anında oraya ekiplerimizi sevk ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Eroğlu, yangınla mücadelede Akdeniz ülkeleri arasında birinci sırada olduklarını da ifade etti.
Bakan Eroğlu, doğaya kurulan fotokapanlara bazen teröristlerin de yakalandığı sorusuna ise, “Biz fotokapanları hayvanları gözetlemek için kuruyoruz. Başka bir şeyimiz yok. Ama eğer hayvan geçerken başka bir hainde geçiyorsa onu da görebilir.” yanıtını verdi.
Karadeniz’de kurulan bazı HES projelerine tepki olduğu yönündeki soru üzerine ise Eroğlu, şu yanıtı verdi:
“HES’lerle ilgili biz çok sıkı kontrol ediyoruz. Onlar sadece suyu kullanmıyor. Suyun gücünden istifade ediyorlar. Dolayısıyla suyun satılması falan söz konusu değil. HES’lerin ayrıca Karadeniz’e taşkınları önleyici gibi bir faydası da var. Bu konuda çok dikkatli oluyoruz. Derelere can suyunu bırakıyoruz. Dereleri asla kurutmuyoruz.”
Bakan Eroğlu, Ordu’ya yapılacak şehir hastanesinin daha önce yapılan Botanik Park alanına yapılacağı bilgisini de vererek, “Biz buraya Botanik Park için bir teşebbüs etmiştik. Ancak daha sonra vatandaşların hastane talebi oldu. Açıkçası başka yerde bulamadık. Çok çalıştık başka yer bulmak için. Ben bile sayın bakanımız Recep Akdağ ile birlikte günlerce uğraştım. Ama yer yok. Mecbur da kaldık. Ordu’ya hastanede ihtiyaç. Bu bir gerçek. Onun YPK kararı da çıktı. Sağlık için kendimizi feda ettik.” şeklinde konuştu.Konuşmaların ardından Ordu Valisi Seddar Yavuz, Bakan Eroğlu’na hediye takdiminde bulundu.

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri