Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile başlayan Milli İstihdam Seferberliği kapsamında Ordu’da “İstihdam Zirvesi” düzenlendi.
Ordu Valiliği, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü, Ordu, Fatsa ve Ünye Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsalarının işbirliği ile düzenlenen “İstihdam Zirvesi”ne, Başbakan Yardımcısı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Milletvekili Ergün Taşçı, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, İl Emniyet Müdürü Suat Çelik, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Atamer Yeşil, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, AK Parti İl Başkanı Av.Uğur Çelenk, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa Kaymak, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Yaşar Günay, ilçe belediye başkanları, protokol mensupları Ordu, Fatsa ve Ünye Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsalarının başkan ve yöneticileri, iş dünyasının temsilcileri ve işadamları katıldı.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş; “İstihdam Konusunda Topyekün Bir Seferberliğe İhtiyacımız Var”
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen “İstihdam Zirvesi”nde bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Prof.Dr.Numan Kurtulmuş, İstihdam Zirvesi’nin Ordu’nun ekonomik gelişmesine katkıda bulunacak bir toplantıda olduğunu ifade ederek, “Türkiye çok şükür son 15 yılda sahip olduğu ekonomik ve siyasi istikrar sayesinde her alanda gelişme kaydeden bir ülkedir. Ekonomik anlamda önemli gelişimler içerisindeyiz. Türkiye’de özellikle altyapı yatırımları konusunda öyle söyleyebiliriz ki, on yıllar süreyle yapılacak işler geçtiğimiz yıllar içerisinde süratle yapılarak tamamlanmıştır. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Ordu’da kamu yatırımlarından ciddi şekilde istifade etmiş şehrimizdir. Aynı şekilde yerel yöneticilerinin de Ordu halkına yapmış olduğu yatırımlar hepinizin malumudur. Bir ülkenin ekonomik istikrarı aynı zamanda siyasi istikrarıyla da doğru orantılıdır. Geldiğimiz nokta itibariyle artık eski Türkiye değiliz. Türkiye 10 bin dolarlar seviyesin kişisel gelire sahip olmuştur. Ancak bu Türkiye için yetmez. Tam atlama tahtasının olduğumuz bir dönemdeyiz. Göreceksiniz ki, Türkiye’nin hedefi an az 20-25 bin dolarlık kişisel geliri olan bir ülke noktasına gelmek. Türkiye’nin hem bölgesindeki istikrarı sağlaması hem dünya ölçeğinde söylediği sözlerin itibarının gücünün artması için bu ekonomik gücünün de artması kaçınılmazdır. Şu anda konuştuğumuz hususlardan birisi de sanayi 4-0. Yani birinci, ikinci ve hatta üçüncü devreleri ıslakmış olan ve birinci ve ikinci sanayi devrimini yaklaşık 70-80 yıl getiren takip eden, üçüncü sanayi devrimini de 30 yıl geriden takip ederek maalesef geç kalmış olan Türkiye, bir taraftan da bu 4. Sanayi devrimine ayak uydurmak mecburiyetinde. Yüksek teknoloji üretebilen, yüksek teknolojilerle dünyada rekabet edebilen ve bu çerçevede de ekonomisinde de küresel rekabet gücünü arttıran bir ülke olmak durumundayız. Ama bunu yaparken diğer taraftan da eski dönemlerden kalma geriden gittiğimiz hususları da tamamlamak mecburiyetindeyiz. Bu bizim rekabet gücümüzü arttıracak ama örneğin istihdamda geleneksel sektördeki istihdamı daraltacağı için karşımıza başka bir fatura daha getirecek. Dolayısıyla burada da hızlı bir şekilde hareket etmek mecburiyetimiz var. Türkiye’de bu anlamda topyekûn bir seferberliğe ihtiyacımız var. Hem teknolojide gelişme seferberliğine, hem yüksek teknolojileri ve katma değeri yüksek ürünleri üretebilecek teşviklere ihtiyacımız var hem de 80 milyonluk bir nüfusa sahip olan bir ülke olarak bu ülkenin genç insanlarına iş ve aş verebilecek kamu perspektifine ihtiyacımız var. Dolayısıyla işimiz zor mu zor. Ama her alanda inşallah kamu kurum ve kuruluşlarımız, hem sivil toplum kuruluşlarımız, hem iş adamlarımız her alanda el ele vererek inşallah bu süreci çok başarılı bir şekilde atlatacağız” dedi.
“Hepimiz Kolumuzu Sıvayacağız”
23 ilimizi kapsayan cazibe merkezleriyle Türkiye’nin üretim gücünü arttıracak yeni teşvikler uygulandığını kaydeden Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “Hemen hemen illerimizin tamamında Ordu ili de dahil olmak üzere uyguladığımız teşviklerle ekonomide ‘ben üretim yapacağım’ diyen her arkadaşımızın önünü açmaya gayret ediyoruz ya da üretim yapan arkadaşlarımızın karşılaşmış oldukları zorlukları bertaraf edebilecek bir dinamizm içinde çalışıyoruz. Bu çerçevede önemli hususlardan birisi de istihdam seferberliğini temin etmektir. Bir insanın hele hele genç bir insanın işsiz olması kadar zor bir şey yoktur. Bu anlamda hepimiz kolumuzu sıvayacağız. Bu anlamda üretici arkadaşlarımız ve kamu alanında da bizler işsizlik meselesini ortadan kaldıracak adımları atacağız. Her bir arkadaşımız yanına bir tane ilave olarak bir kişiyi katmasıyla birlikte ortaya yaklaşık 2 milyon kişilik istihdamın ortaya çıkacağı aşikârdır. TOBB kapsamında, Ticaret ve Sanayi Odalarımız, Ziraat Odalarımız ve ilgili bütün arkadaşlarımız söz verdiler. Valimizin denetiminde her birinizden ilave bir istihdam istiyoruz. Ordu, işsizlik bakımından avantajlı bir yer %5 işsizimiz var. Bu bölgedeki işgücü katılma oranı ise yaklaşık % 57 oranında. Oldukça dinamik bir şehiriz. Bu şehirde eğer birer tane ilave istihdam yaparsak bu % 5 işsizlik oranını da ortadan kaldırmamız mümkün. Bunun için siz değerli iş adamı arkadaşlarımızdan Cumhurbaşkanımızın adına hiç olmazsa Ordu için söz almak isterim” diye konuştu.
“Yeni Kurulacak Organize Sanayi Bölgeleri, Ordu’ya Çok Büyük İlave İstihdam İmkanı Sağlayacak”
Ordu’ya 3 yeni Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına karar verildiğini dile getiren Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ayrıca işyerinden kaynaklı hatalardan dolayı teşvik uygulamalarının iptali bir yıl içerisinde iptal ediliyordu şimdi bunu bir aya indirmişler. Yasayla bunu bir aylık süreye indirdik. Şimdi bunlarla birlikte çok daha önemli bir çalışma düzenine sahip olacağız ve istihdamı arttıracağız. Ordu’da da bu yıl iki bin kişi daha ilave istihdamdan yararlanacak. Süresi kısa gibi göründüğüne bakmayın süresi uzatılarak bir nevi sürekli iş şekline dönüştürülüyor. Özellikle okulların, camilerin, bir takım kamu kurum ve kuruluşlarının elaman istihdamı ihtiyacı da bu kapsamda gerçekleştirilmeye çalışıyor. Bu yıl içerisinde Sanayi Bakanlığının bünyesinde Türkiye genelinde 21 yeni organize sanayi bölgesinin kurulmasına karar verildi. Bunlardan 3 tanesi Ordu ilimizdedir. Ordu’ya çok büyük bir ilave istihdam imkanı sağlayacaktır. Biliyorsunuz Ordu’daki ikinci organize sanayi bölgesi, Fatsa’daki genişletilmiş sanayi bölgesi ve yıllardır konuşulan Ünye sanayi bölgesi inşallah bu yıl yatırım programı içerisine alınmıştır. Hep beraber gayret edeceğiz. Bu üç sanayi bölgemizin üzerinde de yaklaşık 15 bin istihdamın ortaya çıkması mukadderdir. Böylece Ordu’da işsizlik meselesi sorun olmaktan bütünüyle çıkarılacaktır. Bu memleketin güçlü bir ekonomik yapıya kavuşması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.”
Vali Balkanlıoğlu; “Her Daim İşadamlarımızın, Yatırımcılarımızın Yanındayız”
Programda bir konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Hükümetimiz çalışma hayatında artı istihdam için bir kampanya başlattı. Önceden altı doldurulmayan, daha fazla fedakârlık yapıp, daha fazla işçi çalıştırayım gibi söylemler karşılık bulmuyordu. Ancak bu sefer devletin teşviki var. Aralık ayından itibaren ilave bir işçi alınırsa sigortasını ve vergisini devlet ödüyor. Hatta üç ay boyunca İŞKUR’da, eğer işyerinde istihdam anlamında dahil olursa üç ay boyunca da her türlü masrafını devlet ödüyor. Dolayasıyla bu iş daha cazip görünüyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın bize biçtiği bir misyon var. Valiler sadece kâğıt imzalamayacak, vatandaşın ekonomik ve sosyal hayatını etkileyen her türlü projenin içinde olacak, hatta bu istihdam projesinde de valilere emir buyurmuşlardı. Biz akşama kadar dairemizde oturacak olsak her gün 5-10 kişi gelerek kendisine acındırmak suretiyle iş istiyor. Bu insanlar acındırarak iş istemek yerine, bir meslek ve sanat sahibi olsalar diyecekler ki ‘ben şu işi yapıyorum, bu konuda bize destek olun’ diyebilsinler. İŞKUR şuanda değişik bir pozisyona büründü. Sadece işsizlerin başvurduğu ve çoğunluğunun ‘ne iş olsa yaparız’ diyen insanlardan oluşan işsizlere, maaş vererek meslek ve sanat edindirme kursları düzenledi. İşveren de kendi iş sahalarında, işe alacağı acemi insanlara eğitim verdirebiliyorlar bunun da parasını yine İŞKUR ödüyor. Yani bu sayede kendisine acındırarak ne iş olsa yaparım yerine, ben şu işte daha verimli olurum siz bana yatırım yaparsanız ben bu yatırımın 10 katını sizlere kazandırırım diyen insanlar olacak. İnşallah bu hedef yerine ulaşır. Sizlerin de her türlü ihtiyacınız için hizmetinizde olduğunuzu bilmenizi istiyoruz” dedi.
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Kaymak; “Ülke Genelinde İstihdam Artışı Adeta Bir Yarışa Dönüşmüştür”
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa Kaymak da programda bir konuşma yaparak, “Başvuruları devam eden 2 bin kişilik toplum yararına yapılan başvurular için Başbakan Yardımcımıza ve milletvekillerimize ilimize kazandırdıkları bu altı aylık kontenjan için ayrıca teşekkür ediyorum. Ülke genelinde istihdam artışı adeta bir yarışa dönüşmüştür. Hükümetimiz bu kampanyada işverenimizin tüm sosyal güvenlik ve vergi yüklerini alarak önemli bir destek ve teşvik sağlamıştır. Artı istihdam 2016 Aralık ayı içerisindeki hizmet çizelgesinde sosyal güvenlik kurumuna bildirdiğiniz sigortalı sayınızın üzerine koyduğunuz her işçi için mutlak suretle olarak yılbaşına kadar geçerli olan bir teşviktir. 1404 TL’si doğrudan doğruya işveren tarafından ödenen, tüm vergi ve sosyal güvenlik primlerinden devletin fedakârlık ettiği artı istihdam programının temel şartı İŞKUR üzerinden kayıtlı işsizlerin yer alması ve bu kanalla işe yerleştirmelerinin yapılmasıdır” dedi.
Konuşmaların ardından, Sosyal Güvenlik Kurumu Ordu İl Müdürlüğünce 100 ve üzeri istihdam sağlayan kurumlara ve firmalara Teşekkür Belgesi verildi. Teşekkür Belgelerini ise, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Prof.Dr.Numan Kurtulmuş verdi.