Ana Sayfa Ordu Haber 18 Nisan 2018 215 Görüntüleme

“İŞİN ÖZETİ BU!” DİYEN BAŞKAN YILMAZ ÇÖPTEN PARA KAZANMAYA BAŞLADIK

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ünye ilçesinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve basın mensupları ile Altınordu Karapınar Mahallesi’ndeki katı atık ayrıştırma tesislerinde incelemelerde bulundu.

 Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ünye ilçesinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve basın mensupları ile Altınordu Karapınar Mahallesi’ndeki katı atık ayrıştırma tesislerinde incelemelerde bulundu.

Başkan Yılmaz, Ünye Cevizdere Mahallesi’ne de aynı tesisi yapacaklarını ve inşa edilecek tesiste kesinlikle çöp depolama gibi bir durumun söz konusu olmayacağını söyledi.

BAŞKAN YILMAZ, “SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN TALİMATINI 1 SENEDE YERİNE GETİRDİK”

Başkan Enver Yılmaz, kendilerinin göreve gelmeden önce Altınordu ilçesinin en değerli bölgelerinden olan Melet Irmağı havzasına 32 yıl boyunca vahşi depolama yapıldığını hatırlatarak 2014 yerel seçiminin hemen ardından, dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 1 yıl içerisinde çöp sorununa neşter vurarak yılların kangrenini ortadan kaldırdıklarını söyledi. Başkan Yılmaz, çöp serüveninin gelişimini anlattığı konuşmasında, “Altınordu ilçemizde yaklaşık 32 yıl boyunca Soya mevkiinde Melet Irmağı’nın denizle buluştuğu noktaya çöp döküldü. Bizden önce ilimizin 23 farklı noktasına çöp dökülüyordu. Göreve gelir gelmez ilk işimiz, yıllarca kangren hâline gelen bu sorunu Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla ortadan kaldırmak oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlığı döneminde helikopter ile çöp alanının üzerinden geçerken bana, ‘Burası nedir?’ diye sordu. Bende, ‘Bu bölge Ordu’nun çöpünün döküldüğü alan efendim’ dedim. Kendileri şaşkınlığını gizlemeyerek, ‘Böyle şey mi olur, şehrin göbeğine çöp mü dökülür, böyle çağdaşlık mı olur? İlk işin bunu buradan kaldırmak olsun. Sana 1 yıl süre veriyorum’ dedi. Biz de bunu görev kabul ettik ve tam 1 yıl içerisinde Altınordu’daki çöp sorununu çözdük ve 19 ilçemizdeki çöpü de rehabilite etmek suretiyle yeni bir sistem kurduk. Kurmuş olduğumuz sistemin ana omurgası olan bu bölgemizin bize teslim edilmesinin ardından, burayı standartlara ve Avrupa Birliği kriterlerine uygun, çöpten hem enerji hem de atıktan elektrik üreten bir yapıya dönüştürdük. Tesisimizde 53 kişi çalışıyor” dedi.

“ÜNYE’DEKİ TESİS YÜKSEK TEKNOLOJİYE SAHİP OLACAK”

Altınordu ilçesindeki tesis ile Ünye ilçesinde kurulan tesis arasında bazı kıyaslamalarda da bulunan Başkan Enver Yılmaz, “Ünye’mizde Cevizdere’ye kuracağımız ve şu anda yüzde 90’lar seviyesine gelen tesisimiz, fiili kullanım alanı olarak 2 bin 300 mlik ve burası ise 1500 m2lik bir alanda yer almaktadır. İlçemizdeki tesisimiz tam otomasyon sistemle çalışıyor. Bu tesisimizde koku için spreyleme sistemi çalışırken, Ünye’de ise spreyleme ve bio filtre sistemi bulunuyor. Bu tesise günlük 8-9 ilçenin çöpü geldiği halde farkındaysanız herhangi bir koku oluşmuyor. 300 ton kapasiteli ve yüksek teknoloji ile çalışacak Ünye’deki tesisimizde Akçay’da birikmiş çöpü de bertaraf edeceğiz. Buradaki tesisin maliyeti yaklaşık 3 milyon TL iken, Ünye’de son sistem kurulan tesisin maliyeti ise 10 milyon TL civarında” diye konuştu.

“SİSTEM SAYESİNDE GÜNLÜK 30 TIR ÇÖP 1,5 TIRA DÜŞÜYOR”

Sürdürülen sistem hakkında da bilgi veren Başkan Yılmaz, “Şu anda Mesudiye ve Gölköy’ün çöpleri Gölköy ilçesinin girişindeki transfer istasyonuna boşaltılıyor ve tırlar aracılığıyla Altınordu ilçemizdeki bu tesise getiriliyor. Kabadüz, Gülyalı, Altınordu, Ulubey ve Perşembe ilçelerinin çöpleri de günlük olarak bu tesise getiriliyor. Bu tesisimiz dışında bizim Gölköy ile Gürgentepe arasında, Aybastı ile Kabataş arasında, Fatsa ilçemizde ve Akçay’da birer adet transfer istasyonumuz var.  Altınordu’daki ayrıştırma tesisine bu bölgedeki ve Ünye’deki ayrıştırma istasyonumuza da o havzadaki çöpleri alıyoruz. Günde 30 ton çöp, geri dönüşümle ekonomik kazanca dönüşecek” ifadelerini kullandı.

“ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİYORUZ”

Çaybaşı bio gaz tesislerinde elektrik üretimi gerçekleştirdiklerini ve günde 200 ton atıktan yakıt elde ettiklerine vurgu yapan Başkan Yılmaz, “İlimizde toplanan çöpü günlük 600 ton kabul edersek bunun 30 tonu çöp metal ve pet gibi malzeme olarak geri kazanılıyor. 180 tonu Ünye Çimentoya yakıt olarak gidiyor. 120 ton kompost, bio kurutma sistemi ile gübre hâline getiriliyor. 240 ton ise su ve su buharı hâline geliyor. Kalan kısım da elektrik enerjisi için gerekli organik madde oluyor. O da Çaybaşı’ndaki düzenli depolama alanına götürülüyor. Yıl da 55 bin ton atığı, yakarak yok ediyoruz. Böylece Ünye Çimento Fabrikasının 19 bin ton kömür yakmasının önüne geçiyoruz. Bu da yaklaşık 3 milyon dolar ediyor. İşin özeti bu sistem sayesinde 30 tır çöp 1,5 tıra düşüyor. Bu 1,5 tır çöpten de elektrik üretiyoruz” şeklinde konuştu.

Başkan Enver yılmaz, konuşmasının sonunda bu organizasyonu yapmalarındaki amacın; kafalardaki soru işaretlerinin giderilmesi ve her şeyin şeffaf bir şekilde nasıl yürütüldüğünün ortaya konulması düşüncesi olduğunu söyledi.

BAŞKAN ÇAMYAR, “SAYIN BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar da yaptığı konuşmada Başkan Enver Yılmaz’a teşekkür ederek, “Ünye ilçemizde hem Çamlık hem de çöp konusunda kirli bilgilerin dolaştığını görünce Sayın Başkanımızdan Altınordu ilçemizdeki çöp tesisini gezip inceleme talebinde bulunduk. Sayın Başkanımız, gerekli tüm bilgileri bizlerle paylaştı. Kendisine aksatmadan böylesine bir hizmeti bizlere sunduğu için çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri