Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) Ordu Milletvekilleri Metin Gündoğdu, Ergün Taşcı ve AK Parti Karadeniz Bölge Milletvekilleri, 2021 yılı hasadı öncesi, üreticilerin talep ve beklentilerine tercüman olmak üzere TBMM Fındık Çalışma Grubu toplantısında bir araya geldi.
ORTAK NOKTA ÜRETİCİ!
2021 yılı fındık sezonuna ve 2020 yılı sezonunda uygulanan alım politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunulan toplantıda; ortaya çıkan düşünceleri Tarım ve Orman Bakanına ve hükümete iletmek üzere komisyon oluşturuldu.
Türkiye Büyük Millet Meclisinde gerçekleşen toplantının verimli geçtiğini söyleyen AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, “Bölge Milletvekilleri ile Giresun Milletvekili Cemal Öztürk’ün başkanlığında bir araya geldik. Fındığın geleceğini, şuan ki durumunu, fiyat politikasının neler olması gerektiği ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Son 3 yıldır fındık çalışma grubu bir araya geliyor ve bu 3 yıllık süre içerisinde fındıkta istikrarlı bir politika izleniyor. Burada hem devlet hem de üretici kazandı. Önümüzdeki günlerde üretici bahçeye girmeden önce tekrar fındık fiyatı açıklanacak. TMO’nun nasıl alım yapacağı belirlenecek. Onun öncesinde biz Bölge Milletvekillerimizle bir araya gelerek fındıkta iyi bir fiyat olması, bunun üzerinde de alımların kontrollü ve daha iyi bir şekilde hem devletin hem üreticinin kazanması için politika belirlemek istedik. Bu politika belirleme sürecinde neler yapılabilir onları konuştuk” dedi.
“FINDIKTA İSTİKRARI YAKALADIK”
Fındık sadece ihraç ürünü, ham madde olarak değil de ham maddeyi mamule çevirerek de ihraç edilebilmesi için ihtisaslaştırılmış organize sanayi bölgeleri oluşturulması gerektiğini dile getirdik diyen Milletvekili Gündoğdu, “Biz fındıkta istikrarı yakaladık. TMO değil de, Tarım Bakanlığı bünyesinde fındık genel müdürlüğünün oluşturulması ve bunun üzerinde de çalışma yapılması gerektiğini dile getirdik. Fındığın yaklaşık 2,5-3 milyar dolar ham madde olarak satılmasıyla elde edilen bir gelir var. Ama bunu mamul haline çevirirsek, 8-10 milyar dolar gibi ülkemize katma değer sağlayabiliriz. Bunun içinde Ünye İhtisaslaştırılmış Organize sanayi bölgesi olabilir. Ham maddeyi mamule çeviren firmalara özel teşvikler yapılabilir. Bu teşvikler sayesinde çikolata dünyaya ham madde olduğu merkezden gönderilebilir. Bunlarla ilgili yapılması gerekli olanları konuştuk. Bunların takipçisi olacağız. Fındık üreticisinin yaklaşık 20 yıldır yanında duran AK Parti iktidarı daha güçlü bir şekilde, hem üreticiyi güçlendirecek hem de bölgeyi güçlendirecek ve yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.