Ana Sayfa Ordu Haber 4 Ekim 2017 454 Görüntüleme

FİYATLARIN YÜKSELMEMESİNDEN DERT YANAN  ÜRETİCİLER  “TMO VE FKB BİRLİKTE HAREKET ETMELİ” 

Doğu Karadeniz'in en önemli gelir kaynaklarından biri olarak görülen ancak son yıllardan üreticisini memnun etmeyen fındık fiyatları ile üzmeye devam ediyor

Doğu Karadeniz’in en önemli gelir kaynaklarından biri olarak görülen ancak son yıllardan üreticisini memnun etmeyen fındık fiyatları ile üzmeye devam ediyor. Son dönemlerde istenilen rakamların oluşmaması ve piyasadaki rakamların oldukça düşük olması üreticiyi isyan noktasına getirmişti. Son iki yıldır Toprak Mahsulleri Ofisi alım yapmaya başlayarak fındık fiyatını Giresun kalite için 10.5 TL’ye levant kalite için 10 TL’ye sabitlemesi de üreticiyi memnun etmedi. En az 15 TL olması istenen fındık için serbest piyasadaki rakamlar ise 8 ile 10 TL arasında değişiyor.
FINDIK İLE İLGİLİ SON HABERLER GİRESUN’DA RAKAM ARTTI
Giresun serbest piyasada fındık fiyatı 10 liraya yaklaşarak bugün 9, 50 kuruştan satılmaya başladı.  Fındık üreticisinin merakla beklediği fiyatlar serbest piyasada yükselişe geçmeye başladı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı Giresun Kalite fındık için 10, 50 TL’lik fiyatın ardından serbest piyasada fındık fiyatları yükselişini göstermemiş ve 7 liraya kadar düşmüştü. TMO’nun tüm fındıklara talip olduğunu açıklamasının ardından fındıkta ki yükseliş kendisini göstermeye başladı. Bugün itibari ile Giresun Ticaret Borsasında 9,81 TL’den satılan fındıklar Giresun serbest piyasada ise 9, 50 TL’den işlem gördü. Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, FİSKOBİRLİK ve TMO’nun yapacağı anlaşma doğrultusunda fiyatların serbest piyasada daha da iyileşeceğini söyledi. Yaman, “Giresun’da bugün itibariyle 9, 50 TL’den serbest piyasada fındık satışı yapıldı. Ticaret Borsası ise 9, 81 TL ortalama fiyatı ile fındığın her alanda yükselişe geçtiğini göstermiş oldu. FİSKOBİRLİK ve TMO anlaşma yaptı inşallah imzalarda atıldığı zaman serbest piyasada fındık fiyatları üreticinin istediği düzeye gelecektir” dedi.

TMO NE KADAR ALIM YAPTI?
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, alımlara yaklaşık bir ay önce başlayan TMO’nun şimdiye kadar 12 bin üreticiden 22 bin ton fındık alarak karşılığında 166 milyon lira ödediğini bildirdi. Soydan,  muhabirine yaptığı açıklamada, serbest piyasada işlem gören fındık fiyatının 8,50 lira seviyelerinde olduğunu, bu şartlarda üreticilerin Toprak Mahsulleri Ofisi’ni tercih ettiğini belirtti. Özellikle TMO’nun alım şartlarını üretici lehine iyileştirmesi ve alım noktalarını artırmasıyla buraya ilginin her geçen gün arttığını ifade eden Soydan, TMO’nun şimdiye kadar 12 bin üreticiden 22 bin ton fındık alımı yaptığını ve karşılığında 166 milyon lira ödediğini söyledi. Soydan, üreticilerin TMO’ya fındıklarını verebilmek için ofisin resmi internet sitesinden randevu aldığını kaydederek, önümüzdeki günler için 44 bin üreticiye yaklaşık 102 bin ton fındık alımı için randevu verildiğini, bu sayının gittikçe artacağını düşündüklerini dile getirdi. TMO yetkililerinin, tüm üreticilerin elindeki fındığa talip olduklarını ifade ettiğini anımsatan Soydan, şöyle devam etti: “Bilindiği üzere daha önce TMO’ya başvuran bazı üreticilerimiz çeşilti nedenlerden dolayı geri çevriliyordu. Artık hiçbir üreticimiz geri çevrilmiyor. Yapılan iyileştirmeler sonucu TMO’ya fındık satacak üreticilerin dekar başına teslim edeceği ürün miktarı 130 kilograma kadar çıkarıldı. Ayrıca çürük oranı 3’ten 5’e, çatlak oranı ise 2’den 7’ye yükseltildi. Asgari randıman oranı da 40’dan 37’e düşürüldü. En önemlisi ise ödemeler 15 günden bir haftaya indirildi.” Soydan, TMO tarafında alım noktalarının 40’a kadar çıkarıldığına da işaret ederek, “Ordu ve Giresun’da merkez ilçelerin yanı sıra pek çok ilçede TMO fındık alımı gerçekleştirebiliyor. Bundan dolayı TMO’ya ilgi artmış durumda. Bizim üreticilerden beklentimiz ürünlerini serbest piyasaya vermek yerine TMO’yu tercih etmeleridir.” diye konuştu. Fındık üreticilerine Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) uyarısında da bulunan Soydan, “Hiçbir üreticimiz ÇKS belgelerini üçüncü şahıslara vermesin. Bazı tüccar ve manavların üreticilere ait ÇKS belgeleri ile TMO’ya fındık sattığı yönünde şikayetler geliyor. Bu yönde ilgili Bakanlık da ÇKS belgelerini başka şahıslara kullanandıranların tespiti durumunda yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. Bu konuda da duyarlı olunmasını, dikkat edilmesini önemle rica ediyoruz.” dedi.

İlginizi çekebilir

ANIT MÜZE’DE SONA DOĞRU

ANIT MÜZE’DE SONA DOĞRU

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri