Ana Sayfa Ordu Haber 11 Mart 2021 453 Görüntüleme

FINDIK ÜRETİMİ TEHLİKEDE

Ordu'nun 200 bin tonluk fındık üretiminin 100 bin tonluk bölümü Ordu-Fatsa Havzası ve 100 bin tonluk bölümü Fatsa-Ünye Havzası'nda yapılmaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi fındık ordu için en önemli geçim kaynaklarından birisidir.

Ordu’nun 200 bin tonluk fındık üretiminin 100 bin tonluk bölümü Ordu-Fatsa Havzası ve 100 bin tonluk bölümü Fatsa-Ünye Havzası’nda yapılmaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi fındık ordu için en önemli geçim kaynaklarından birisidir. Fındık hem Ordu hem de Türkiye açısından çok önemli bir üründür. Buna rağmen, 2013 yılından itibaren Fatsa Ünye Kumru Korgan Havzası’nın tam ortasında, tamamı fındık bahçeleri ve kestane ormanlarını keserek yaklaşık 2000 dönüm (2 milyon metrekare) alanda tüm itirazlara rağmen 5 yıllık ÇED izini ile siyanürlü altın madenciliği yapılmaya başlanmıştır.

KİRLİLİK SINIRLARIN ÜZERİNDE

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği’nin Siyanürlü altın madenciliğinin yarattığı tahribat ile ilgili Aralık 2019 tarihinde maden kaynaklı Ağır Metal Kirliliği çalışması yapılmış, madenin faaliyete geçtiği Bahçeler Köyü/Mahallesi çevresinden, madenin etrafındaki derelerden, bu derelerin birleştiği Elekçi Irmağından toprak ve su numuneleri alınarak incelenmiştir. Sonuçlar, madencilik faaliyeti çevre ve insan sağlığı için tehlikeli boyutlara ulaştığını göstermiştir. Maden ve çevresinde var olan ağır metal kirliliği kabul edilebilir limitlerin çok üzerinde ve tüm canlı yaşımı için yüzde 50 toksik eşik değerini aştığı yapılan çalışmalarla ortaya çıkmıştır. Kestane ormanlarının yakınında yer alan maden, toprağı ve suları kirletmeye başlamıştır. Ordu’da kestane ormanları, fındık üretiminin yanı sıra bal üretimi de etkilemeye başlamıştır.

Bu nedenle, Ordu İlimizde yaşanan sorunların araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105. maddesi uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması yerinde olacaktır.”

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri