Fındık sezonunun başlamasına bir aydan az bir süre kala fiyatla birlikte en fazla merak edilen en önemli şey olan rekolte konusunda beklenen açıklama geldi. dün akşam ilk olarak Orducu Haber’in geçen yıla göre 25 bin ton düşük beklendiğini duyurdu Ordu’nun fındık rekoltesi Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça tarafından açıklandı.
Altınordu Ziraat Odası’nda basın toplantısı düzenleyen Başkan Akça, Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü öncülüğünde oluşan komisyonun bugün itibariyle çalışmalarını tamamladığını açıkladı.
Bölgenin en önemli geçim kaynağı olan fındık sezonun yaklaştığını söyleyen Atakan Akça, “Resmi rekolte çalışmaları da bugün itibarıyla tamamlandı. Bir hafta önce ilimizde Tarım İl Müdürlüğü öncülüğünde ihracatçı birlikleri, Ziraat Odası’nın temsilcileri, Borsa temsilcileri ve diğer paydaşların olduğu oluşturduğu ekiplerce resmi rekolte çalışmaları tamalayarak, sahada tespitler yapıldı. Çok yoğun bir çalışmadan sonra bugün itibariyle resmi ile şu an Ordu ilinin rekoltesi 167 bin 300 tondur. Geçen sene 195 bin olarak açıklanmıştı. Bu seneki rekolte geçen seneki rekolteden 28 bin ton daha düşük tespit edildi. Resmileşen rekolte imza altına alındı.” dedi.
İHRACATÇILAR ‘200 BİN TON’ DEDİ
Aldığımız bilgilere göre ihracatçı birliğindeki Arkadaşlar bu rekolteye şerh düşmüşler. Rekoltenin 200 bin ton olarak gerçekleşeceğiyle alakalı bir söylemde bulunmuşlar. Biz her zaman resmi rekoltenin Tarım İl Müdürlüğü’nün oluşturacağı komisyon tarafından belirlenir diye ısrarla her defasında dile getiriyoruz. bu oluşan rekolte de resmidir. Artık bunun dönüşü yoktur.” şeklinde konuştu.
“DON VE DOLU ETKİLEDİ”
Olumsuz hava koşullarının rekolte kaybına neden olduğunu belirten Başkan Akça, “Daha önceki açıklamalarımız da fındığın Şubat ayında, Mart ayında bir sıkıntının gerçekleştiğini söylemiştik. Bu da zirai dondu. 200 metre ile 400 metre arasındaki bölgelerde önemli derecede kayıp var diye söylüyorduk. Bu rekolte tespit çalışmalarında da tescillendi. Yine ilimizde lokal olarak oluşan dolu yağışının etkisi ile de kayıtları vardı demiştik. Onlar da tespit edildi. Birde en önemlisi sezon başında Aralık, Ocak ayından versin normallerinin üzerinde seyreden bir hava sıcaklığı oluştu. Bu sıcaklık sonucunda da erkek üreme püs dediğimizin yapının tozlanması dökülmüştür. Şubat ayında karanfilde döllenmenin de sıkıntı yaşayabileceğini söylemiştik. Bu da yapılan çalışmalarda birebir tespit edildi. Şu anda arkadaşlarımızın bize vermiş olduğu bilgiye göre fındığın yüzde 20 ila yüzde 25’ini boş çotanak oluşumu gözlendiği bilgisi geldi bize.”
Bu yıl ülke genelinde beklenen rekolte konusunda ise Başkan Atakan Akça, Giresun ve Trabzon ziraat odaları başkanlarıyla görüştüğünü, oralarda da rekolte kayıpları olduğunu söyledi. Batı bölgelerinde ise rekolte çalışmalarının birkaç güne tamamlanacağını söyleyen Başkan Akça, “Zannediyorum bu sene rekolte geçen sene resmi açıklanan rekoltenin altına çıkacağı görülüyor. Ama şuanda net bir şey olmadığı için toplam rekolte tespitini açıklayamıyorum.”
“30 TL’NİN ALTINDA BİR FİYATI KABUL ETMİYORUZ”
Geçtiğimiz hafta Ankara’da bölge milletvekilleri ile TMO Genel Müdürü’yle yaptığı ziyaretle ilgili Başkan Akça, “Fındıkla ilgili taleplerimizi dile getirmiş, 30 TL’nin altında bir fiyatı kabul etmediğimizi belirtmiştik. Bunu da özellikle Ordu, Giresun, Trabzon, yani Doğu Karadeniz’i kapsayan bir maliyet hesaplaması yaptık. Buda 22 lira 85 kuruştu. Bunun üstüne refah payını koyarak 30 TL’nin altında oluşacak bir fiyatın üreticiyi memnun etmeyeceğini dile getirdik. Zannediyorum en kısa zamanda fındık başlamadan Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanacaktır. Ben üreticiyi memnun edecek bir fiyat olacağını düşünüyorum.” dedi.