‘Fındığa fiyatının yanı sıra 2 lira destek var’ denildi, ortalık karıştı. Bu desteğin önceden verilen alan bazlı ve yakıt desteği dışında ilave ücret olmadığı ortaya çıktı. Üretici hüsrana uğradı.
Fındıkta gün geçmiyor ki yeni bir tartışma doğmasın. Ağustos ayından beri fındık taban fiyatının açıklanmasını bekleyen fındık üreticileri bir kez daha hayal kırıklığı yaşıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fındık taban fiyatını 14 lira olarak açıklayıp ‘2 lira da destek verilecek’ sözlerinin ardından ürününü tüccara değil TMO’ya verecek olan üretici 2 lira ilave ücret alacağı beklentisine kapıldı. Halbuki açıklanan 2 lira destek, daha önce alan bazlı ve yakıt desteği olarak verilen ücretten ibaretti. Ek olarak verilecek ücretin ilave ücret olacağı beklentisine giren üretici bu konuda TMO’nun tatmin edici bir açıklama yapmaması karşısında şaşkına döndü.
ÜRETİCİ HÜSRANDA
TMO’nun 30 Ekim’de yaptığı açıklamada 2 liralık destekten söz etmemesi fındık piyasasını allak bullak ederken üreticiyi de hüsrana uğrattı. Aslında Cumhurbaşkanının belirttiği konunun, 2 liranın alan bazlı destek ile dekar başına verilen 177 lira ile akaryakıt desteğinden oluşan 2 lira olduğu kaydedildi. Bu karmaşanın son bulması için üreticilerin yanı sıra tüccarlar da TMO’dan açıklama bekliyor. TMO’nun sessiz kalarak yeni bir kaosa yol açmaması istendi. Cumhurbaşkanı’nın ‘Kilo başına 2 lira destekleme yapılacak’ sözünün ne kadar geçerli olduğu sorusu da cevap arıyor. TMO fındık fiyatının desteklenmesi ile ilgili olarak net bir açıklama yapmamakta direniyor. Ofis, tarım il müdürlüklerine gönderdiği yazıda, üreticiye daha önceden verilen 170 lira desteğin yanı sıra fındık fiyatını 14 lira olarak belirtmiş. ‘Fındığını satana 2 liralık destek verilecek’ şeklinde bir açıklama yapmayan TMO karmaşaya neden oldu. Devletin fındık üreticisinin ve tüccarın bu yöndeki beklentilerine zaman geçirmeden cevap vermesi bekleniyor. Üreticiler, yaşadıkları hayal kırıklığı karşısında, “Alın terimiz üzerinde bu kadar karmaşa yaratanları göreve davet ediyoruz. Bir an önce net ve anlaşılır biçimde yapacakları açıklama ile ürünümüz üzerinde yaşanan bu tartışmalara son vermeliler. Bizler kaybettikçe birileri kazanıyor. Üreticinin alın teri üzerinde oyun mu oynanıyor? Artık fındığımızın gerçek değerini bulması, bizim de alın terimizin karşılığını almamız sağlanmalı” diye konuştular.