Dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden Ferrero, dünyada 55 ülkede faaliyet gösteriyor. İnovasyon, uluslararası dağıtım ve kaliteye verdiği önemle bir dünya markası olan Ferrero, ürünlerinin yüzde 50’sinden fazlasında fındık kullanıyor. Türk fındığının dünyaya tanıtılmasında adeta elçi görevi üstleniyor.
Ferrero Fındık Türkiye Genel Müdürü Stefano Gagliasso, fındıkta fiyat yerine kaliteye öncelik verdiklerini belirterek, “Biz fındık tüccarı değiliz. Fındığı ürünlerimizde kullanıyoruz. Müşterilerimize kaliteli ürünler sunmak istiyoruz. Kaliteli fındığa yüksek fiyat ödüyoruz. Gelecek 10-15 yılda Türkiye’nin fındıktaki yerini dolduracak hiçbir ülke yok. Türkiye küresel fındık üretiminin yüzde 75’ini gerçekleştiriyor. Burada Türkiye için bir risk yok. Fakat önemli olan, Türkiye’nin uluslararası alandaki fındık talebine uyumlu olarak arz zincirini sürdürmesi. Bunun için daha fazla kalite, daha fazla yenilik, daha fazla makineleşme çok önemli hale geliyor. Uluslararası piyasa ve bizler, kaliteli fındığa yüksek fiyat ödemeye hazırız” dedi.
Türkiye’nin en önemli ihracat ürünleri arasında yer alan ve milyonlarca çiftçinin ekmek kapısı olan fındığın potansiyelinin yeterince kullanılmadığına dikkat çeken Gagliasso,“Türkiye’de fındık bahçelerinin sökülüp yerine alternatif ürünler dikilmesi büyük hata. Halbuki fındık ağaçlarının hızla gençleştirilip üretim miktarı ve kalitenin arttırılması gerekli. Böylece çiftçi fındıktan daha fazla gelir elde edecek, gençlerimiz bahçelere geri dönecek” diye konuştu.
Değerli Tarım ile Verimlilik Artışı Verimlilik Artışı
Ferrero, üretimde önceliği olan kalite için, Türk fındık üreticileri ile işbirliği yapıyor. Değerli Tarım Uygulamaları Projesi kapsamında 5 yıldan beri yürütülen çalışmalar ile yaklaşık 35 bin üreticiye ulaşan şirket, verim ve kalitede duyarlı olmaları sağlandı.
Ferrero, Değerli Tarım uygulamaları ile 5 yılda 35 bin çiftçiye ulaştı. Sahada aralarında ziraat mühendisleri ve sosyal uzmanların bulunduğu110 çalışan bulunuyor. Sosyal uzmanlar kadınlara ulaşarak mevsimlik işçilere yönelik iyi sosyal uygulamaları anlatırken ziraat mühendisleri fındık bahçelerine bizzat giderek çiftçilere iyi tarım anlatıyorlar. Uygulamaların bir kısmı maliyet barındırmayan zirai uygulamalar, bir kısmı da cüzi yatırım isteyen mekanik uygulamalar.
Sadece 2017’nin başından beri sahadaki ekipler 40 binden fazla fındık bahçe ziyaretinde bulundular. Karadeniz bölgesinde ayrıca 55 model bahçe oluşturuldu.Model bahçeler bulunduğu bölgelerdeki çiftçilerden yoğun ilgi görüyor.
Değerli Tarım uygulamalarını kullanan çiftçilerin verimliliklerinde %30’a kadar artış görüldü. En önemlisi, ortaya çok yüksek kalitede fındık mahsulü çıktı. Ferrero Değerli Tarım örneğinde açıkça görüldüğü gibi tarımsal üretimimizi daha kaliteli, verimli, çiftçilerimiz açısından daha karlı ve dolayısıyla daha sürdürülebilir kılmak mümkün. Ferrero bu bakış açısıyla önümüzdeki 5 yılda 50 bin çiftçiye ulaşacağını öngörüyor.
Ferrero Türkiye Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Yasemin Taşkın da, ziraat mühendisleri ve sosyal çalışma uzmanlarından oluşturdukları ekiplerle, Sakarya’dan Trabzon’a kadar olan kesimde fındık üreticisine bahçesinde, evinde ulaşarak çalışmalar yaptıklarını belirterek; “Birçok sosyal kurum ve sivil toplum örgütü ile çalışmalar yürütüyoruz. Tarım ekibimiz fındığın verim ve kalitesini arttırmak için çaba gösteriyor, sosyal çalışma uzmanlarımız da çiftçilerin yaşam kalitesine katkı sağlamaya çalışıyor. ” dedi.