Ordu’nun derelerinde kaç balık çeşidinin yaşadığının belirlenmesi amacıyla yapılan bilimsel araştırmada ilk kez istilacı bir balık türü olan “Japon sazanı”na rastlandı.
Ordu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü adına Prof. Dr. Derya Bostancı ve Resul İskender Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Selma Helli, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Nazmi Polat tarafından Ordu’nun derelerinde yaşayan balık türlerinin belirlenmesi amacıyla bir çalışma yapıldı.
Ordu’nun derelerinde balık çeşidi bol
Araştırmada ırmaklarda bulunan tüm örnekleri farklı göz açıklığına sahip fanyalı ağlar, serpme ağlar, olta takımı ve elektroşok cihazı kullanılarak yakalandı. Yakalanan balıklar Ordu Üniversitesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Araştırma Laboratuvarına incelemeye alındı. Yapılan araştırma ve incelemelere göre, Akkuş ilçesinin yükseklerinden doğan ve Ünye’den Karadeniz’e dökülen Curi Irmağı’nda 9 balık çeşidinin yaşadığı belirlendi. Buna göre Curi Irmağı’nda gümüş sazan ve Japon sazanı (carassius gibelio), tuna inci balığı (alburnus chalcoides), bıyıklı balık (barbus tauricus), tatlı su kefalı (squalius cephalus), karaburun balığı (vimba vimba), has kefal (mugil cephalus), küçük kaya balığı (neogobius cephalarges), kırmızı benekli alabalık (salmo labrax) ve benekli kaya balığı (neogobius melanostomus) balık türlerinin yaşadığı ortaya çıktı.
Fatsa’nın Yalıköy Irmağı’nda yapılan araştırmalarda ise tuna inci balığı, bıyıklı balık, siraz balığı, küçük kaya balığı, maymun kaya balığı, horozbina balığı, benekli alabalık ve tatlı su kefali olmak üzere 8 balık türüne rastlandı. Yalıköy Irmağı’nda da yüzde 38’lik oranla tatlı su kefalı baskın balık türü olduğu belirlendi.
Turnasuyu Irmağı’da yapılan araştırmalarda ise bıyıklı balık, siraz balığı, tatlı su kefali, karaburun balığı, benekli alabalık olmak üzere 5 balık türünün yaşadığı belirlendi. Turnasuyu’nda en baskın balığın karaburun balığı olduğu vurgulandı.
Japon sazanı istilası
Yapılan araştırmada Curi Irmağı’nda istilacı bir tür olan ve balıkçı dilinde gümüş balığı, havuz balığı da denilen Japon sazanının yaşadığının da ortaya çıkması bilim insanlarını oldukça şaşırttı. Bilim insanları Japon sazanının Türkiye’nin iç sularında yayılmaya başladığının net olarak bilinmediğini, ancak balıklandırma faaliyetleri yapan kamu veya özel kurumlar ile bireysel balıklandırma yapan kişilerin etkilerinden kaynaklandığının düşünüldüğünü belirttiler. İlk olarak 1980’li yıllarda Meriç Nehri yolu ile Türkiye iç su faunasına katılan Japon sazanının özellikle yetkili kamu kurumlarının yaptığı balıklandırma çalışmaları ile neredeyse tüm Türkiye iç sularına bulaşmış olabileceği vurgulanıyor.
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ORDU
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
Ana Sayfa
Ordu Haber
11 Mayıs 2017
302 Görüntüleme
DERELERDE “JAPON SAZANI” TEHLİKESİ
Ordu’nun derelerinde kaç balık çeşidinin yaşadığının belirlenmesi amacıyla yapılan bilimsel araştırmada ilk kez istilacı bir balık türü olan "Japon sazanı"na rastlandı.
Ordu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü adına Prof. Dr. Derya Bostancı ve Resul İskender Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Selma Helli, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Nazmi Polat tarafından Ordu’nun derelerinde yaşayan balık türlerinin belirlenmesi amacıyla bir çalışma yapıldı.
Benzer Haberler
-
BAŞKAN GÜLER’DEN KADİR GECESİ MESAJI
-
Valimiz Sayın Muammer EROL’un Kadir Gecesi Mesajı
-
Valimiz Sayın Muammer EROL’un 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı
-
BAŞKAN GÜLER’DEN “8 MART KADINLAR GÜNÜ” MESAJI
-
BAŞKAN GÜLER’DEN RAMAZAN AYI MESAJI
-
SON YILLARIN EN SERT KIŞ DÖNEMİNDE OSKİ SAHADA
-
BAŞKAN GÜLER’DEN BERAT KANDİLİ MESAJI
-
Valimiz Sayın Muammer EROL’un Berat Kandili Mesajı
-
2024 YILINDA OSKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
-
BAŞKAN GÜLER’DEN REGAİB KANDİLİ MESAJI
-
BAŞKAN GÜLER’DEN YENİ YIL MESAJI
-
DOĞAL HAYATI DESTEKLEYEN GÖLETLER İNŞA EDİYORUZ