Ana Sayfa Ordu Haber 25 Şubat 2021 234 Görüntüleme

COŞKUN:“FINDIKTA GELENLER GERİ DÖNMEDİ”

Ordu’da vaka artışlarının iki nedeninin aşırı sosyal olmamız ve aşının getirdiği rehavet olduğunu Ordu Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Ali Coşkun, “Durum daha da ağırlaşma sinyali verirse Ordu iline veya Karadeniz’deki illere özgü başka korunma ve önleme tedbirleri alınabilir” dedi.

Ordu’da vaka artışlarının iki nedeninin aşırı sosyal olmamız ve aşının getirdiği rehavet olduğunu Ordu Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Ali Coşkun, “Durum daha da ağırlaşma sinyali verirse Ordu iline veya Karadeniz’deki illere özgü başka korunma ve önleme tedbirleri alınabilir” dedi.

100 bin nüfusa karşılık Ordu’da 228 kişiye çıkan vaka oranıyla Türkiye’de ilk sırada yer aldı. Bu durum karşısında Ordu’da tedbirler daha da sıkılaştırılırken, vakaların nedenini Ordu Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Ali Coşkun, “Vaka artışında Ordu için ki neden var; Aşırı sosyal olmamız ve aşının getirdiği rehavet. Ordu Tabip Odası olarak 8 Aralıkta 3 hafta tam kapanma isteğimizden beridir, Ordu’daki vakaları dikkatle takip etmekteyiz. Bu günlerde Ordu’yu Maalesef olumsuz manada zirveye taşıyan bulaş artışının öncelikli nedenlerinin toplumsal yaşam özelliğinden ve Karadenizli olmanın karakteristiğinden kaynaklandığının düşünmekteyim. Ordu’nun yemyeşil köyleri, Ordululara herhalde hiç bu kadar cazip gelmemiştir. Ordu insanının hem bu köylerde yaşayan büyüklerini ziyaret etme alışkanlığı hem de hafta sonu şehir kısıtlamalarından kaçıp denetimsiz kırsalda sosyalleşmeye amacıyla köylere taşınması, aile içi bulaş sayısını beklenenin üzerinde artırmıştır.”

“FINDIKTA GELENLER GERİ DÖNMEDİ”

Fındıkta Ordu’ya gelenlerin geri dönmemesinin de vakaları artırdığını söyleyen Dr. Coşkun, Karadeniz insanı Ordu’da olduğu gibi sevinçli ve acılı günlerinde dostluk, arkadaşlık ve akrabalık ilişkilerinde kalabalık ve yakın temaslı olarak yaşamaktadır. Bu durum rutininde vardır. Yapabildiğimiz saha gözlem verilerine göre pandeminin bir sonucu olarak farklı illerde yaşayan ama fındık hasadı ya da ziyaret amaçlı Ordu’ya yazın gelen Ordulu hemşehrililerimizin hatırı sayılır bir kısmı fındık hasadı bittiği halde geri dönmediler. Böylece nüfus oranımız daha da arttı. Bunun nedeni daha çok büyük metropol şehirler göç etmiş olan Ordulular, pandeminin alevlendiğini dönemlerde bu metropoller aşırı derecede bulaş yönünden riskli olunca, hemşehrililerimiz de böyle bir yol izleyerek tekrar köylerine veya mahallelerine geri döndüler.”

“MUTASYON OLDUĞUNA DAİR VERİ YOK”

Bu durumda aile hekimliklerindeki nüfuslar,  bilinen Ordu nüfusundan çok daha fazla oldu. Bu durumu en iyi şekilde aile hekimliklerine çok sayıda dış kayıtlı misafir hasta başvurularından anlıyoruz. Vaka artışlarının bu durumdan yani kalabalık nüfusun getirdiği aşırı sosyalleşmeden ve aşının ortaya çıkışıyla beraber toplum üzerindeki koruyucu tedbirlerin alınmasındaki gevşeklikten kaynaklandığını düşünüyorum. Bu artışın mutasyona bağlı olduğunu gösteren bir veri şu an için elimizde yok, ancak bu durumu da yakından takip etmekteyiz.

BUNDAN SONRA NE YAPMALI?

Alınan tedbirlerin uygulanmasını isteyen Coşkun, “Kesinlikle bu tedbirler daha sıkı uygulanmalı, gerekirse ek tedbirler alınmalı. Şu unutulmamalı virüs ile savaş cephede hala devam ediyor. Hedef toplumun en az yarısı aşılanmadan bu vaka sayıları düşmez. Herkes artık çift maskesini taksın. Aradaki sosyal mesafe en az 2 metre olsun. Kapalı bir ortamda aile dışından biriyle en fazla 2 dakika konuşma riskine maruz kalabilirsiniz. Lavaboya girince ellerinizi 2 defa sabunlayıp yıkayın.”

Ek tedbirlerin alınabileceğini söyleyen Coşkun, “Eğer durum daha da ağırlaşma sinyali verirse Ordu iline veya Karadeniz’deki illere özgü başka korunma ve önleme tedbirleri alınabilir ama bu kararın ne şekilde olacağı iyi düşünülmelidir. Kapanma + şehirlerarası seyahat kısıtlaması da gündeme gelebilir. Ama sanırım bu konuda Bilim Kurulu’nun da daha aktif kararlar alması gerekecektir.

“90 BİN KİŞİ AŞILANDI”

90 bin kişinin aşılandığını söyleyen Dr. Coşkun, “Ordu’da şu an itibariyle 90 bin civarında aşı yaptık. Hedef 450 bin civarında aşı yapmak.  Ama inanıyorum ki 200 bin sayısını devirince bu vaka artışları, alınan koruyucu tedbirler ile beraber gerilemeye başlayacaktır. Aslında aşılamaya gitmede de Ordu insanı ihmalkar davrandı. Yoksa bu sayıya 15 gün önce erişebilirdik. Bu durumun da sakıncası aşılama programını beklediğimizden daha öteye atacak bu yavaşlık.”

Herkesin görevlilere yardımcı olmasını isteyen Oda Başkanı Coşkun, “Yani biraz insanımızın yapısından kaynaklanan durumlar da var. Tabi ki bir tıp ve bilim adamı olarak kalabalık grupları içeren toplantı ve kongreleri tasvip etmemiz mümkün değil. Bu konularda daha hassas davranılması gerektiğini düşünüyorum. Bakın biz 2 senedir tıp kongresi yapamıyoruz, zoom toplantısı ile katılıyoruz. Bu musibet hastalıktan el birliğiyle ülke olarak kenetlenerek kurtulacağız inşaallah. Buna inancım sonsuz. Yeter ki tedbirleri gevşetmeden uygulayalım. Bu konuda Devletimize ve Sağlık Bakanlığımıza güveniyoruz, güvenmeliyiz de zaten. Her vatandaş, onu korumak için çalışan Devlet görevlilerine azami yardımcı olmalıdır.”

Aşı kuyruğundaki bulaşlara dikkat edilmesini isteyen Coşkun, “Özellikle filiyasyon ekiplerine doğruyu eksiksiz olarak söylemelidirler. Temaslıları gizlememelidirler. Gerisi Rabbimin izniyle bilim ile galebe çalınacaktır inşaallah. Bir önemli nokta da: Aşı kuyruğundaki bulaşmalara mani olmaktır. Bu konuda da gereksiz kalabalıktan sakınmak ve aşı yaptırmaya tek olarak gitmekte büyük fayda görüyorum.”

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri