Gürgentepe çakıldak fındığına coğrafi işaret alacaklarını söyleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, “Fındık için gelecek vaat eden ve bir gen kaynağı potansiyeli bulunan bu çeşit adayına coğrafi işaret alabilmek amacıyla yapılan çalışmalar devam etmektedir” dedi.
Ordu’nun Gürgentepe ilçesinde üretimi gerçekleştirilen Gürgentepe çakıldak fındık çeşidine coğrafi işaret alabilmek amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar devam ediyor.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz; “Valiliğimiz himayelerinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, Ordu Üniversitesi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile Gürgentepe Ziraat Odası Başkanlığı işbirliğinde, Gürgentepe çakıldak fındığına coğrafi tescil alabilmek amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Bu kapsamda yürütülen projemizin Prof. Dr. Saim Zeki Bostan hocamızın danışmanlığında 2. yıl çalışmaları gerçekleştirilmektedir” dedi.
Çeşit adayının verim ve kalite yönünden önem arz ettiğini özellikle vurgulayan İl Müdürü; “Çalışmalar çerçevesinde Gürgentepe İlçesi Hasancık Mahallesinde ikamet eden İsmail Sönmez’e ait fındık bahçesinde arazi incelemeleri yapılmış olup, bu incelemeler sonucunda çeşit adayının randıman, beyazlanma oranı, kabuklu meyve kalınlığı vb. meyve kalite özelliklerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda bu çeşit adayının diğer çeşitlere göre 10-15 gün geç uyandığı ve bu durumda da ilkbahar geç donlarından daha az etkilendiği görülmüştür. Ülkemiz fındık tarımı için gelecek vaat eden ve bir gen kaynağı potansiyeli bulunan bu çeşit adayına coğrafi işaret alabilmek amacıyla yapılan çalışmalar devam etmektedir” diyerek sözlerini noktaladı.