Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan “Kıyı düzenleme” projesi için bilirkişi “yetersiz” raporu verdi.
Ordu Çevre Derneğinin, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan “Kıyı düzenleme ve rereaktif amaçlı dolgu” projesine açtığı davada bilirkişi heyeti, projenin teknik olarak yeterli ve uygun olmadığına dair rapor hazırladı. Ordu Çevre Derneği’nin (ORÇEV) büyükşehir belediyesine açtığı davada, bilirkişi deniz kıyısında dolgu çalışması yapılmasının balık üreme alanlarını yok edeceğine dikkat çekti.
ORÇEV daha önce de rıhtım, sahil dolgusu, Tayfur Gürsoy Parkı üzerindeki projeler için Ordu İdare Mahkemesi’ne açtığı davaları kazanmıştı. ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül “Bilirkişi heyeti bizim iddialarımızı doğruluyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi “ben yaptım oldu” anlayışından uzak durmalı” diyerek rapor hakkında şu bilgileri verdi: “Raporda, dolgu işlemi sırasında çok yüklü kamyonların geçmesi nedeniyle yol üstyapısının ve karayollarının durumunun dikkate alınmadığı ve bu konuda alınacak önlemlerden söz edilmediği belirtiliyor. Ayrıca, çalışma alanında yeraltı su durumu, çatlakların olup olmadığı araştırması ÇED dosyasında yer almadığına dikkat çekiliyor.”
MENDİREKLERİN ZARARI HESAPLANMAMIŞ
Raporda, Melet ırmağı ağzına yapılmak istenen 590 metre ve 700 metrelik dolgu biçimindeki mendireklerin denizin üst ve alt akıntısına etkisinin ne olacağına, derenin alüvyon taşımı gibi önemli konular ÇED raporunun en ciddi eksikliği olarak değerlendirildiğini belirten Gönül, “Raporda, akarsuyun denize kavuştuğu ağızların bir veya iki yanında denize doğru dolgu yapılması denizin akarsu içine doğru malzeme (kum) biriktirmesine ve akarsuyun taşıdığı malzemenin denize ulaşamamasına neden olacağı belirtilirken, Civil deresinde bunun yaşandığı hatırlatılıyor” dedi.
PROJE UYGUN DEĞİL
Gönül, bilirkişi heyeti raporunun sonuç bölümde dikkat çeken vurguların olduğunu belirterek, “Proje kapsamında ÇED alınmadan dolguların yapıldığı vurgulanıyor. Biz de bu yapılanlar hakkında Ordu İdare Mahkemesine davalar açmıştık ve hepsini kazandık. Rapor buna da dikkat çekiyor. Projesiz ve ÇED’siz yapılan Civil deresi ağzındaki dolgu nedeniyle Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne 71.412,9TL ceza kesildiği de raporda yer alıyor. Deniz kıyısında dolgu çalışma gerçekleştirilmesinin ve kıyı doğal yapısına müdahalenin balık üreme alanlarını yok edeceğine dikkat çekiliyor. Malzeme alınacak taş ocaklarının belirlenmediğine, karayollarına verilecek zararların Odu Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak olmasının ek maliyet getireceği de belirtiliyor.
BALIKLAR YAŞAYAMAZ
Dolgu ve mendirekler nedeniyle balıkların oksijensiz kalacağına vurgu yapıldığını söyleyen Gönül, “Rapor oldukça ayrıntı. Akarsuların denize kavuştuğu yerlere mendirek yapılmasının olumsuz etkileri raporda, ‘Civil deresinin sağ ve sol sahillerinde 15000 metrekarenin üzerinde bir alanda ÇED süreci işletilmeden dolgu ve mendirek yapıldığı, mevcut halinde mendirek yapımından sonra akıntı yön ve hızlarına bağlı olarak Civil deresinin ağzında kötü görünüş ve azalan oksijen nedeniyle kokunun meydana geldiği, aynı durum Melet ırmağı için de geçerli olduğu; bu tür bütünleşik projelerle ekosistemler açısından geri dönülmez zararlar meydana geldiği, parçalanan bu tür projelerin bütünleşik olumsuz çevresel etkilerinin öngörülmeyecek boyutlarda olduğu değerlendirilmektedir. ÇED olumlu kararının teknik olarak yeterli ve uygun olamadığı görüş ve kanaatindeyiz’ denmektedir” dedi.