Ana Sayfa Ordu Haber 7 Mayıs 2020 407 Görüntüleme

BAŞKAN ŞAHİN 6 DAKİKADA ÇOK ŞEY ANLATTI

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin üye firmaların sorunlarını Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a iletti.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin üye firmaların sorunlarını Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a iletti.
Ordu TSO Başkanı Servet Şahin, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TOBB Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu’nun da katıldığı, 365 Oda/Borsa Başkanı ile 61 Sektör Meclisi Başkanına yönelik Webinar Sistemi üzerinden düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı.
Düzenlenen toplantıda Ordu TSO Başkanı Servet Şahin üye firmaların sorunlarını 6 dakika boyunca Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a ve TOBB Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu’na aktardı. Başkan Şahin, fındık sektöründe sanayileşmenin öneminden bahsederken, yüksek gerilim hattı sektöründe faaliyet gösteren firmaların malzeme temini ve kredi kullanımlarında sıkıntı yaşadıklarını Bakan Pekcan’a iletti.
Gerçekleşen toplantıda Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a fındık sektöründe yaşanılan sıkıntıları aktaran Başkan Şahin; “Ordu Türkiye’nin en fazla, hatta Dünya’da en fazla fındık üreten il konumundadır. Ancak biz ne kadar fındık üretsek de fındığımızı işleyerek satamıyoruz. Ürettiğimiz fındığı natürel olarak ihracat yapmak durumunda kalıyoruz. Bu sorunun önüne geçilmesi adına biz sanayi kuruluşların ileri teknolojiden yararlanmaları şartıyla düşük faizli kredi verilmesini istiyoruz. Böylelikle sanayicilerimiz fındığı işleyerek ihracat yapacağı için fındıktan daha fazla gelir elde edeceğimize inanıyoruz. Biz fındığımızın 4’de 3’ü natürel satıyoruz. Bizde 50 TL’ye satılan fındık dış pazara çıkınca 250 TL oluyor. Bu durum da hem il ekonomisine hem de ülke ekonomisine ciddi zarar veriyor. Şu anda fındıkta tek alıcılı bir sistem var. Fındığımızın yüzde 60’ını tek bir firma alıyor. Bu firma hem ithalatçı hem de ihracatçı konumunda. Ayrıca bu firma Türkiye’de birkaç tane şirketi satın alarak piyasayı eline geçirmiş olduğu gözlenmektedir. Bizim şirketlerin sermayesi ise bu şirketin yarısı kadar yok. Bu nedenlerden dolayı, bizim ihracatçı firmalarımıza ve sanayi kuruluşlarımıza daha çok destek verilmesini istemekteyiz. Fındıktan biz 2 buçuk, 3 milyar dolar değil, 10 milyar dolar para kazanmak istiyoruz. Yani biz fındığımızı işleyerek, çikolata olarak satmak istiyoruz. Sanayicilerimize, tesislerinde yüksek teknoloji kullanmak şartı ile ucuz faizli kredi verilmesini talep ediyoruz.” Dedi
Bal üretiminde dünya ikincisiyiz ancak ihracatımız yok diyen Başkan Şahin; “Yine Türkiye’de en fazla bal üreten ve Dünya’da Çin’den sonra en fazla bal üreten ikinci il konumundayız. Ancak il olarak ihracatımız yok. Ürettiğimiz balları yurt dışına satabilmemiz için ballarımızın denetlenmesi ve markalaşması gerekmektedir. İlimizde bulunan Arıcılık Enstitüsünün yürüttüğü Avrupa Birliği projesine oda olarak proje ortağı olduk. Daha sonra proje kapsamında kurulan BALMER şirketine ortak olduk.  Proje kapsamında kurulan şirketin asıl amacı bölgede arı ürünlerinin kalite ve standardının yükseltilerek ulusal ve uluslararası marka değeri kazanmalarını sağlamak, balda tağşiş ve taklidin önletilerek vatandaşların güvenilir bir bala ulaşımını kolaylaştırmak, bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaktı. Ancak üreticimiz balını işlenmek üzere kurulan bu şirkete getirmedi. Bu nedenle kurulan şirkete bal gelmediği için balların şeker oranı ve antibiyotik oranı kontrol edilemedi. Bu da şirketin yürütülememesine neden oldu. Şirket yürümediği için, şirketin maliyeye ve sigortaya borçları oldu. Bu durum nedeni ile odamızın hesaplarına el konuldu. Hesaplarımıza el konulmasından dolayı yürüttüğümüz URGE projelerini yürütemiyoruz. URGE projesinden gelen paramıza bloke konulduğu için kullanamıyoruz. Bizim URGE projelerimizin devam edebilmesi için bu sorunun çözülmesini istemekteyiz.” dedi.
Yüksek gerilim hattında yaşanan sıkıntıları Bakan Pekcan’a aktaran Başkan Şahin; “Yüksek gerilim hattında Türkiye’de en fazla müteahhit bulunduran ve en fazla istihdam sağlayan il konumundayız. Ancak firmalarımızın malzeme teminlerinde zorluk çektiğini bildirmek istiyorum. Müteahhitlerimiz ihaleyi aldığında vermiş olduğu malzeme fiyatı malzeme temini gerçekleştiremediği için alana kadar fiyat iki katına çıkıyor. Bu durum ihaleyi alan firmamızın sıkıntıya düşmesine, bazı firmalarımızın batmasına sebep olmaktadır. Yüksek gerilim hattında faaliyet gösteren firmalarımız bu süreçte daha fazla sıkıntıya düşmüş durumdadır. Şu anda firmalarımız ve müteahhitleri tamamına yakını batmış durumdadır. Haliyle firmalarımız zor duruma düşünce en fazla istihdam sağlayan yüksek gerilim sektöründe de istihdamın sıfıra inmesine sebep olmuştur. Ayrıca bu firmalarımız bilançoları bozulduğu için destek de alamamaktadırlar. Bu yüzden Sayın Bakanım Yüksek gerilim hattında faaliyet gösteren firmalara ve müteahhitlerimize destek verilmesini istiyoruz” diye konuştu
Son olarak toplantı hakkında konuşan Başkan Şahin; “Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan, TOBB Başkanımız Sayın M. RifatHisarcıklıoğlu ile 365 Oda/Borsa Başkanı ve Sektör Meclis Başkanının katılımlarıyla WebinarSistemi üzerinden düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldık. Yaklaşık 4 saat süren toplantıda üye firmalarımızın sorunlarını Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan ve TOBB Başkanımız Sayın M. RifatHisarcıklıoğlu’na ilettik. Toplantıda söz alarak 6 dakika boyunca odamız üyelerinden gelen talepleri ve Ordu ticareti için yerine getirilmesini düşündüğümüz taleplerimizi Bakanımıza ve TOBB Başkanımıza ilettik. Sözlü olarak bire bir ilettiğimiz sorunlar ve çözüm önerileri dışında hazırladığımız raporu da Ticaret Bakanlığımıza ve TOBB’ne iletilmek üzere gönderdik.” İfadelerini kullandı.

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri