Ana Sayfa Ordu Haber 18 Aralık 2019 480 Görüntüleme

AİLE İÇİ VE KADINA KARŞI ŞİDDET TARTIŞILDI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı öncülüğünde başlatılan çalışma sonucunda hazırlanan ve 2020-2021 yıllarını kapsayacak “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı”, İçişleri Bakanı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, Adalet Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Sağlık Bakanı ve Diyanet İşleri Başkanının ortak imzasıyla yürürlüğe girdi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı öncülüğünde başlatılan çalışma sonucunda hazırlanan ve 2020-2021 yıllarını kapsayacak “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı”, İçişleri Bakanı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, Adalet Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Sağlık Bakanı ve Diyanet İşleri Başkanının ortak imzasıyla yürürlüğe girdi.

75 maddeden oluşan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı” çerçevesinde Valiliklere verilen görev ve sorumlulukların gecikmeksizin uygulamaya geçirilmesi, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun uygulanmasında etkinliğin, koordinasyonun arttırılması ve yaşanan üzücü olayların tekrarlanmasının önlenmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından 17 Aralık 2019 Salı günü 81 ilimizde eş zamanlı olarak toplantı yapılması planladı.  Bu kapsamda, diğer illerde olduğu gibi ilimizde de Vali Vekili Ekrem Ballı başkanlığında Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Toplantısı gerçekleştirildi.

Valilik toplantı salonunda yapılan Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Toplantısı’na, İl Emniyet Müdürü Doğu Ateş, İl Jandarma Komutanı Albay Tolunay Başer, İl Müftüsü Mürsel Öztürk, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ender Yanık, İl Milli Eğitim Müdürü Kutlu Tekin Baş, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, ŞÖNİM ve Konukevleri Müdürü ile bazı kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Vali Vekili Ekrem Ballı, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Konusunu birlikte değerlendirmek üzere sizleri bugün toplantıya çağırdık. Bildiğiniz gibi son zamanlarda artan kadına yönelik şiddet ve kötü muamele konusundaki olaylar ve gelişmeler, tüm kamuoyunu ve hepimizi derinden yaralamakta ve üzmektedir. Kadına yönelik şiddet; dünyada ve ülkemizde köylü-kentli, eğitimli-eğitimsiz, yoksul-varlıklı, ev kadını-çalışanı, genç-yaşlı farkı olmaksızın, kadınların maalesef büyük çoğunluğunun yaşadıkları ortak sorundur. Kadına yönelik şiddet, aynı zamanda bir insan hakkı ihlalidir. Kadına karşı şiddet ve aile içi şiddet sorunu çözümlenmedikçe, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması mümkün olamayacaktır. Dünya ve Avrupa’daki gelişmeler doğrultusunda, 2012 yılında ülkemizde de 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kabul edilmiştir. Bu kanunun, kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik önemli önlem ve tedbirler getirdiğini görüyoruz. Ancak, sorunun sadece kanunlar ve yasal düzenlemeler ile çözümlenemeyeceğini, bunun toplumsal bir sorun olması nedeniyle, başta eğitim olmak üzere diğer tüm yönleriyle topyekûn toplumsal bir mücadele gerektirdiğini de kabul etmek gerekir. Bu kapsamda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığınca imzalanan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı(2020-2021)”, adı geçen kurumların işbirliği ve koordinasyon içerisinde çalışmalarını öngörmüştür. “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı(2020-2021)” yapılacak çalışmaları 75 maddede toplamış bir eylem planıdır. Bu toplantımızda eylem planında yer alan hususlar konusunda sizleri bilgilendireceğiz.  Yasalarımızın ve eylem planının öngördüğü tedbir ve çalışmalar, ilgili tüm kuruluşlarımızca kamu ve sivil toplum ayrımı olmaksızın eksiksiz yerine getirilecek, öngörülen tedbir ve müeyyideler eksiksiz uygulanacaktır. İlimizde kadına yönelik şiddetle mücadelede başta Valiliğimiz olmak üzere, tüm kurumlar işbirliği ve koordinasyon içerisinde bu mücadelede yerini alacaktır” dedi.

Vali Vekili Ekrem Ballı’nın açılış konuşmasının ardından, Ordu Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdür Yardımcısı Ercan Okur tarafından sunum yapılarak, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı(2020-2021)” hakkında bilgilendirmede bulunuldu.

Toplantıda ayrıca, Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele alanında çalışan tüm kurumların 2019 yılı verileri değerlendirilerek, mevcut duruma ilişkin analizler yapıldı. İl ve ilçelerimizdeki 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında olay sayıları, başvuru sayıları, Kanun kapsamındaki alınan tedbirlerin niteliği, uygulamanın daha iyiye götürülmesi için il/ilçe bazında ve Bakanlıklar tarafından planlanması gereken tedbirler değerlendirildi ve son dönemde yaşanan üzücü olayların analizleri de yapılarak, benzer nitelikte olayların yaşanmaması için alınması gereken tedbirler üzerinde yoğunlaşıldı.

Şiddet önleme merkezimize polis irtibat görevlisi görevlendirilmesi, risk düzeyi yüksek olayların muhakkak sosyal, psikolojik, ekonomik yönleri ile incelenmesi, olayların meydana geldiği andan itibaren takip edilmesi için sistem geliştirilmesi, şüphelilerle ilgili (öfke kontrolü gibi) önleyici destek hizmetlerinin uygulanması, etkinliğinin arttırılması ve takibinin yapılması, kadına yönelik şiddetle ilgili mücadelede sadece polisiye tedbirlerin yeterli olmadığı, diğer kurumların (baro, üniversiteler ve STK’ların) sürece dahil olması için yapılması gereken çalışmaların planlanması, bu hususların ilimizde ve ilçelerimizde eylem planı haline getirilmesi gibi bir çok konuda çalışma ve değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda, Bakanlıkların ortaya koyduğu seferberlikte, ilimizin üzerine düşen sorumlulukları gecikmeksizin gerçekleştirmesi için gerekli çalışmaların yapılması kararlaştırıldı.

Benzer nitelikte bir toplantı, 20 Aralık 2019 Cuma günü tüm ilçelerde Kaymakamlar başkanlığında yapılacak.

 

 

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri