Ana Sayfa Ordu Haber 30 Kasım 2017 187 Görüntüleme

AFET MÜDÜRLÜĞÜ SINIFI GEÇTİ

Ordu Valiliği il Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından “İl Afet Müdahale Planı Masabaşı Tatbikatı” yapıldı

Ordu Valiliği il Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından “İl Afet Müdahale Planı Masabaşı Tatbikatı” yapıldı.
Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen “İl Afet Müdahale Planı Masabaşı Tatbikatı”na, Vali Seddar Yavuz, Vali Yardımcıları Ekrem Yaman, Ahmet Arık, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Işık, ilgili daire müdürleri ve İl Hizmet Grubu Operasyon Planları çalışanları katıldı.

Ordu Afet Müdahale Planı’nın işlerliğinin ve uygulanabilirliğinin test edilmesi, hizmet grupları arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanması, varsa eksikliklerin ve aksaklıkların tespit edilmesi, hizmet gruplarının plana hakimiyetlerinin kontrol edilmesi amacıyla düzenlenen “İl Afet Müdahale Planı Masabaşı Tatbikatı”nda bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, ”Türkiye Afet Müdahale Planına uygun olarak hazırlanmış olan İl Afet Müdahale Planıyla ilgili bugün masabaşı bir tatbikat çalışmasını hep birlikte gerçekleştirmiş olacağız. Dünyada ve ülkemizde doğal afetler sebebiyle çok ciddi can ve mal kayıplarının gerçekleştiğini hepimiz biliyoruz. Özellikle 1999 yılında meydana gelen, hem 17 Ağustos, hem de 12 Kasım depremleri hafızamızda gerçekten unutulmaz acılar bıraktı. Maalesef bu afetlerin altında kaldığımızı da hepimiz gördük. Yaşananlardan da ders alarak, acaba söz konusu afetlerde riskleri azaltabilir miyiz? Afet yönetimini daha iyi bir noktaya çekebilir miyiz? Yaptığımız çalışmalar neticesinde can ve mal kayıplarını minimuma düşürebilir miyiz? Bütün derdimiz, kaygımız, çalışmamız buna yönelik olacak” diye konuştu.

Hazırlanan planların tozlu raflar arasında kalırsa hiçbir anlamı olmayacağını ve planların sürekli güncellenmesi gerektiğinin altını çizen Vali Yavuz, “Herkesin görev tanımlarını net olarak bilmesi çok önemli. Meydana gelecek herhangi bir afette, bir davete gerek olmaksızın herkesin görevi başında bulunması en önemli husustur. Aksi takdirde bunu yönetmemiz mümkün değil. Burada sadece doğal afetleri konuşuyoruz ama doğal afetler dışında da çeşitli riskler var. AFAD gibi kuruluşumuz vesilesiyle daha sistematik olarak afetlere hazırlık çalışmasını yapıyoruz. Sizlerin gayretli çalışması, özellikle hizmet gruplarının süratle aktif edilmesi önem arz ediyor. 26 hizmet grubumuz var. Hizmet gruplarının görev tanımlarını net olarak bilmesi lazım. Hizmet grubu başkanlarının kendi birimlerini en iyi şekilde eğiterek, afetlere hazır olarak tutması da onlar açısından önemli görevlerinden bir tanesi” dedi.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Işık ise konuşmasında, Ordu’nun iç kesimlerinin birinci derecede deprem kuşağında yer aldığını söyleyerek, “Sadece sahil kesimindeki ilçelerimiz 3. dereceden deprem kuşağındadır. İlimizde, son 50 yıldır en çok yaşanan olay, heyelandır. Heyelan, birinci önceliğimizdir. İkincisi kaya düşmesi, üçüncüsü su baskını, dördüncüsü ise İkizce ilçemizde yaşanan çığ olayıdır. Heyelan afetinin en çok yaşandığı yerler Altınordu, Ünye, Perşembe, Korgan, Gölköy, Fatsa ve Akkuş İlçelerimizdir. Kaya düşme olaylarında ise Altınordu, Ulubey ve Mesudiye ilçeleri öne çıkarken, Ünye Perşembe, Korgan, Gölköy, Fatsa, Altınordu, Akkuş ve Aybastı’da afet olayları yüksektir” şeklinde konuştu. Toplantıda, afetlere müdahale ve afet sonrası çalışmaların önemi ve bununla ilgili il düzeyinde neler yapılması gerektiği, ilgili kurum ve kuruluşlarca alınması gereken önlemlerin yer aldığı Ordu Afet Müdahale Planı kapsamında masabaşı tatbikatı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından hazırlanan sel afeti senaryosuna göre yapıldı.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Işık, 26 il hizmet grubu operasyon plan sorumlularının senaryodaki sel afeti tahribatına karşı aldıkları önlemleri ve afet sonrası yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunarak, tüm kurum ve kuruluşların afet anında işbirliği ve koordinasyon içinde çalışma yaptığını ifade etti.

 

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri