Ana Sayfa Ordu Haber 24 Ağustos 2017 372 Görüntüleme

ZİRAAT ODALARI FINDIK FİYATINA AYAR İSTİYOR  “ÜRETİCİ BU DEFA ÇOK TEPKİLİ”

Ordu’da Ziraat Odaları Başkanları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan TMO Fındık alım fiyatının revize edilmesi ve arttırılmasını istedi. Altınordu Ziraat Odası toplantı salonunda bir basın açıklaması yapan Ziraat Odaları Ordu İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Aslan Soydan, üreticinin açıklanan fiyata son derece tepkili olduğunu, fiyatın tekrar revize edilmesi gerektiğini söyledi.

Ordu’da Ziraat Odaları Başkanları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan TMO Fındık alım fiyatının revize edilmesi ve arttırılmasını istedi.
Altınordu Ziraat Odası toplantı salonunda bir basın açıklaması yapan Ziraat Odaları Ordu İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Aslan Soydan, üreticinin açıklanan fiyata son derece tepkili olduğunu, fiyatın tekrar revize edilmesi gerektiğini söyledi.
TMO’nun açıklamış olduğu fındık fiyatlarının acilen arttırılması gerektiğini söyleyen Aslan Soydan, “Fındık, Karadeniz Bölgesi’nin can damarıdır. Bu derece hayati öneme sahip olan bir üründür. Fındığın ülkemize 2010 yılından bu yana kazandırdığı 14,2 milyar dolarlık döviz gelirinin yanı sıra istihdama da yadırganmayacak katkısı vardır. Ülke genelinde 500 bin üretici fındık tarımı yapmaktadır. Bilindiği üzere Ordu ilimiz 227 bin hektar alan ve 216 bin ton üretim rakamıyla ülkemiz fındık üretiminde ilk sırada gelmektedir. Hepimizin bildiği gibi ülkemiz tartışmasız şekilde dünyanın en büyük fındık üreticisi ve ihracatçısı konumundadır. Dünya fındık alanlarının yaklaşık yüzde 77’si, üretimin yüzde 67’si, dünya fındık ihracatının da yüzde 75’i ülkemiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Tüm bu gerçeklere rağmen sadece Ordu ilindeki fındık üreticileri değil, tüm Karadeniz bölgesinde bulunan fındık üreticileri açıklanan fındık fiyatları ile maliyetine yaşamaya mahkum edilmiştir” dedi.
“TMO’nun fiyatı fındığın maliyet fiyatıdır, kâr yoktur”
TMO’nun maliyet hesaplaması yaparken en düşük maliyet kalemini kullandığını buna göre fiyat açıklaması yaptığını üreticilerin mağdur olduğunu dile getiren Başkan Aslan Soydan, şu açıklamalarda bulundu: “Bilindiği üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın temsilcileri, fındık maliyetini yerinde, Trabzon için kilogramda 9 lira 90 kuruş, Giresun’da 9 lira 75 kuruş, Ordu’da 8 lira 75 kuruş olarak tespit etmiştir. Bu yıl bazı bölgelerde bir kilogram fındığı 12-13 lira gibi yüksek bir maliyete üreten çiftçilerimiz de bulunmaktadır. Hesaplanan bu maliyet, normal şartlar altında gerçekleşen rekolte ve maliyet unsurlarına göre tespit edilmiştir. Verim Giresun için dekara 120 kilogram, Ordu ve Trabzon için dekara 150 kilogram olacağı hesabıyla bu maliyet çıkarılmıştır. Yaşanan külleme hastalığı ve dökülmeler sonrası verimin, Trabzon’da 73, Giresun’da 87, Ordu’da 104 kilogram civarında kalacağı tahmin edilmektedir. Verim bu rakamlarda kalırsa, üreticimizin maliyeti daha da yükselecektir. Ancak, ne yazık ki TMO, hesaplanan en düşük maliyet kalemi olan 8 lira 75 kuruş üzerinden değerlendirme yapmış ve fiyatını buna göre belirlemiştir.”
Ordu Ticaret Borsasının yüzde 50 randıman fındığın fiyatını 8.50 kuruş olarak açıklamasına da tepki gösteren Başkan Aslan Soydan, “Ordu’da borsa fındık fiyatı kilogramda 8 lira 50 kuruştur. Maliyetin Ordu için hem de yüksek verimle 8 lira 75 kuruş olarak belirlendiğini göz önüne alırsak, borsa fiyatının maliyetin altında gerçekleştiğini görürüz. Üreticimiz açıklanan fiyata son derece tepkilidir. Bahçeye girmeyeceğini söyleyen, fındık ağaçlarını kesen üreticilerimiz bile vardır. Fındık fiyatlarının düşmesi kimseye bir şey kazandırmaz. Aksine fındık tarımının sürdürülebilirliğine sekte vurur. Çiftçi, esnaf, tüccar, sanayici, devlet herkes zarar görür” ifadelerini kullandı.
“Fındık alım fiyatları acilen arttırılmalı”
Hükümete seslenen Başkan Aslan Soydan, hükümetin acilen 500 bin fındık üreticisinin sesine kulak vermesi gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Fındığın mevcut durumu, terk edilmişliğin en acı örneği olarak karşımızda durmaktadır. Bu durumun bazı kesimlerden başka kimseye faydası yoktur. Hükümetimiz, 500 bin fındık üreticinin sesine kulak vermelidir. Ortada büyük bir sorun vardır. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Üreticimiz hem karamsar hem de tepkilidir. Acilen TMO’nun fındık alım fiyatları artırılmalıdır. Bazı kesimler üreticinin fındıktan para kazandığını zannediyor. Maliyeti 10 lira seviyesinde olan bir üründen para kazanılması nasıl düşünülebilir? Fiyatın makul seviyelerde açıklanmasından sadece üreticimiz mi kazanıyor. Tarım işçisinden fındık tüccarına, ihracatçısına, fındığı kıran, işleyen sanayicisine, nakliyecisine, esnafına kadar herkes fındıktan para kazanıyor. Fındık yoksa, Karadeniz’ de ne gelir olur ne ticaret. Herkes kaybeder.”
“Fındık serbest piyasa koşullarına hakim değil”
Fındık serbest piyasa koşullarına hakim olmadığına da dikkat çeken Başkan Aslan Soydan, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Kim ne derse desin, fındıkta serbest piyasa koşulları hakim değildir. 500 bin üreticinin ve satıcının olduğu bir piyasada az sayıda alıcının bulunması serbest piyasa şartlarının oluşmasına izin vermemektedir. Az sayıdaki alıcı fiyatları istedikleri gibi manipüle ederek piyasa üzerinde baskı kuruyorlar. TMO, eğer üreticimizi memnun etmek için piyasaya giriyorsa, bu fiyat üreticimizi memnun etmemiştir. Bu fiyattan piyasaya girmemeliydi. Ofis, üreticinin görüşünü almadan, müzakere etmeden fiyat açıklamıştır. Maliyet, randıman düşüklüğü, barem kriter sorunları, nakliye masrafı, stopaj ve BAĞKUR kesintileri de dikkate alınmalı, üreticimizi memnun edecek bir fiyat verilmelidir.”

 

 

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri