GÜVENLİ SAHİLLERDE DENİZE GİRİNİZ!
Ordu Büyükşehir Belediyesinin plajlarda görev yapan OSKEM personelleri, geçen hafta içerisinde boğulma tehlikesi yaşayan 11 vatandaşı kurtardı. OSKEM, 10.00 ile 18.30 saatleri arasında görevli olduğu plajlarda su kazalarını engelleme hizmeti veriyor.
CAN GÜVENLİĞİNİZ İÇİN EMNİYET ŞERİTLERİNİ GEÇMEYİN!
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığına bağlı Ordu Su Kazalarını Engelleme Merkezi (OSKEM), boğulma vakalarına karşı vatandaşları uyardı. Yapılan açıklamada, serinlemek için denize giren vatandaşların OSKEM ekiplerince kıyıdan belli bir mesafe uzaklıkta suya yerleştirilmiş güvenlik şeritlerinin geçilmemesi istenirken, şu görüşlere yer verildi:
OSKEM HİZMETİ VERİLEN SAHİLLERDE YÜZÜNÜZ
Boğulma riskinin olmadığı sığ bölgelerin bitiminde yer alan güvenlik şeritlerinden sonra suya girmek hayati risk taşıyor. Güvenlik şeritleri, göğüs hizasındaki derinlik çizgisine yerleştiriliyor. Serinlemek isteyen vatandaşlarımızın ıssız koylarda denize girmemesi gerekiyor. Denize girmek için en güvenli yerler, OSKEM ekiplerinin hizmet verdiği sahil bölgeleridir. Zaman zaman dalgaların kıyıya attığı şeritler, ekipler tarafından hemen yerine yerleştiriliyor.
Karadan dürbünle kontrol edilen plajlarda boğulma tehlikesi yaşayan vatandaşlara ilk yardım uygulamasıyla müdahale ediliyor. Tüm sahillere uyarıcı tabela ve can simidi yerleştiren OSKEM, halkı bilinçlendirmek amacıyla bilgilendirme de yapıyor.
KIYILARA UYARI TABELALARI KONULDU
Görev yapılan tüm sahil ve plajlar için “Yazılı ve Görsel Uyarı ile Bilgilendirme Tabelaları” hazırlanarak sezon öncesi uygun olan yerlere konuldu. Ayrıca OSKEM hizmetinin verilmediği sahil, koy ve kayalık bölgelere de uyarı tabelaları yerleştirildi.
3 BİN METRE EMNİYET ŞERİDİ ÇEKİLDİ
OSKEM, Ordu sahillerinde kurulan 12 plajda haftanın yedi günü 10.00-18.30 saatleri arasında su kazalarını engelleme hizmeti vermek üzere 45 kişilik ekiple görev yapıyor. Plajlara yaklaşık 3 bin metre emniyet şeridi (kıyı mantarları) çekildi. Karadeniz’in doğal yapısından dolayı tehlikeli olan rip akıntısıyla (çeken akıntı) ilgili uyarıcı tabelalar da sahillerde yer alıyor.
BOĞULMALARIN EN BÜYÜK NEDENİ: ÇEKEN AKINTI
Yetkililer, belirlenen plajlarda ve saatlerde su aktivitelerinin gerçekleştirilmesi ve çeken akıntıya karşı cankurtaranların talimatlarına uyulması gerektiğini belirterek, vatandaşlara bu konuda uyarıda bulundu. Yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:
ÇEKEN AKINTI NEDİR?
Çeken akıntılar, deniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya doğru hareket eden oldukça kuvvetli akıntılardır. Rüzgârlı havalarda topuklarda (kum tepesi) kırılan dalgaların dalyan (çukurluk) bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucunda oluşan bu akıntılar, dünya şampiyonu bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağı kadar güçlüdür.
ÇEKEN AKINTI NERELERDE VE NE ZAMAN GÖRÜLÜR?
Çeken akıntılar, Karadeniz sahillerinde kuvvetli akıntılar olup, rüzgârlı ve fırtınalı havalarda görülür. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artar.
ÇEKEN AKINTI NEDEN TEHLİKELİDİR?
Halk arasındaki yaygın söylentilerin tersine bu akıntılar, insanları dibe çekmez aksine akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşır. Boğulma olayları, nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmek için çabalaması ve yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamaması sonucunda gerçekleşmektedir.
ÇEKEN AKINTIYI NASIL TESPİT EDERİZ?
Denizin belli bir bölgesinde su rengi diğer bölgelerden bariz biçimde farklıysa, sanki bir kanal boyunca devam eden birbirine karışmış ve düzensiz ilerleyen su görüntüsü varsa, düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler bulunuyorsa ve kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa o bölgede çeken akıntı görülme riski yüksektir.