Ana Sayfa Ordu Haber 15 Haziran 2017 166 Görüntüleme

MÜFTÜDEN “GIYBET” UYARISI

Ordu Müftüsü Mürsel Öztürk, toplum hayatının yanı sıra özellikle sosyal medya yoluyla yapılan gıybetlerin bir afet halini aldığını belirterek, “Gıybet, Müslümanın hesabını veremeyeceği bir sözdür. Ahirette kişi gıybetini yaptığı bir insanın günahlarını yüklenip müflis durumuna düşebilir” uyarısında bulundu.

 

Ordu Müftüsü Mürsel Öztürk, toplum hayatının yanı sıra özellikle sosyal medya yoluyla yapılan gıybetlerin bir afet halini aldığını belirterek, “Gıybet, Müslümanın hesabını veremeyeceği bir sözdür. Ahirette kişi gıybetini yaptığı bir insanın günahlarını yüklenip müflis durumuna düşebilir” uyarısında bulundu.
TRT Trabzon Radyosu’nda her gün yayınlanan ‘Merhaba Karadeniz’ programına telefonla bağlanan Ordu İl Müftüsü Mürsel Öztürk, gıybet ve dedikodudan sakınma konusunda bilgi verdi. Basın yayın yoluyla yapılan gıybetin çok ağır sonuçlara sebebiyet verdiğini belirten Öztürk, “Eskiden sosyal medya yoktu ve basın yayın kanalları da günümüzde olduğu kadar yaygın değildi. Bu sebeple gıybet sadece söz ile yapılıyor ve bu kişiler arasında kalıyordu. Günümüzde ise sosyal medya ve basın yayın yoluyla yapılan gıybet bir afet haline geldi. Bu davranış İslam’ın haram kıldığı, Kur’an-ı Kerim’de ölü eti yemeye benzetilen çok çirkin bir davranıştır” dedi.
“Var olanı söylemek gıybet, olmayanı söylemek iftiradır”
Programda gıybetten kurtulmak için neler yapılması gerektiğini de anlatan Öztürk öncelikle gıybet yapılan ortamda durmamak, hatta böyle bir ortam oluştuğunda bu yapılanın haram olduğunu söylemek gerektiğini vurguladı. Öztürk şöyle devam etti:
“Gıybet yapılmasına engel olmak gerekiyor. Gıybet yapılmasına engel olunamıyorsa Müslümanın o ortamı derhal terk etmesi gerekmektedir. Bir Müslümanın ölü etini paylaşmada işi olmamalı. Yanlış bir anlayış var, kardeşlerimiz ‘gıybet olmasın ama yaptığı şeyi söylüyorum’ diyerek söze başlıyorlar. Aslında tam da gıybet budur zaten. Kişide olan bir yanlışlık, bir eksiklik var. Ancak o kişi bunun açıklanmasını ve yayılmasını istemiyor. Gıybet, var olanı söylemektir, olmayan bir şey ile bir kimseyi itham etmek zaten iftiradır. Burada bir hak gasbı, dolayısıyla da bir zulüm var demektir. Zulme uğrayan insan da yapılan yanlışla ilgili sesini yükseltebilir bu gıybet olmaz. Ama kişinin sadece kendi nefsinde kalan özel bir ayıbı ise ve bunu gizliyorsa bunun ifşası gıybettir.”
”Gıybet kişiyi ahirette müflis duruma düşürebilir”
Gıybet edenin ahirette büyük bir sıkıntı ile karşı karşıya kalacağını da kaydeden Müftü Öztürk, “Müslüman söz ve davranışlarına çok dikkat etmeli hesabını veremeyeceği hiçbir işin içerisinde olmamalı. Gıybet de Müslümanın hesabını veremeyeceği bir sözdür. Ahirette kişi gıybetini yaptığı bir insanın günahlarını yüklenip müflis durumuna düşebilir. Gıybetin ölü ya da diri için yapılması fark etmiyor. Peygamber efendimiz bir hadisi şerifinde ‘Ölülerinizi hayırla yad ediniz’ buyurmaktadır. Ölünün bir görüşü veya cevap verecek durumu yoktur. Dolayısıyla hayatta olanın gıybetini yapmakla ölünün gıybetini yapmak arasında bir fark yoktur, ikisi de gıybettir” ifadelerini kullandı.

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri