MHP Ordu eski milletvekili Cemal Enginyurt, köşe yazarlığı yaptığı Ortadoğu Gazetesi’nde fındığı ele aldı. Referandumun Türkiye’nin ilk gündem maddesi olduğunu belirten Enginyurt, “En önemli geçim kaynağımız ikinci plana düştü” dedi.
İşte Enginyurt’un fındığı anlattığı köşe yazısı:
Başta Ordu ili olmak üzere Karadeniz’in en önemli geçim kaynağı fındık, bu aralar güme gitti gibi. Referandum en önemli gündem maddemiz olunca, en önemli geçim kaynağımız ikinci plana düştü.
Geçen sene 14-15 tl fiyat bulan fındık, yeni ürün yaprak açmaya başlarken 10 tl seviyelerine düştü. Bazı siyasetçiler” yüksek fiyatı görünce satsalardı, Hükümet ne yapsın kardeşim” dese de , Hükümetin yapacağı çok iş var fındık için. Özellikle Referandum sürecin de olduğumuz bu günlerde, Hükümet Fındıkla ilgili önemli adımlar atmasa, kızgın üreticinin ne yapacağı hiç belli olmaz. Yıllardır, Ak Partiyi her daim birinci parti yapan bu Millet bir ders vermeye kalkabilir. İşte bu sebepledir ki, acilen bir önlem alınmalıdır.
Acil alınması gereken ilki tedbir, Hükümetin Fındığa alıcı olarak piyasaya girdiğini ilan etmesidir. Zira Fındığı tekele bağlayan firmalar, böyle giderse daha da düşük fiyatları gösterebilir.
Fındık için yapılması gereken kalıcı önlemler nelerdir?
Hükümet. esas bu sorunun cevabını verecek çalışmalar yapmalıdır. Bunları sıralayacak olursak ilk evvela FINDIK FİYATLARI, diğer bir çok tarım ürünün de olduğu gibi TABAN FİYAT uygulamasına tabi tutulmalıdır. Ülkemiz de, maalesef Fındık dışın da bütün tarım ürünlerin de taban fiyat uygulaması vardır. Fındık adeta bir iki firmanın insafına terk edilmiştir. Bu durumda fiyatlara, üretici aleyhine olumsuz olarak yansımaktadır.
Taban fiyat açıklaması yetmez, Fındık fiyatları açıklanan taban fiyatın altına düşerse Devlet piyasa yapıcısı olarak hemen müdahale etmelidir. Bunun için gerekli alt yapı zaten hazırdır, yeni bir maliyet oluşmaz.
İhracatta önemli bir yere sahip olan bu ürünü Hükümet ciddiyetle sahiplenmelidir. İhracat yapanlara iade vererek, ihracatı artırmaya çalışanlar. İhracatta 3 milyar dolarlık katkı sağlayan fındığa yetim evlat muamelesi yapmamalıdır.
İkinci önlem olarak, Alan bazlı destek ödemelerinde değişikliğe gidilmelidir. Şu an yapılan uygulama dönüm başına göre veriliyor, bu durumda da tarım dışında bölgeler de yaşayan ve çiftçilik yapmayan kişiler bu destek den faydalanıyor, bu durumun da tarıma hiçbir katkısı olmuyor.
Ne yapılmalı?
Ürün bazlı desteklemeye geçilmelidir. Çiftçi ne üretiyorsa, üretime göre destekleme yapılmalıdır. Böylesi bir uygulama hayata geçtiğin de , gerileyen Tarımımız da ayağa kalkacaktır. Çiftçi üretim karşısın da destekleneceği için, üretmek durumun da kalacaktır ve köyde yaşam daha verimli hale gelecektir.
Bizden söylemesi, uygulayıp uygulamak yönetenlerin takdiri. Eğer uygulamaz ve Fındık başta olmak üzere Tarıma sahip çıkmazlarsa, bir gün gelir çiftçilik yapacak kimseyi bulamazlar.
Son söz olarak Hükümete sesleniyorum, Karadeniz de ” evet” oylarını çantada keklik gibi görmeyin. 16 Nisana kadar, Bölge halkının yaşama kaynağı, nefes alma sebebi FINDIK için gerekli tedbirleri hayata geçirin. Çok şey istemiyorlar, hakkı olanın tesliminden başka.
Cumhurbaşkanı ve Başbakana sesleniyorum, Fındık için gerekli talimatları vermenizi beklerken, bazı vekillerinizin de ağzını tutmasını sağlayınız. Üreticiyi azarlayan , zamanın da satsaydınız diye fırça atan Milletvekili, hayıra çalışmaktan başka işe yaramaz.