Ana Sayfa Yazarlar 4.12.2023 344 Görüntüleme
Temel AŞAR

Hayat ne uzun ne kısa sadece yaşadığın gün kadardır.

Atatürk ve Din Kitabı…

Bazılarına ders vermek hasıl oldu…

Hani sürekli Atatürk’ü din karşıtı gibi gösteriyorlar ya..

Atatürk döneminde jandarmalar köy köy gezip kimlerin Kur’an okuduğunu kontrol ediyor ve “Sen misin din dersi veren?” diyerek hocaları alıp götürüyormuş ya!..

Tamamen hayal ürünü yalan olan bu anlatıyı belgelerle çürütmek gerekir…

Atatürk döneminde dini kitapların okutulmasından bahsedelim mi?

Bakın…

Atatürk, Kuran-ı Kerim’i ve din kitaplarını yasaklamak bir tarafa, hem askerler için hem köylüler için ayrı ayrı din kitabı hazırlatmıştır.

Köylerde her evde mutlaka bir Kur’an-ı Kerim ve din kitabı bulundurulması için resmî adımlar atmıştır. Okullarda din ve Kuran-ı Kerim dersleri okutulmuştur.

Başlıyoruz.

Askere Din Kitabı

26 Mart 1925’te Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak, Diyanet İşleri Başkanlığından askerlerin İslam dinini öğrenmeleri için kışlaların uygun yerlerine asılmak maksadıyla ayet-i kerime ve hadis-i şerif yazılı levhalar hazırlanıp gönderilmesini ve askerlere okutulmak üzere bir din kitabı hazırlanmasını istemiştir.

Bunun üzerine Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Akseki tarafından Askere Din Dersleri kitabı hazırlanmış ve silah altındaki tüm askerlere okutulmaya başlamıştı

Köylü Din Dersleri Kitabı

1928 yılında köylümüzün İslam dinini layıkıyla öğrenmesi için yine Ahmet Hamdi Akseki tarafından Köylüye Din Dersleri adlı bir kitap yazılmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu kitabın köylülere ulaştırılmasının sağlanması için müftülüklere talimat verilmiştir.

Her evde Kur’an-ı Kerim bulundurulacak!

Atatürk Türkiye’si, Kur’an-ı Kerim’in mümkün olduğu kadar çok kişiye öğretilmesini hedeflemiştir. Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi 8 Şubat 1938 tarihinde yazdığı bir yazıyla her evde bir Kur’an-ı Kerim ve bir din kitabı bulunması ve okunmasının sağlanması hususunda il müftülüklerini uyarmıştır. İşte belgesi

Türk Çocuğunun Din Kitabı

1927 yılında çocuklarımızın dinin esaslarını öğrenmesi amacıyla hazırlanmıştır. İlk Türk yayıncılardan olan, Hilmi Matbaasının sahibi Tüccarzade İbrahim Hilmi’ye bastırılan kitapta besmele, cami, ezan, Peygamber Efendimiz’e yönelik bilgiler gibi İslam dininin temel esasları sade bir şekilde çocuklara sunulmuştur.

Cumhuriyet Çocuğunun Din Dersleri.

1926 İlkokul Din Dersler Müfredatı “Çocuklarda Cenâb-ı Hakk’a karşı şükran ve muhabbet hisleri uyandırmak, onlara İs-lam dinini sevdirmek” gayesi gütmekteydi. Bu hedefe uygun olarak hazırlanan Cumhuriyet Çocuğunun Din Dersleri kitabında Allah, Peygamber ve Ehl-i Beyt sevgisi üzerinde durulmuş, dinin inananların birlik ve beraberliğini sağladığına vurgu yapılmıştır.

Var mı anlamayan sevgili dostlar…

Mustafa Kemal Atatürk din karşıtıydı , dini kitapları yasakladı diyenler öncelikle Allah’a hesap vereceklerini unutmasınlar..

Atatürk dinin Allah ile kul arasındaki güzel ve samimi bir bağ olduğunun vurgusunu yaptığı için birileri tarafından sevilmeyip sürekli iftiraya maruz kaldı.

İlginizi çekebilir

Güne dair

Güne dair

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri