Ana Sayfa Ordu Haber 20 Şubat 2023 123 Görüntüleme

Arslan Soydan “Ödemeler yetersiz”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Fındıkta alan bazlı gelir desteği ödemeleri günümüz şartlarında yetersiz kalıyor. Fındık hasat sezonuna kadar üreticilerimize takviye destek ödemesi yapılmalıdır.” dedi.

Destek ödemelerinin bu yıl 170 lira olarak yapılacağını hatırlatan Soydan, bu şartlarda üreticilerin ilaç, gübre alması ve bahçe bakımlarını eksiksiz yapmasının zor olduğunu, bu yüzden destek ödemesine takviye yapılması gerektiğini söyledi.

“Ödemeler yetersiz”

‘Alan bazlı destek ödemeleri 9 yıldan bu yana 170 lira olarak devam ediyor. 2023 yılında muhakkak arttırılmalıdır’ diyen Soydan, şunları kaydetti;

“Fındık üreticilerimiz bahçelerine bakım yapıyor ve bunun maliyetlerini karşılama noktasında  ekonomik olarak çok zorlanıyor. Gübre ve diğer girdi maliyetleri çok yükseldi. İçinde bulunduğumuz dönem itibariyle fındıkta gübreleme ve bakım çalışmaları devam ediyor. Ve bütün bunlar söylediğim gibi önemli bir maliyet oluşturuyor. Ekonomik olarak zor günler geçiren vatandaşlarımızın bu takviye destek ödemelerine gerçekten çok ihtiyaçları var. Çünkü mevcut destek ödemeleri yetersiz kalıyor. Fındık üretiminin sürdürülebilirliği açısından bu çok önemli. Döviz kuru arttıkça her şeye zam geliyor. Yapılan destek ödemeleri buna göre baz alınarak yapılmalıdır.”

“Gübre kullanımı azaldı”

Günümüz ekonomik şartlarında fındık üreticilerine yapılan destek ödemelerinin yetersiz kaldığını ve bunun da bahçe bakımlarını olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Soydan, “Gübre fiyatlarının artması ile birlikte üreticilerimiz gübre kullanımını ciddi anlamda azalttı. Ama bahsettiğimiz gibi takviye destek ödemeleri yapılırsa, üreticilerimizin durumu rahatlar ve bahçesine daha iyi bakım yapar. Bahçelerde verimin ve kalitenin düşmemesi adına gübre kullanımını iyi yapmamız gerekiyor. Ama bu şartlarda bu zor gibi görünüyor. Yine de bahçelerimize bakalım. Sonuçta ilimizin en büyük geliri fındıktan.” diye konuştu.

 

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri