Mecliste yaptığı konuşmada serbest piyasa koşullarına bırakılan fındığın oradan oraya savrulduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, fındığa devlet müdahalesinin artık şart olduğunu, Ordu’nun bunu beklediğini, fındığına sahip çıkılmasını istediğini ifade etti.
TBMM Genel Kurulunda gündem dışı söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ordu Milletvekili Seyit Torun, Ordu’nun sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Konuşmasına fındıkla başlayan Torun, serbest piyasa koşullarına bırakılan fındığın oradan oraya savrulduğunu, üreticisinin de perişan olduğunu, piyasasını yabancıların ele geçirdiğini, fiyatını istediği gibi belirlediklerini söyledi.
Yılda 3 milyar döviz girdisi sağlayan fındık ta bu sene TÜİK’in verilerine göre, geçen yıla oranla fındık ihracatında ilk dört ayda yaşanılan kaybın 300 milyon dolar olduğunu belirtti. Her geçen yıl üretimin azaldığını, bahçelerin yaşlandığını, veriminde düştüğünü belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, açıklanan 468 bin ton rekoltenin çok altında bir üretim gerçekleştiğini, piyasada fındık olmamasına rağmen, sezona 12 liradan başlayan fındığın şimdilerde 10.25 liraya alıcı bulamadığını ifade etti. Aylardır bekleyen üreticinin de büyük bir hayal kırıklığı içerisinde olduğunu söyleyen Torun, fındık üreticisinin kaderine terk edildiğini belirtti.
TBMM kürsüsünden defalarca fındık üreticisinin sorunlarını dile getirdiklerini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, verdikleri kanun tekliflerine de, fındığın, üreticisinin, tekelleşmenin, sektörün sorunlarının araştırılması için verdikleri araştırma önergelerine de iktidarın kulaklarını tamamen tıkadığını ifade etti. Ordu’nun ekonomisinin tamamen durduğunu, sokakta ki vatandaşın da, esnafında son derece mutsuz ve umutsuz olduğunu söyleyen Torun, fındığa devlet müdahalesinin artık şart olduğunu, Ordu’nun bunu beklediğini, fındığına sahip çıkılmasını istediğini ifade etti.
“ULAŞIMDA ÇAĞ ATLAYAN ORDU’NUN YOLLARI NİYE BİTMİYOR”
Genel Kuruldaki konuşmasına, ulaşımda Ordu’ya çağ atlattık diyen iktidara seslenerek, 2017 yılının ilk saatlerinde Karadeniz Sahil Yolunun Bolaman-Perşembe güzergahında, Yalıköy mevkiinde meydana gelen heyelanla çöken yolun hala neden yapılmadığını, bilinmeze dönen Ulubey- Gürgentepe-Gölköy Yolu’nu 2014 bitireceklerini söyledikleri Ordu Çevre Yolunu sordu. 14 yıldır Ordu’ya İstihdamı artıracak, bölgeyi kalkındıracak hiçbir yatırım gelmediğini belirten Torun, mevcut olana da sahip çıkılmadığını, peş peşe işçi çıkaran Sağra’nın Ordu’yu terk etmek üzere olduğunu da ifade etti.
“KOVAN BAŞINA DESTEK ARTTIRILMALI, BALIKÇI BARINAKLARI KAPASİTELERİ YETERSİZ”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, arıcıların sorunlarına de değinerek, 10 lira olan kovan başına desteği arttırılması gerektiğini, güvenceleri olmayan balıkçılarımızın sorunlarına çare bulunması gerektiğini, suları, elektrikleri bulunmayan, çekek yerleri yetersiz olan Medreseönü, Bolaman, Yalıköy başta olmak üzere balıkçı barınaklarının kapasitelerinin arttırılması gerektiğini de ifade etti. Son açıklanan işsizlik rakamının 12, 1 ile son on yılın rekorunu kırdığını Ordu’nun gençlerinin de işsizliğin pençesinde kıvrandığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, üniversiteye öğrenci yerleştirmede de son sıralarda olduğunu söyledi.