İl Müdürümüz Kemal YILMAZ, fındık bahçelerimizde arzu edilen verim ve kaliteye ulaşabilmemiz için içinde bulunduğumuz dönem itibariyle mutlaka budama işlemlerine başlanılması, zamanı geldiğinde gübreleme ile hastalık ve zararlılarla mücadele edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
İl Müdürümüz yaptığı açıklamada; “Fındıkta verim ve kaliteyi artırma noktasında budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele çalışmaları büyük önem taşımaktadır” dedi.
Budamanın verime direkt etki eden bir husus olduğunun altını çizen İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; “Yapacağımız budama işlemleri ile fındık ocağındaki dallara yeterince güneşlenebileceği bir alan oluşturmamız, mümkün mertebe ocağın orta kısmını açmak suretiyle dalların tamamen güneşten eşit şekilde istifade etmesini sağlamamız lazım. Aynı şekilde dal üstünde geriye dönen, kuruyan dalları da dal budaması yapmak suretiyle bitkinin güneşten yeterince faydalanmasını sağlamamız gerekiyor. Özellikle bir husustan bahsetmek istiyorum. Bazı üreticilerimiz dal kesimi yaparken gençleştirme adı altında tam verim çağındaki dalları kesip çıkarıyorlar. Bu yanlışa dur dememiz lazım. Fındık ocağından dal çıkarmamız gerekiyorsa öncelikle hastalıklı ve ekonomik ömrünü tamamlamış dalları yani verimden düşmüş dalları keserek bunların yerine yeni genç dalları bırakmamız lazım” ifadelerini kullandı.
Budamanın yanında gübrelemenin de verim ve kalite açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan İl Müdürümüz; “Üreticilerimizin doğru bir gübreleme yapabilmeleri için öncelikle bahçelerinden toprak numunesi almaları ve bu tahlil sonuçlarına göre zamanı geldiğinde gübreleme işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Çıkan tahlil sonucuna göre de gübreleme yaptığımız takdirde verim ve kalitede ciddi manada artış sağlanmaktadır” Şeklinde konuştu.
Hastalık ve zararlılarla mücadele konusuna ayrı bir parantez açan İl Müdürümüz; “Siz bahçenize ne kadar iyi bakarsanız bakın eğer bahçenizde hastalık ve zararlılarla mücadeleyi yeterince yapmıyorsanız arzu edilen verime ulaşamazsınız. Fındıkta; külleme hastalığı, yeşil kokarca, kozalak akarı ve kahverengi kokarca gibi zararlılarla zamanı geldiğinde mücadele etmemiz gerekiyor. Aynı şekilde dalkıran zararlısı bulunan fındık dallarını budamayla kesip imha etmemiz gerekiyor. Burada özetlemeye çalıştığım bu konularla ilgili detaylı bilgileri İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli fındık uzmanlarımızdan alabilirsiniz” diyerek sözlerini noktaladı.