Ana Sayfa Ordu Haber 17 Temmuz 2022 217 Görüntüleme

YILMAZ: ÖRTÜ ALTINDA HAZİNE VAR…

Ordu’da, fındığın yanında ek gelir sağlaması amacıyla son yıllarda yapılan destekler ile örtü altı yetiştiriciliği yaygınlaşıyor. Kentte, 180 dekar alandan 317 dekara kadar ulaşan sera alanları ile il ekonomisine yıllık 80-90 milyon TL katkı sunuluyor.

Ordu’da fındığın yanında üreticilere ek gelir sağlaması amacıyla üretimi yapılan örtü altı yetiştiriciliği, son yıllarda DOKAP, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün destek ve teşvikleri ile giderek yaygınlaşıyor. Kentte, geçtiğimiz yıllarda 180 dekar olan sera alanı, gün geçtikçe artarak 317 dekar alana ulaştı. Son yıllarda yüzde 80’lik artışın sağlandığı seracılık sektörü ile Ordu ekonomisine yıllık 80-90 milyon TL ek gelir sağlanırken, bu rakamların verilen destekler ile her geçen gün arttırılması hedefleniyor.

“FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ İLİMİZ TARIM ARAZİLERİNİN YÜZDE 89’UNU KAPSIYOR, YÜZDE 11’LİK ALANDA ÜRETİCİLERİMİZİ FARKLI ÜRÜNLERE YÖNLENDİRİYORUZ”

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, özellikle sahil kesimlerinde kivi ve çilek üretiminin her geçen yıl arttığını, seracılığın ise gün geçtikçe yaygınlaştığını ve bu manada üreticilere desteklerinin sürdüğünü ifade ederek, “Tarım arazilerimizin çok büyük bir kısmında fındık yetiştiriciliği yapılıyor ki bu tarım arazilerimizin yüzde 89’una tekabül ediyor. Kalan yüzde 11’lik kısımda ise üreticilerimize biz ikinci ve hatta üçüncü ürün yetiştirmelerini teşvik ediyoruz. Çünkü fındığın başına bir iş geldiğinde diğer ürünlerden gelir elde etmek suretiyle üreticilerimizin işletmelerinin sürdürülebilirliğini sağlamalarını önemsiyoruz. Bu noktada özellikle sahil kesimindeki ilçelerimizde kivi yetiştiriciliği, çilek yetiştiriciliği ve seracılık konusunda üreticilerimizi destekliyoruz ve uyguladığımız projeler, verdiğimiz destekler ile çok da güzel neticeler alındı. Kivi üretiminde ve çilek üretiminde çok ciddi artışlar sağlandığı gibi seracılıkta da ciddi anlamda artışlar sağlandı” dedi.

“SERACILIK, 180 DEKAR ALANDAN 317 DEKAR ALANA ULAŞTI”

Yılmaz, “Özellikle son yıllarda uyguladığımız projeler ile sera alanlarımız 180 dekarlardan bugün 317 dekara ulaştı ki önemli bir artış bu yüzde 80’lik bir artış sağlanmış oldu. Seracılık, özellikle Ordu’nun iklimi dikkate alındığında sahil kesimlerimizde üreticilerimize çok ciddi getirisi olan bir sektör. Biz bu sektörü daha da büyütmek ve geliştirmek istiyoruz. Bu noktada da projeler uygulamaya devam ediyoruz. özellikle DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’ndan, Tarım ve Orman Bakanlığımız kaynakları ile ve Ordu Büyükşehir Belediyemizin imkanlarını kullanmak sureti ile yapılan projelerle ilimizde seracılığı önemli oranda geliştirdik ve sektörü büyüttük. Bundan sonra da uygulayacağımız projeler ile daha fazla büyütmek istiyoruz. Özellikle sahil kesimlerimizde yoğun olarak yapılan seracılık konusunda sera alanlarımızda yaz sezonunda domates, biber, salatalık ve fasulye gibi ürünler yetiştiriliyor. Kış döneminde ise yeşil soğan ve marul yetiştiriciliği yapılmakta” ifadelerine yer verdi.

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri