Ana Sayfa Ordu Haber 6 Mayıs 2022 313 Görüntüleme

TMO ZARAR EDİYOR

TMO’nun elindeki fındığı mayıs ayında da artış yapmayarak 41 TL’den satışa çıkarmasını değerlendiren Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, “TMO ‘26,50 TL’ye aldığım fındığı 41 TL’ye satıyorum bunda ne var’ diyebilir ama geçek bu değil. Gerçek bambaşka.  Siz fındığı 26,50 TL’ye aldığınızda bu 3,1 dolar yapıyordu bugün ise 41 TL 2,7 dolar yapıyor.” dedi.
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Akça, şu açıklamayı yaptı: “Bu konuyu biz de oda başkanları olarak kendi aramızda görüştük.  Bu ayın 15’inde gereken hazırlıkları yaptıktan sonra dosyamızı da hazırlayarak Ankara’ya giderek TMO yetkilileriyle görüşeceğiz. Fındığın bu sezon fiyatı 26,50 TL olarak açıklandığında 3,1 dolar yapıyordu. Bizim buna da itirazlarımız vardı ki bunları da ifade ettik. Fındık fiyatının 30 TL’den aşağıda olmaması gerektiğini anlattık. Yine de haydi fındık fiyatı 3,1 dolar olsun. Bugün TMO’nun fındık satış fiyatı 3 dolar yapmıyor.
HER ŞEYİN FİYATI İLERİ FINDIK FİYATI GERİ

TMO ‘26,50 TL’ye aldığım fındığı 41 TL’ye satıyorum bunda ne var’ diyebilir ama geçek bu değil. Gerçek bambaşka.  Siz fındığı 26,50 TL’ye aldığınızda bu 3,1 dolar yapıyordu bugün ise 41 TL 2,7 dolar yapıyor. Tüm dünyada her şeyin fiyatı artarken fındık fiyatı ne hikmetse geri geliyor. Fındık piyasasında alış TL ile olabilir ama satışı dolar ile yapılıyor. Ve yine biz biliyoruz ki ihracatçı firmalar bu fındığı 4 dolara satıyor. Dolayısıyla fındığın Türk lirası ile satış fiyatına değil o fiyatın dolar karşılığına bakılması gerekiyor. Tarafsız ve hakkaniyetli bakış bunu gerektiriyor.
TMO FİYATINI DOLARA GÖRE BELİRLEMELİ
TMO şu anki satış fiyatıyla zarar ediyor. TMO zarar ederken ülkemize ve üreticimize de kaybettiriyor. Bu iş böyle olmamalı. Bu satış fındık piyasasını ve beklentileri allak bullak ediyor. Yapılması gereken fındık satış fiyatının güncellenmesidir. Bu fiyat da dolara göre belirlenmelidir. Bu durumda TMO asli görevini yapmadığı gibi fındık tekeline ve onun iş birlikçilerine hizmet ediyor. TMO’nun asli görevi bu değildir. TMO’nun asli görevi ülkemizin ve üretecimizin hakkını korumaktır.”

FINDIK FİYATI 3,5 DOLAR OLMALI
Yeni sezon beklentilerini açıklayan Akça, “Fındık fiyatı en az ki bu ifadenin altını çizmek istiyorum 3,5 dolar üzerinden belirlenmeli. Çünkü girdi maliyetlerindeki artış hepimiz biliyoruz ki yüzde yüzden fazla. O yüzden fındık fiyatı 3,5 dolardan aşağıda olmamalı. Bugünkü rakamlarla ifade edersek 50 TL’nin asla ama asla altında olmamalı.” dedi.

İlginizi çekebilir

GAZETECİDEN GÖZALTI SİMİDİ!

GAZETECİDEN GÖZALTI SİMİDİ!

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri