Ana Sayfa Ordu Haber 10 Ağustos 2021 254 Görüntüleme

FINDIK OTU YEM OLARAK KULLANILACAK DİYEN BAŞKAN GÜLER  ÇİFTÇİLERİMİZİN YEM GİDERLERİNİ MİNUMUM SEVİYEYE İNDİRECEĞİZ

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in tarım ve hayvancılık projelerine bir yenisi daha eklendi. Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi ve ORTAR A.Ş tarafından başlatılan “Fındıkta Verimliliğin Artırılması Projesi” kapsamında fındık bahçelerinin altına deneme amaçlı olarak ekilen, kılçıksız buğday, yulaf, fiğ ve yem bezelyesinden oluşan 4’lü kaba yem karışımının hasadı yapıldı. Hayvanların beslenmesinde kullanılacak olan yem bitkisinin slaj yeminden daha kaliteli olduğu ve ot miktarının daha fazla olduğu belirlendi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in tarım ve hayvancılık projelerine bir yenisi daha eklendi.
Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi ve ORTAR A.Ş tarafından başlatılan “Fındıkta Verimliliğin Artırılması Projesi” kapsamında fındık bahçelerinin altına deneme amaçlı olarak ekilen, kılçıksız buğday, yulaf, fiğ ve yem bezelyesinden oluşan 4’lü kaba yem karışımının hasadı yapıldı. Hayvanların beslenmesinde kullanılacak olan yem bitkisinin slaj yeminden daha kaliteli olduğu ve ot miktarının daha fazla olduğu belirlendi.

KABA YEM, HAYVANCILIKTA ÖNEMLİ BİR GİDER KALEMİ
Fındık altı arazilerinin hayvancılıkta önemli bir gider unsuru olan kaba yem temini için kullanılabileceğini belirten Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ahmet Ultav, “ORTAR şirketimizle birlikte örnek bir çalışma yaptık. İlimizdeki tarım alanlarının büyük çoğunluğu fındık bahçeleriyle kaplı. Çiftçilerimiz tarafından fındık bahçelerinin altında yetişen otlar, bahçeden temizlenmesi gereken bir fazlalık olarak görülüyor. Fındık altı otları tırpanla veya önerilmemesine rağmen kimyasal ilaçlar kullanılarak temizleniyor. Halbuki değerlendirildiği takdirde fındık bahçelerimizin altları birer kaba yem kaynağına dönüşebilir” dedi.

BESİCİLER, DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULACAKLAR

İl genelinde fındık altı yem bitkileri alanlarını genişletmek istediklerini ifade eden Ultav, “Özellikle hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz uygun özelliklere sahip fındık bahçelerinin altına kaba yem tohumu ekerek dışa bağımlı olmaktan kurtulup, yem giderlerini minimum seviyeye indirebilir. Böyle bir ekimin fındık altındaki diğer yabancı otları baskıladığını, ot kalitesi ve miktarı bakımından da gayet iyi olduğunu gördük. Şartları uygun olan bütün çiftçilerimize tavsiye ediyorum. Sonbahardan itibaren ilimizde fındık altı yem bitkisi ekim alanlarını genişletmeyi planlıyoruz.” diye konuştu.

KİRALANAN BAHÇELER YEM DEPOSUNA DÖNÜŞECEK

ORTAR A.Ş. Genel Müdürü Sancar Eser ise “Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatlarıyla ihraç ürünümüz olan fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacıyla kiraladığımız fındık bahçelerini farklı üretim modelleri için de kullanmak istiyoruz. Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığımız ile iş birliği içerisinde yaptığımız yem bitkisi tohumu ekiminden olumlu sonuçlar aldık. Kiraladığımız diğer bahçelerde de aynı çalışmayı yapacağız. İlimizdeki fındık bahçeleri hayvancılık için de bir altyapı oluşturuyor. Bunu iyi değerlendirmek için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri