İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; fındık üreticilerimize toprak tahlili yaptırmaları konusunda uyarılarda bulundu.
İl Müdürümüz Kemal YILMAZ yaptığı açıklamada; İlimiz tarım arazilerinin yaklaşık % 87’sinde üretimi gerçekleştirilen ana ürünümüz fındıkta hasat ve harman işlemlerinin bittiğini belirterek üreticilerimizin yeni üretim sezonunun hazırlıklarına ilk olarak toprak tahlili yaptırarak başlamaları gerektiğini ifade etti.
Fındıkta arzu ettiğimiz verim ve kaliteye ulaşabilmek için toprak tahlilinin çok önemli olduğunun altını çizen İl Müdürümüz; “Bitkisel üretimde karlı bir üretim yapabilmenin ilk şartlarından bir tanesi bitkiye gerekli besin maddelerini doğru zamanda ve doğru şekilde ulaştırmaktır. Bunun içinde öncelikle ürünün yetiştiği toprağın özelliklerini bilmemiz ve toprağı tanımamız gerekmektedir. Toprağın özelliklerini bilmemiz için ise toprak analizi yaptırmak gerekmektedir.” dedi.
Toprak analizi, toprağın gübre ihtiyacını ortaya koyan bilimsel bir yöntemdir diyerek sözlerine devam eden İl Müdürümüz; ” Toprak analizi toprakta bulunan faydalı bitki besin elementi düzeylerini ve o toprakta yetiştirilecek bitkilerin ihtiyacı olan gübrenin miktar ve cinsini belirlememizi sağlar. Özellikle birim alandan yüksek ve kaliteli ürün alınması için gereklidir. Toprak analiz sonucu hastaya verilen bir reçete gibidir ve bu reçeteye göre tedavi uygulanır. Toprak analizi yapılmaz ise gereğinden fazla veya az gübre uygulanabileceği gibi hatalı bir gübre çeşidi de kullanılabilmektedir. Bunu sonucunda da hem paramız boşa gitmiş olur hem de toprağın yapısını bozarak çevreyi kirletmiş oluruz. Dolayısıyla üreticilerimizin karlı bir üretim yapabilmeleri için analiz sonuçlarına göre gübreleme yapmaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Toprak numunesinin alınma yöntemi hakkında bilgiler veren İl Müdürümüz; “Toprak numunesi arazinin tamamını temsil edecek şekilde arazinin en az 9-10 farklı noktasından ve bitki iz düşümünden alınmalıdır. Numune alınacak yerin üst yüzeyi yani çimen tabakası otlardan temizlenmelidir. Temizlenen bu alanda 25 cm derinliğinde V şeklinde bir çukur açılır ve bu çukurun kenarından helva keser gibi 3-4 cm kalınlığında bir dilim kesilerek alınır. Alınan bu topraklar taş, odun, yaprak vs. gibi yabancı maddelerden temizlenir. Daha sonra bu topraklar temiz bir yüzeyin üstünde karıştırılır. Hazırlanan bu topraktan 1 kg kadarı alınarak laboratuvara götürülür. Eğer bu topraklar nemli ise gölge bir yerde bir müddet kurutulur. Bunların yanında çamurlu yerlerden, su birikintisi, çukur ve tümsek yerlerden, çit ve yol kenarlarından, gübre yığını olarak kullanılan yerlerden toprak numunesi alınmamalıdır. Ayrıca, arazinin toprak yapısı farklılıklar gösteriyorsa her farklı yapılı kesimden ayrı numune alınarak ayrı tahlil yaptırılmalıdır. İlimizde Fatsa ve Ünye ilçelerimizde Ziraat Odaları bünyesinde yetkilendirilmiş Bitki ve Toprak Analiz Laboratuvarları bulunmaktadır. Üreticilerimiz aldıkları toprak numunelerini bu laboratuvarlarda analiz ettirebilirler.” şeklinde konuştu.
Üreticilerimizin tekniğine uygun bir gübreleme yapabilmeleri için hiç zaman kaybetmeden toprak tahlili yaptırmaları gerektiğini vurgulayan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; “İl ve İlçe Müdürlüklerimizde bulunan fındık uzmanlarımız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üreticilerimizin yanında olacak ve her türlü desteği sağlamaya devam edecektir” diyerek sözlerini noktaladı.