Ana Sayfa Ordu Haber 15 Eylül 2020 419 Görüntüleme

BİR DESTAN BÖYLE YAZILDI DİYEN BAŞKAN GÜLER: “RÜSUMAT’IN ÖYKÜSÜNÜ GELECEĞE TAŞIYACAĞIZ”

Kurtuluş Savaşı'nda hafızalardan silinmeyecek bir olayla tarih sayfalarında yerini alan, 1921 yılında Ordu sahilinde Yunan gemilerinden kurtulmak için batırılan ve ardından tekrar yüzdürülen Rüsumat No:4 Gemisi’nin destanı gelecek kuşaklara aktarılacak.

Kurtuluş Savaşı’nda hafızalardan silinmeyecek bir olayla tarih sayfalarında yerini alan, 1921 yılında Ordu sahilinde Yunan gemilerinden kurtulmak için batırılan ve ardından tekrar yüzdürülen Rüsumat No:4 Gemisi’nin destanı gelecek kuşaklara aktarılacak.

Rüsumat’ın batırılıp yeniden yüzdürülüşünün 100. yılında, Rüsumat Müze ve Anıt-Parkı Projesi ile Ordu kentinin ve tüm isimsiz kahramanların fedakârlıkları onurlandırılarak dayanışmanın, cesaretin, inancın ve direnmenin evrensel gücüne vurgu yapılacak.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in hassasiyet göstererek yaşatılması için çeşitli girişimlerde bulunduğu proje Altınordu ilçesi Ayışığı Meydanı’nda hayata geçirilecek. Rüsumat No: 4 Gemisi’nin maketinin yer alacağı projede amfi ve müze alanı ile peyzaj düzenlemeleri yer alacak.

Rüsumat’ın destansı öyküsünün gelecek kuşaklara aktarılması için projeye önem verdiklerini söyleyen Başkan Güler, “Rüsumat No:4 adlı gemimiz hafızalardan silinmeyecek bir olay ile tarihe geçmiştir. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak bu tarihi geçmişimizi gelecekle buluşturacağız. Tarih kokan gemimizin anılarını Ordu’da yaşatacağız. Bu kahramanlığın 100. yılına heyecanla hazırlanıyoruz. Hedefimiz, Rüsumat’ın Ordu’da batırılıp yeniden yüzdürülüşünün 100. yılında Rüsumat Müze ve Anıt-Parkı‘nı açarak kahramanlarımızı ve yarattıkları büyük destanı gelecek nesillere aktarmak; dayanışmanın, cesaretin, inancın ve direnmenin evrensel gücünü vurgulamaktır. Artık tükendi denilen bir ulusun, kendi toprakları üzerinde, doğru değerler etrafında nasıl birleşebildiğini ve en güçlü emperyal güçlere karşı nasıl direndiğini ve kazandığını anlatmaya çalışmak, bu büyük destanı yazan kahramanların, başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Ordu kentinin ve Türk halkının tüm isimsiz kahramanlarının fedakârlıklarını onurlandırmaktır. Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak aynı bilinç ve ruhla Rüsumat’a sahip çıkarak bu büyük destanı, Rüsumat Müzesi ve Anıt-Park’ı projesiyle geleceğe taşıyacağız. Rüsumat Müzesi ve Anıt-Parkı’nı, Ordu kentinin tarihini daha iyi öğrenmesi ve geleceğini sağlıklı inşa etmesi için çok önemli bir aşama olarak görüyoruz” dedi.

DESTANIN 100. YILINDA AÇILIŞI YAPILACAK

Projenin Rüsumat’ın Ordu’da batırılıp yeniden yüzdürülüşünün 100. yılına yetiştirilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü söyleyen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Rüsumat’ın 100. yılı, 2021’in Rüsumat yılı olarak kültürel, sosyal, ekonomik ve siyasal bağlamları ile ele alınıp 1. Rüsumat Karadeniz Sempozyumu ve Kent Şenlikleri gibi farklı etkinliklerle kutlanması da planlanıyor. Gelecek yıl ağustos ayında hizmete sunmayı amaçladığımız Müze ve Anıt Park’ın açılış programında Rüsumat Oratoryosu’nun prömiyeri de yapılacak.” diye konuştu.

DÜNYA DENİZCİLİK TARİHİNDE GERÇEK BİR EFSANE

Yunan ve İngiliz savaş gemileri, Mondros Mütarekesi’nin sonucu olarak Karadeniz’de devriye geziyor ve Kurtuluş Savaşı için cepheye mühimmat taşıyan gemileri yakalamaya çalışıyordu. Mustafa Kemal’in emrine uyarak, Kurtuluş Savaşı’na destek olmak için düşman gemilerini atlatıp Karadeniz’e açılan Rüsumat No:4, büyük bir gemi değildi. 33 metre boyunda, genişçe bir ön güvertesi, dümen ve baş altında iki kapalı ambarı bulunan kahraman gemi Rüsumat No:4, 15 Ağustos 1921’de iki top ve 350 sandık cephaneyi Batum’dan yükleyerek yükünü bir an önce İnebolu’ya yetiştirme çabasındaydı çünkü Sakarya Savaşı başlamak üzereydi. Gemi, 17 Ağustos’ta Ordu’ya vardı. Kimi eksikleri gidermek ve düşman gemileri hakkında bilgi almak için iskeleye yanaştı ancak haberler kötüydü. Düşman gemileri hem batıdan hem doğudan ilerliyordu, dolayısıyla Rüsumat No:4’ün her an yakalanma tehlikesi vardı. Yunan gemisine yakalanmaması için 1921 yılında Ordu sahilinde batırılan gemi, tehlikenin geçmesinin ardından halkın da katılımıyla deniz yüzeyine çıkartılarak yeniden yüzdürüldü. Böylece Rüsumat No:4 Gemisi Kurtuluş Savaşı ve dünya denizcilik tarihinin unutulmaz kahramanlık destanlarından biri olarak anılarda yerini aldı.

 

 

 

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri