Ana Sayfa Ordu Haber 7 Mayıs 2020 486 Görüntüleme

KARAKAŞ: KAN ŞEKERİ İÇİN SAHURA KALKIN

Ramazan ayı boyunca oruç tutma ile beraber beslenme düzenindeki değişiklikler özellikle diyabet hastalarında kan şekerinde kontrolsüzlük, yüksek tansiyon atakları gibi istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor. Konuyla ilgili bilgiler aktaran Medical Park Ordu Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karakaş, “Oruç sırasında uzun süren açlık sonrası kan şekeri düşüklüğü en sık görülen problemdir

Ramazan ayı boyunca oruç tutma ile beraber beslenme düzenindeki değişiklikler özellikle diyabet hastalarında kan şekerinde kontrolsüzlük, yüksek tansiyon atakları gibi istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor. Konuyla ilgili bilgiler aktaran Medical Park Ordu Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karakaş, “Oruç sırasında uzun süren açlık sonrası kan şekeri düşüklüğü en sık görülen problemdir. Bu nedenle sahura kalkmadan tutulan oruç kan şekeri düşüklüğüne yol açarak tehlikeli olabilir” diyerek açıklamalarda bulundu.
Yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durun!
Oruç sırasında uzun süren açlık sonrası kan şekerinde düşüklüğün en sık görülen problemlerden olduğunu belirten Uzm. Dr. Esra Karakaş; “Özellikle insulin ve insulin salgılatıcı ilaç kullanan hastalarda bu durum daha sıklıkta yaşanmaktadır.  İftar ile sahur arasındaki sürede besinleri mümkün olduğunca gün içinde alınması gereken kalori ihtiyacını karşılayacak şekilde küçük porsiyonlarda dengeli şekilde tüketmek oluşabilecek problemleri engelleyebilir” dedi.
Her ne kadar oruç tutmak bir tür aralıklı beslenme biçimi olsa da kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle uzun süre aç kalmanın sakıncaları olabileceğini de sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Esra Karakaş, önerilerini şöyle sıraladı:      “Oruç tutmayı planlayan şeker hastalarının tedavi ve takiplerinin düzenlenmesi için doktor kontrolü yaptırmaları gereklidir. Bu süreçte yeterli miktarda su tüketilmesi, vücudun günlük sıvı ihtiyacının karşılanması bakımından önem arz etmektedir. Sahurdaki öğünün atlanması da yapılan büyük hatalardan biridir. Böbrek fonksiyonları sınırda çalışan, şeker hastalığının böbrek tutulumu oluşan hastalarda özellikle yaz aylarında uzun süre susuz kalmak da böbrek bozukluğunu ilerlemesine, ilaçların böbrek üzerindeki yan etkisinin artmasına neden olabilir. Bu yüzden bu gibi şikayetlere sahip olan hastaların doktor önerisi olmadan oruç tutması sakıncalı olabilir.”

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri