Ana Sayfa Ordu Haber 17 Şubat 2020 313 Görüntüleme

KURUL KALESİ’NDE 12 AY KAZI YAPILACAK

Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak, Kurul Kalesi’nde yılın 12 ayında kazı çalışması yapılacağını belirterek, “Kaleyi yukarıdan aşağı bir muz misali soyarak, çok ciddi eserler almayı bekliyoruz” dedi.

Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak, Kurul Kalesi’nde yılın 12 ayında kazı çalışması yapılacağını belirterek, “Kaleyi yukarıdan aşağı bir muz misali soyarak, çok ciddi eserler almayı bekliyoruz” dedi.

Mülkiyet itibarıyla Ordu Büyükşehir Belediyesine ait olan ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ilk bilimsel arkeolojik kazısı olma unvanına sahip Kurul Kalesi’nde 10 yıldır süren kazı çalışmalarında sevindirici haber geldi. İlk olarak, Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından başlatılan, üniversitelerin bölünmesiyle de bu yıl Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Fen-Edebiyat Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt tarafından yürütülen kazı çalışması 12 ay sürecek.

KİBELE HEYKELİ BULUNMUŞTU

6’ncı Mithridates dönemine ait 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi’nde, 10 yıl önce başlatılan kazı çalışmalarında, en önemli tarihi eser olarak tahtında oturan 200 kilo ağırlığında ve 1 metre boyunda 2 bin 100 yıllık “Ana Tanrıça Kibele” heykeli ile Bereket Tanrıları Dionyss ve Pan heykeli ve hayvan biçimli dini kap olan Riton bulunmuştu.

KAZI ÇALIŞMALARINI HIZLI BİR ŞEKİLDE TAMAMLAYACAĞIZ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Kurul Kalesi’nde yılın 12 ayında kazı çalışması yapılacağını söyledi. Toparlak, “Türkiye’de yaklaşık 44 kazı alanının 12 ay statüsüne alındığı ve bunların Karadeniz’de de Kurul Kalesi’nin onun statüsüne alındığını Bakan Bey belirledi. Dolayısyla artık kurulda 12 ay kazı yapacağız. Önümüzdeki aydan itibaren çalışmalara devam edilecek. Aynı zamanda da istihdam sağlanacak. Bir an önce bu 12 ay statüsüne alındıktan sonra kaledeki kazı çalışmalarını hızlı bir şekilde tamamlayacağız. Kazı çalışmalarının ardından da alanı turizme açacağız” diye konuştu.

BİR MUZ MİSALİ KALEYİ SOYACAĞIZ

Kazının kışın da süreceğini ifade eden Toparlak, “Kazı çalışmaları yine Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt hocamızın başkanlığında olacak. Ancak biliyosunuz sadece yaz sezonunda oluyordu. Şimdi kış sezonlarında da artık hem kazı olacak hem labavatuar çalışması olacak. Daha hızlı mesafe kat edeceğiz. Daha fazla eserler alma yoluna gideceğiz. Biliyorsunuz çok önemli eserler aldık kazı alanından. Yukarıdan aşağı bir muz misali soyarak çok ciddi eserler almayı bekliyoruz” şeklinde konuştu.

ESERLER SERGİLENİYOR

Toparlak sözlerini şöyle sonlandırdı: “Kazıdan çıkan eserlerin sergilendiğini kaydeden Toparlak, “Bir kısmı şu anda bizim Coğrafya Müzesinde sergileniyor. Bir kısmı laboratuarda restore ediliyor. Kibele’de bunlardan bir tanesi.  Restoresyon işlemleri 4 aysonra bitecek. O da teslim edilince tamamen sergilenecek. Ancak biz yeni müzede bunları daha görkemli teşhir edebileceğiz inşallah.”

 

 

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri