Büyükşehir Belediyemiz Ordu ilinin yıllardır süren çöp sorununu 2019 yılında çöp alanlarını kapatarak sona erdirmiş, 35 yıldır vahşi olarak depolanan çöp sahalarını kapatmıştır.
İlimiz 19 ilçesinden 772.000 nüfusun ürettiği günlük ortalama 550 ton evsel katı atık Altınordu ve Ünye ilçelerimizde bulunan tesislerimizde ayrıştırılmaktadır. Ayrıştırılan evsel katı atığın 200 tonu Ünye Çimento Fabrikasına ek yakıt olarak gönderilmekte ve kalan 300 ton organik kısım ise düzenli depolanmak üzere Çaybaşı İlçesi İlküvez Mahallesi’nde bulunan depolama sahasına nakledilmektedir.
Ancak Ünye’nin Cevizdere Mevkii’nde bulunan tam otomasyonla çalışan ayrıştırma tesisimizde bir süre önce mekanik bir arıza meydana gelmiş, geçici bir süre katı atıklar İlküvez’deki depolama sahasına tekrar ayrıştırılması yapılmak üzere nakledilmiştir. Yaptığımız girişim ve çalışmalar sonucu Ünye’de bulunan ayrıştırma tesisimizdeki arıza giderilmiş ve tesis faaliyete başlamıştır.
Katı atıkların geçici süre içerisinde İlküvez depolama sahasına nakledilmesi sırasında aralarında bölge halkından olmayan ve tanınmayan kişilerin bulunduğu bir grubun etkisiyle nakil araçlarının depolama sahasına girişi engellenmiştir.
Yaklaşık 25 gündür devam eden bu olumsuz tablo sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca verilen ruhsatlı depolama sahamıza nakledemediğimiz organik atıklar, bedeli ödenerek çevre illerin düzenli çöp sahasına nakledilmek zorunda bırakılmıştır. Fakat 31 Ocak 2020 tarihi itibariyle çevre iller atık alamayacağını bildirmiş ve alımı durdurmuştur. 31 Ocak 2020 tarihinden itibaren ayrıştırılmış organik atıklar nakil araçlarında bekletilmektedir.
Bu duruma son vermek için söz konusu süreçte valilik, kolluk kuvvetlerimiz ve bizzat Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Hilmi Güler, yöre sakinleriyle defalarca görüşmeler yapmıştır. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Hilmi Güler, bölgeye giderek halkla görüşmüş, yöre sakinlerine tesisleri gezdirmiş, sorulara cevap vermiştir. Ayrıca muhtarlar ve yöre halkını davet ederek belediyede defalarca görüşmüştür.
Ancak bir grubun tutum ve davranışları süreklilik arz etmiş, haksız ve izinsiz tavırlarla kamu hizmetine engel olunmuş, belediye çalışanlarına hakaret ve tehditleri sürmüştür.
Bütün bunlar olurken yoğun bir şekilde yağan kar yağışı ve yağmurun etkisiyle eylemler sebebiyle çalıştırılamayan düzenli depolama sahasındaki atık su arıtma tesisinin su seviyesi yükselmiş ve çevreye yayılma ihtimali doğmuştur. Bunun üzerine Sayın Valimizin talimatı üzerine, çevrenin korunması amacıyla tankerlerle bölgeye gidilerek arıtma havuzundaki suyun alınıp başka arıtma tesislerine götürülmesi amaçlanmış, ancak tesis kapısında bekleyen bir grup tarafından jandarma ve tankerlerin sahaya girişi engellenmiş, bunun üzerine kolluk kuvvetleri bir kısmı yöre halkından olmayan bu kişileri kapı önünden uzaklaştırmıştır.
Halen atık suyunun alınması faaliyeti devam etmektedir. Ancak mevcut ruhsatlı alana organik çöp nakliyesi ile çevrenin düzenlenmesi belli gruplar tarafından engellenmektedir.
CHP Ordu Milletvekili Sayın Mustafa Adıgüzel, meydana gelen ve devam etmekte olan bu problemi popülist bir şekilde siyasi argüman haline dönüştürmüş, yanlış ve gerçek dışı bilgilerle toplumda yanlış bir algı oluşturmaya çalışmıştır. Oysa bu durum bir siyasi parti meselesi değil kamu hizmetinin sağlıklı bir biçimde sunulmasının engellenmesidir. Bu durumda mantıklı bir tavır ve ortak akıl ön plana çıkarılmalıdır.
Sayın Valimiz Seddar Yavuz bölgenin insanlarına herhangi bir zarar gelmemesi için azami gayreti ve hassasiyeti göstermektedir.
İlküvez’deki tesis uluslararası standartlarda çalıştırılacak, halk sağlığını önceleyen çevre dostu bir tesis olacaktır.
Bu bilgiler ışığında İlküvez depolama sahasında bulunan kişilerin haksız ve hukuksuz eylemlerini bırakarak, belediye çalışmalarına engel olma faaliyetine son vermeleri gerekmektedir.
Kamuoyuna saygıyla arz ederiz.
ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI