Ana Sayfa Ordu Haber 4 Kasım 2019 484 Görüntüleme

GİRESUN ÇEVRE YOLUNA ÇEKİ DÜZEN ŞART “TEPEALTI PLAJI YOK EDİLİYOR”

Gülyalı ilçesinden başlayacak olan Giresun Çevre Yolu, ilçenin tek kumsal alanının dolgu yapılmasına neden oluyor. ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Bu hükümet sahili, ormanı tahribat edilmesi gereken yerler olarak görüyor” diyerek, Ordu Çevre Yolu ile Giresun Çevre Yolu’nun birleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Gülyalı ilçesinden başlayacak olan Giresun Çevre Yolu, ilçenin tek kumsal alanının dolgu yapılmasına neden oluyor. ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Bu hükümet sahili, ormanı tahribat edilmesi gereken yerler olarak görüyor” diyerek, Ordu Çevre Yolu ile Giresun Çevre Yolu’nun birleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü 10. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Giresun Çevre Yolu Projesi, Gülyalı ilçesinde tartışmalara neden oluyor. 7 bin 362 metresi Gülyalı’dan başlayacak olan proje kapsamında TepealtıMevkisinde ilçenin tek kumsal alanı olarak nitelendirilen sahilde kavşak çalışması yapılacak. Ardından Taşlıçay, ilçe merkezi, Ayrılık ve Mustafalı’dan geçerek, Giresun’a bağlanacak.

Giresun Çevre Yolu Projesi Nihai Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nda projeyle ilgili şu ifadelere yer verildi: “Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Giresun Çevre Yolu, Karadeniz sahil yolunun trafiğini İl merkezindeki mevcut trafikten ayırarak seyahat güvenliği sağlayacak ve şehir merkezinde ki trafiği de rahatlatacaktır. Yeni yapılan Ordu-Giresun Havalimanı ile birlikte, Karadeniz sahil yolundaki trafik, güvenlik ve işletme maliyetleri tarafından olumsuz yöndeki etkiyi ve zaman kaybını en aza indirecektir. Giresun çevre yolu aynı zamanda halen yapım çalışmaları devam eden Karadeniz-Akdeniz yolu olarak da adlandırılan önemli Kuzey-Güney akslarından olan Ordu-Sivas-İskenderun yolunun da doğu-batı bağlantılarını sağlayacaktır.”

İKİ ÇEVRE YOLU ARASINDAKİ KALAN BÖLÜM 1,5 KİLOMETRE

Raporun devamında ise; “Ordu Çevre Yolu Projesi, Karadeniz Sahil Yolu’na bağlanmakta olup Giresun Çevre Yolu Projesi ile direk bir bağlantısı bulunmamaktadır. Giresun Çevre Yolu Projesi, Ordu Çevre Yolu Projesinin yaklaşık 1,5 km doğusundan Ordu-Trabzon Yolu (Karadeniz Sahil Yolu) üzerinden başlamaktadır” ifadelerine yer verildi.

ÇEVRE YOLU İLÇENİN ARKASINDAN GEÇMELİ

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, projenin yanlış olduğunu savundu. Giresun Çevre Yolu’nun ilçenin arkasından geçmesi gerektiğini belirterek, “2017 yılında Ordu-Giresun Çevre Yolu’nun bilgilendirme toplantısı yapılmıştı. O gün herkes bu projeye karşı çıkmıştır. Karşı çıkılmasının nedeni; çevre yolunun ilçenin ortasından geçmesiydi. Yani ilçeyi bu çevre yolu ikiye bölüyordu. Dönemin belediye başkanı olan AK Partili Talip Şen de projenin yanlış olduğunu savunan isimlerdendi. Çevre yolunun geçeceği söz konusu alan zaten afet bölgesi ilan edilmişti. Biz o gün Giresun Çevre Yolu’nun, Ordu Çevre Yolu’nun bittiği yer olan Divani mevkisinden başlatılmasını istedik. Yolun ilçenin arkasından geçmek suretiyle ilerlemesi gerektiğini savunduk. İtirazlarımızın bir kısmı kabul edildi, bir kısmı ise kabul edilmedi” diye konuştu.

İTİRAZIMIZ SAHİLDEN BAŞLAMASI

Gönül, “Şu andaki ÇED Raporu’ndaki çevre yolunun giriş kısmı Mavi Dünya’nın oradan kavşak dönüyor, ondan sonra yerin altından tünellerle devam ediyor. Çok az kısmı yer üstünde. Orada da dereleri köprülerle geçiyorlar. Buna hiçbir itirazım yok. Çünkü burada doğaya bir zarar yok. Bizim olumsuz olarak gördüğümüz nokta; tek kumsal kalan yerimiz olan sahilimizde kavşağın olmasıdır. Giresun’da kavşağı karadan yapıyorlar, burada sahilden yapıyorlar. Neden? Çünkü bedava. Bu hükümet sahili, ormanı tahribat edilmesi gereken yerler olarak görüyor” şeklinde konuştu.

İKİ ÇEVRE YOLU BİRLEŞTİRİLMELİ

Ordu Çevre Yolu ile Giresun Çevre Yolu’nun güney bölgesinde birleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Gönül, şöyle konuştu: “Geçmişe dönersek herkes Karadeniz Sahil Yolu’nun sahilden değil, güneyden geçmesini istedi. Ancak kimse bu uyarıları dinlemedi. Zamanında bu itirazlar dikkate alınsaydı bugün Karadeniz’e çevre yolu yapılmasına hiç gerek kalmayacaktı. İkinci defa çevre yolu için masraf ediliyor. Bugün Samsun’dan bu yana halen daha çevre yolu yapılıyor. Biz Divani mevkisinde sona eren Ordu Çevre Yolu ile Tepealtımevkisinden başlayacak olan Giresun Çevre Yolu’nun birleştirilmesini istiyoruz. Ordu Çevre Yolu ile Giresun Çevre Yolu arasında tam 1,5 kilometre mesafe var. Böyle bir mantıksızlık olur mu? Ordu Çevre Yolu’nu 1,5 kilometre daha güneyden uzatılmalı ve Giresun Çevre Yolu, Ordu Çevre Yolu’nun bitiş noktasından devam etmelidir.”

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri