1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 93. Yıldönümü dün şehrimizde coşkuyla kutlandı.
Ordu İskelesinde düzenlenen kutlama programına, Vali Vekili Adem Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Mehmet Hilmi Güler, TCG Yıldırım(F-243) Gemi Komutanı Deniz Yarbay Erhan Akbayram, Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Alp, Altınordu Belediye Başkan Yardımcısı İsa Hitaloğlu, Ordu Liman Başkanı Şükrü Gülay, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 93. yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen programda bir konuşma yapan Vali Vekili Adem Öztürk, ”Dünyada sadece kara sınırları değil, deniz sınırları da artık çok önemli. Yaşanan gelişmeleri hepimiz biliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, denizcilikte de dünyanın sayılı devletlerinden bir tanesi. Bizim gururumuz, gurur kaynağımız” dedi.
TCG Yıldırım(F-243) gemisinin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramında Ordu’da bulunmasının da ayrıca gurur verici olduğunu belirten Öztürk, ”Komutanımıza, personelimize, kahraman askerlerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Vatandaşlarımızın da bu firkateynimizi ziyaret etmelerini özellikle arzuluyoruz” diye konuştu.
Konuşmasında Ordu’nun bir deniz kenti olduğuna vurgu yapan Vali Vekili Adem Öztürk, ”Ordu’nun denizcilik alanında büyük potansiyeli olduğunu da biliyoruz. Tüm kurum ve kuruluşlarımızla iş birliği içerisinde Ordu’ya yapılacak her türlü yatırımları desteklemek istediğimizi buradan belirtmek istiyorum. Artık ülkemiz düne göre daha güçlü yarın daha güçlü olacaktır. Bayrağımızı tüm dünyamızda denizlerimizde ve karamızda sonsuza kadar yaşatacağız ve bunun için çalışacağız” diyerek, konuşmasını tamamladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Mehmet Hilmi Güler ise yaptığı konuşmada, ”Denizlerdeki egemenliğimizin en önemli işareti olan Kabotaj Bayramı’nı kutluyoruz. Kabotaj dendiği zaman işin sadece ekonomik boyutu yok egemenlik boyutu var enerji var. Denizlerdeki hakimiyetimiz aynı zamanda kalkınmamızın önemli bir gücü. Bu bakımdan buna son derece önem veriyoruz. 140 kilometre kıyısı olan bir ilin Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Bu benim için çok anlamlı. Burada büyük zenginliklerimiz bulunuyor. Belki bu göz önüne alınmıyor ama denizin üstü kadar altı da madenler ve enerji kaynaklar açısından kıymetli. Denizlerimize önem veriyoruz. Biz her zaman denize bakıyoruz şimdi denizden Orduya bakacağız. Onun için denizi çok geniş bir şekilde geniş imkanlarla kullanmak istiyoruz ve denizi halkımızın hizmetine ekonomik açıdan da diğer zenginlikler açısından da açmak istiyoruz” diye konuştu.
Ordu Liman Başkanı Şükrü Gülay konuşmasında Kabotaj’ın bir ülkenin kendi limanları arasındaki deniz taşımacılığının genel adı olduğunu söyleyerek, ”Cumhuriyet’in ilanından sonra denizciliğimizi korumak ve geliştirmek maksadıyla çıkarılan Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe girmiş ve bugün 93.yılına ulaşmıştır. 3 tarafı denizlerle çevrili olan bu güzel ülkemiz deniz ticaretinde istenilen seviyeye gelmek için yoğun çaba sarf etmektedir. Kıyılarımızda 69 iç sularımızda 2 adet olmak üzere toplam 71 liman başkanlığı olarak Türk denizciliğinin her yönüyle Dünya denizciliğiyle rekabet edebilmesi için yoğun çaba sarf etmekteyiz. Ordu Liman Başkanlığı olarak denizden faydalanan ve geçimini denizden temin eden insanlara ulusal ve uluslararası mevzuatlar çerçevesinde hizmet vermekteyiz. Ordumuzda 3200 kişiye eğitim ve belgelendirme işlemi yapmış bulunmaktayız. Ordu’da denizciliğin daha çok benimsenmesine ve sevilmesine katkıda bulunacağı umudumu ifade etmek isterim” dedi.
Konuşmaların ardından Boztepe Mesleki Teknik Anadolu Lisesi halk oyunları ekibi gösterisi beğeniyle izlendi.
Hava şartlarının uygun olmaması dolayısıyla yüzme yarışının iptal edildiği programda, 3 bininci kişi olarak amatör denizci belgesi almaya hak kazanan Merve Şener’e belgesi, Vali Vekili Adem Öztürk tarafından verildi.
Program, deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakılmasıyla sona erdi.