Ana Sayfa Ordu Haber 8 Mayıs 2019 454 Görüntüleme

BAŞKAN GÜLER’DEN KADINLARIMIZA ÖVGÜ DOLU SÖZLER “ORDULU KADINLARIMIZ ZORU BAŞARIR”

Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü Önder Kadın Çiftçiler Yetiştirmeye Yönelik Arı Sütü Eğitimi Projesi’nin sertifika töreni yapıldı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü Önder Kadın Çiftçiler Yetiştirmeye Yönelik Arı Sütü Eğitimi Projesi’nin sertifika töreni yapıldı.

Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde düzenlenen törene katılan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler Türkiye’nin yılda 21 ton arı sütü ithal ettiğine dikkat çekerek, proje sayesinde hem kadınların aile bütçesine destek olacağını hem de ithalatın azaltılarak ülke ekonomisine katkı sağlanacağını söyledi.

 “ORDULU KADINLAR ZORU BAŞARIYOR”

Kadınların zoru başararak önemli bir işe imza attığını belirten Başkan Güler, “Koyun ve inekten sonra şimdi de arıyı sağıyor ve arının sütünü çıkarıyoruz. Arı sütü çok kıymetli ve hassas bir üründür. Hanımlarımız bu sayede zoru başararak kıymetli bir işe imza atıyorlar. Ülkemiz dünyada bal üretiminde ikinci sırada yer almasına rağmen yılda 1 ton arı sütü üretiyor ve 21 ton arı sütü ithal ediyor. Bu bize yakışmıyor. Bize düşen bu 21 ton arı sütü üretimini Türkiye’de gerçekleştirmektir. Eğitim alan 100 kadın 1 ton üretim yapabiliyor. 21 tonluk üretim kapasitesine ulaşmak için ise 2.100 bayana ihtiyacımız var. Biz şimdi vites büyüterek arı sütüne ağırlık verecek ve ilimizle birlikte bal üretilen her yerde bu çalışmayı yapacağız” diye konuştu.

“BALI İLAÇ OLARAK KULLANACAĞIZ”

Arıcılık konusunda önemli yatırımların hayata geçirileceğinin müjdesini veren Başkan Dr. Mehmet Hilmi Güler, “TÜBİTAK ile birlikte arıcılık konusunda bir bilim merkezi kuracağız. Balı ilaç olarak kullanmaya çalışacağız. Bir kavanoz balın fiyatı ortada. Ama bunu ilaca ve kozmetiğe çevirirsek tıpkı arı sütünde olduğu gibi altın değerinde oluyor. Ağır işleri yaptığımız kadar kıymetli işleri de yapacağız. Yani bu işin hamaliyesine değil aynı zamanda beyin işine de ağırlık vereceğiz. Bu projeyle ile ilgili Büyükşehir Belediyesi olarak ben sizin arkanızdayım. Bütün çalışanlarımızla sizi destekleyerek burayı bir merkez yapacağız” şeklinde konuştu.

“YAPACAĞIMIZ ŞEY YÜKTE HAFİF PAHADA AĞIR İŞLERİ TOPARLAMAK”

Ordu’da sadece arı konusu değil meyve ve sebze konusunda da İl Tarım Müdürlüğü ile önemli çalışmalar başlattıklarını ifade eden Başkan Güler, “Ordu, Allah’ın bütün güzellikleri verdiği bir ildir. Hayvancılık konusunda burası bir merkez olacak. Bununla ilgili olarak soğuk hava depoları, meyve suyu fabrikası, reçel fabrikası kuracağız. Ordu’da üretilen her şeyi değerlendireceğiz. Bir yandan koyunculuğa, kaza, gezen tavuğa ve yumurtaya ağırlık veriyoruz. Önümüz açık bundan sonra yapacağımız şey yükte hafif pahada ağır işleri toparlamak. Hanımlar için bir çalışma daha başlatıyoruz. Bütün genç kızlarımıza kodlama öğreteceğiz. Bununla ilgili çalışmaya başladık. Burası aynı zamanda yüksek teknoloji konusunda da bir merkez olacak. Hem kodlama hem program yazma konusunda Turkcell ile yeni projeler başlattık. Akıllı şehir olma konusunda anlaşmayı imzaladık. Hayatımız bal kadar tatlı, arı sütü kadar değerli olsun” dedi.

MÜDÜR KONAK, “ARI SÜTÜ SEVİYESİNİ YUKARILARA TAŞIYACAĞIZ”

Projeye verdiği destek ve sektöre yeni bir açılım kazandırdıkları için Büyükşehir Belediyesine teşekkür eden Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, “Bu program sayesinde arı ürünlerinin en değerlisi olan arı sütü üretimini kadın çiftçilerimizle enstitümüzde gerçekleştirmekten mutluluk duymaktayız. İlimize baktığımızda ülkemizdeki arıcılıkta önemli bir yere sahibiz. İlimizde büyük miktarda ana arı üretimi var. Arı sütüne farklı taleplerin olduğunu görüyoruz. Kadın üreticilerimiz bu üretimde el yatkınlığı bakımından daha uygunlar. Kadınlarımıza aile bütçelerine katkı sağlamak açısından da güzel bir imkân sunmuş oluyoruz. İnşallah eğitim verdiğimiz kadın üreticilerimizle arı sütü seviyesini yukarılara taşıyacağımızı düşünüyoruz. Biz enstitü olarak her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” dedi

KURSİYER BOZKURT, “GÜN GEÇTİKÇE ARI SÜTÜNDE DAHA FAZLA İLERLİYORUZ”

Kursiyer Elif Bozkurt ise daha önceden katıldıkları “Annelerin Elinden Arı Sütü Projesi”nin bu işe başlamada büyük desteği olduğunu belirterek, “Eşim arıcıdır. Bende eşime yardım etmek, ona destek olmak amacıyla bu işi yapmaya başladım. Böyle bir kursun olduğunu öğrendik ve kursa katıldık. 72 saatlik bir kurs gördük. Hafta içi kursta öğrendiklerimizi hafta sonraları uygulama imkânımız oldu. Bu şekilde arı sütü yapmaya başladık. Gün geçtikçe de arı sütünde daha fazla ilerledik. Hem kendi ayaklarımızın üzerinde durmak hem de ailemize katkı sağlamak amacıyla böyle bir şeye başladık. Başaralı olacağımıza da inancımız tamdır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kursiyerlere kurs bitirme sertifikaları dağıtıldı.

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri