Fındık için büyük tehlike oluşturan kahverengi kokarcayla ilgili Ordu Ticaret Borsası’nda bir toplantı yapıldı. Toplantıyla ilgili bilgi veren Başkan Ziver Kahraman, “Tehdit sadece ilimizle sınırlı olmayı, tüm Karadeniz’i kapsamaktadır.” dedi.
Ordu Ticaret Borsası ev sahipliğinde ve koordinasyonunda; Ordu İl Tarım ve Ormancılık Müdürü, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanının, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü ve uzmanları, Fiskobirlik Genel Müdürlüğü uzmanları, Perşembe Ziraat Odası Başkanı ve TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Altınordu Ziraat Odası Başkanı, Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı, katılımıyla ortak akıl toplantısı gerçekleştirildi.
Yapılan toplantıyla ilgili açıklama yapan Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, 2017 yılından itibaren gündemine giren Kahverengi Kokarca’yı konu alan toplantıda bu zararlının tanıtımı, zararları ve mücadele konusunda ne aşamada olunduğu hususlarının masaya yatırıldığını söyledi.
Başkan Kahraman, “Gürcistan’da büyük zararlara yol açan Kahverengi Kokarca’nın zararlı bir böcek olması yanında taşıdığı bakteriyle çok daha derin zararlar veren bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekildi. İçinde fındığın da olduğu 300 zirai ürüne zarar veren bu böceğin ülkemizde sıkça görülen Yeşil Kokarcagillerden olduğu ve benzerlerinin bolca rastlandığı bu nedenle de ayırt etmenin çok kolay olmadığına dikkat çekildi. Bu hâliyle zararlı hususunda bir farkındalık çalışmasının şart olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.”
Kahverengi kokarcayla mücadele için yapılacaklar konusunda ise Başkan Kahraman, “Kimyasal mücadele, biyolojik mücadele, karantina uygulaması gibi yöntemler gündemde olsa da, henüz sertifikalı bir zirai mücadele ilacı bulunmadığı bakanlığın bu konu üzerinde çalıştığı anlaşılmıştır. Gürcistan’da yapılan mücadelelerden bir sonuç alınamamış olmasına da dikkat çekilerek karşımızdaki tehdittin çapı hakkında bilgilendirme yapıldı.”
Bölge fındığının büyük tehdit altında olduğunu söyleyen Ordu Ticaret Borsası Başkanı Kahraman, “Tehdit sadece ilimizle sınırlı olmayı, tüm Karadeniz’i kapsamaktadır. Konuyla ilgili olarak Ulusal Fındık Konseyi tarafından bir farkındalık çalışması başlatılmıştı. Bu çalışmayı da kapsayacak şekilde bölgedeki diğer etkili kurum ve kuruluş temsilcileriyle bir araya gelerek topyekûn bir farkındalık çalışması başlatılmasına karar verildi.” dedi.