Ordu’da fındığın yanında ek gelir getirmesi amacıyla oluşturulan çilek bahçelerinde sezonun ilk hasadına başlandı.
Altınordu ilçesine bağlı Kayabaşı Mahallesi’ndeki kurulan bahçelerde hasadına başlanılan çilek üreticilerinin de yüzünü güldürüyor.
Çilek üreticisi Selçuk Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, büyük emeklerle kurdukları bahçeden ilk hasada bugün itibariyle başladıklarını söyledi.
Çilek hasadının fındıkta olduğu gibi imece usulu yapıldığı bilgisini veren Şahin, ilk hasattan elde edilen ürünün memnuniyet verici olduğunu ifade etti.
İlk hasattan da anlaşılacağı üzere sezonun iyi geçeceğini tahmin ettiklerini anlatan Şahin, kasım ayına kadar bölgede çilek hasadının devam edeceğini aktardı.
Kayabaşı Mahallesi’nde 70 dekar alanda çilek üretimi yaptıkları bilgisini veren Şahin, “5 yıl önce çilek üretimine başlamıştık. Bugün gelinen süreçte çilek üretiminden oldukça memnunuz. Bu sezon ki hedefimiz yaklaşık 200 ton çilek üretimi. İnşallah sezon sonu itibariyle bu hedefimize ulaşacağız.” dedi.
Üretici Şahin, pazar sıkıntılarının bulunmadığı da kaydederek, “Bu sezon ayrıca ihracat deneceğiz. Ayrıca Ordu dışında sattığımız noktaları geliştirmek istiyoruz. İnşallah Ordu çilek üretiminde çok iddialı bir il konumuna geldi. Bu durumu en iyi şekilde değerlendirerek çileklerimizi Ordu dışından birçok yere satmak istiyoruz. Bunun içinde gerekli alt yapıya sahibiz.” diye konuştu.
Çileğin fındıktan sonra bölge halkına çok ciddi kazanç getirdiği bilgisini de veren Şahin, “Ayrıca çilek imece usulu toplandığı için yöredeki ev hanımları da buradan ek kazanç elde ediyorlar ve aile bütçelerine katkı sunuyorlar.” şeklinde konuştu.
Şahin, Ordu çileğinin aroma yönden de oldukça lezzetli olduğuna dikkat çekerek, “Çilek Karadeniz Bölgesi’ne oldukça uyum sağladı. Onun için Ordu çileğine olan ilgi her yıl artıyor. Bizde bunun mutluluğunu yaşıyoruz.” açıklamasında bulundu.
Çilek üreticilerinden Burak Kılıç, ilk hasattan oldukça memnun olduklarını belirterek, “15 dekar çilek hasadı yapıyoruz. Bizim hedefimiz bu alandan bu sezon itibarıyla 60-70 ton civarında hasat elde edebilmek. İnşallah tahminlerimiz tutar ve tüm üreticilerin olduğu gibi bizlerin de yüzü güler.” diye konuştu.
Kılıç, çileklerinin pazarlama sorununun bulunmadığını, öncelikle il genelinde çileğin satışını yaptıklarını, daha sonra artan ürünleri ise il dışına pazarladıklarını söyledi.
Öte yandan çilek hasadında çalışan ev hanımları ise, yörede fındıktan sonra çilekten de kazanç sağladıklarını, bundan dolayı mutlu olduklarını ifade etti.
Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz ise, bu yıl il genelinde 400 dekar alanda bin tonun üzerinde çilek hasadı beklediklerini açıklamıştı.